Λαμία: Όλοι ακούσαμε για την «ανάβαση» του Καζαντζάκη – ΦΩΤΟ + ΒΙΝΤΕΟ

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου 2016 14:02 Λαμία: Όλοι ακούσαμε για την «ανάβαση» του Καζαντζάκη – ΦΩΤΟ + ΒΙΝΤΕΟ

Στα πλαίσια του έτους Καζαντζάκη, που εορτάζεται φέτος, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας μια  βραδιά αφιερωμένη στον οικουμενικό συγγραφέα και στοχαστή Νίκο Καζαντζάκη . Την εκδήλωση  διοργάνωσαν ο Δήμος Λαμιέων, η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Νομού Φθιώτιδας.

Θέμα της διάλεξης  ήταν «Η Επικαιρότητα της σκέψης του Νίκου Καζαντζάκη» και ομιλητής ο Πρόεδρος της ΔΕΦΝΚ και Πρεσβευτής του Ελληνισμού Γιώργος Στασινάκης.

Μέσα από την ομιλία του ξετυλίχθηκε όλο το μεγαλείο της ύπαρξης του Καζαντζάκη και το μεγαλείο του έργου του. Διαλευκάνθηκαν σκοτεινά σημεία που προσπάθησαν κάποιοι , κάποτε να τα χρησιμοποιήσουν για να σπιλώσουν το όνομά του, αλλά ουδέποτε έπιασαν τόπο. Όσο κι αν προσπάθησαν ποτέ δεν κατάφεραν να βάλουν το σπόρο της αμφιβολίας στις καρδιές των Ελλήνων για τον αγαπημένο τους φιλόσοφο – λογοτέχνη.

Αυτός ο παγκόσμιος Έλληνας , με το όραμα της συμπαντικής συνύπαρξης όλων των όντων κατηγορήθηκε , υβρίσθηκε και αγαπήθηκε όσο κανένας άλλος λογοτέχνης. Αν και επιχειρήθηκε πολλές φορές  από την πλευρά της Ελληνικής Εκκλησίας να κατασυκοφαντηθεί ουδέποτε αυτές οι προσπάθειες βρήκαν απήχηση στις καρδιές των Ελλήνων.

Η μυθολογία που προκάλεσε η ύπαρξή του και το έργο του θα τον ακολουθούν για πάντα.

Παρακολουθήστε μερικά χαρακτηριστικά αποσπάσματα:

Συνάντηση του Δημάρχου Λαμιέων Νίκου Σταυρογιάννη με τον Πρόεδρο της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων του Νίκου Καζαντζάκη Γιώργο Στασινάκη

Με τον Πρόεδρο της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων του Νίκου Καζαντζάκη και Πρεσβευτή του Ελληνισμού Γιώργο Στασινάκη συναντήθηκε σήμερα Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016, ο Δήμαρχος Λαμιέων Νίκος Σταυρογιάννης. Στη συνάντηση, στην οποία παραβρέθηκε και η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Βίβιαν Αργύρη, έγινε ανταλλαγή απόψεων και δρομολογήθηκαν πρωτοβουλίες που θα εκδηλωθούν μελλοντικά.

Ο κ. Στασινάκης βρέθηκε στην πόλη μας για τη διάλεξη που έδωσε χθες στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας με θέμα «την Επικαιρότητα της σκέψης του Νίκου Καζαντζάκη».

Χαιρετίζοντας την σημαντική αυτή εκδήλωση, ο Δήμαρχος Λαμιέων Νίκος Σταυρογιάννης, μεταξύ άλλων, τόνισε:

«Με μεγάλη χαρά παραβρίσκομαι και χαιρετίζω την εκδήλωση που διοργανώνει ο Δήμος Λαμιέων, η Διεθνής Εταιρεία Φίλων του Νίκου Καζαντζάκη και ο Σύνδεσμος των Φιλολόγων του Νομού Φθιώτιδας και είναι αφιερωμένη στον οικουμενικό συγγραφέα και στοχαστή Νίκο Καζαντζάκη.

Το σπουδαίο αυτό πνεύµα της σύγχρονης Ελλάδας, τον αληθινό πατριάρχη -όπως ορθά έχει χαρακτηριστεί- της ελληνικής λογοτεχνίας, τον προοδευτικό οδηγό καινούριων ιδεών που άφησε ως παρακαταθήκη στις επόμενες γενεές ένα πλούσιο και πολύπλευρο έργο που χαρακτηρίζεται από τη μεγάλη συνοχή και ζωντάνια και δημιουργικό ριζοσπαστισμό. 

Το συγγραφέα που ασχολήθηκε με όλα τα λογοτεχνικά είδη και κατάφερε να ξεπεράσει τα σύνορα της χώρας μας και να γίνει γνωστός και στις πέντε ηπείρους: μυθιστόρημα, ποίηση, δοκίμιο, ταξιδιωτική διήγηση, θέατρο, παιδικά βιβλία, κινηματογραφικά σενάρια, μεταφράσεις και αλληλογραφία εναλλάσσονται στο πλούσιο έργο του.

Εξήντα, σχεδόν, χρόνια μετά το θάνατο του μεγάλου στοχαστή, η Δημοτική αρχή τιμά τον οικουμενικό Έλληνα Νίκο Καζαντζάκη.»

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση