Ξεκίνησε το 19ο Επιστημονικό Συνέδριο Περιφερειολόγων στη Λαμία - ΦΩΤΟ

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 12 Μαΐου 2016 11:24 Ξεκίνησε το 19ο Επιστημονικό Συνέδριο Περιφερειολόγων στη Λαμία - ΦΩΤΟ

Το διήμερο Επιστημονικό Συνέδριο του Συνδέσμου Ελλήνων Περιφερειολόγων με τίτλο «Οι περιφερειακές επιπτώσεις της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας και οι συνέπειες τους» πραγματοποιείται στην Λαμία στις 12-13 Μαΐου 2016. Ρόλο συνδιοργανωτή του συνεδρίου έχουν αναλάβει: η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, η Σχολή Διοίκησης κ΄ Οικονομίας του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, η Σχολή Επιστημών Οικονομίας κ΄ Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου, το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Τραπεζική» της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Κρήτης, καθώς επίσης και τα επιστημονικά περιοδικά International Journal of Engineering and Management και Regional Science Inquiry.

Σκοπός του Συνεδρίου:

Η δημοσιονομική και πιστωτική κρίση έπληξε την ελληνική οικονομία το 2009 και την οδήγησε σε μια παρατεταμένη ύφεση. Τα κυριότερα χαρακτηριστικά της είναι η εντυπωσιακή μείωση του παραγόμενου προϊόντος, η ραγδαία μείωση της απασχόλησης και η αύξηση της ανεργίας σε συνδυασμό με τη σταδιακή μείωση των πόρων για δημόσιες επενδύσεις και ενισχύσεις του παραγωγικού περιβάλλοντος.

Την ίδια στιγμή, οι νέοι αναπτυξιακοί άξονες της Πολιτικής Συνοχής 2014-2020, που αποτελεί τη μοναδική πλέον πηγή δημοσίων δαπανών για επενδύσεις στην Ελλάδα, εισάγουν νέες και καινοτόμες πρακτικές στις διαδικασίες περιφερειακής ανάπτυξης, όπως είναι η «κατά τόπους προσέγγιση», η στρατηγική της «έξυπνης εξειδίκευσης» και ο αυξημένος ρόλος της κοινωνικής οικονομίας, ενώ αναδιαμορφώνουν τις επενδυτικές προτεραιότητες, στοχεύοντας κατά το πλείστον σε πρωτοπόρους βιομηχανικούς τομείς.

Μέσα σ’ αυτό το οικονομικό περιβάλλον, το 19ο Επιστημονικό Συνέδριο του ΣΕΠ θα προσπαθήσει να συμβάλλει στις συζητήσεις για το αποτύπωμα της ύφεσης στις περιφέρειες της χώρας και την ανθεκτικότητα των παραγωγικών συστημάτων τους, τον ρόλο, τις νέες αρμοδιότητες των περιφερειακών θεσμικών οργάνων και την επίδραση της ποιότητάς τους στην οικονομία αλλά και τις νέες προκλήσεις για τις ελληνικές περιφέρειες, όπως υπαγορεύονται από τις Ευρωπαϊκές πολιτικές συνοχής και βιομηχανικής αναγέννησης.

Κεντρικοί θεματικοί άξονες:

Οι περιφερειακοί θεσμοί στην εποχή της ύφεσης
Οικονομική ανάλυση: Χωρικές αποτυπώσεις και χωροταξικές προκλήσεις
Πολιτικές Συνοχής
Η βιομηχανική αναγέννηση στην περιφέρεια

Το πρόγραμμα του Συνεδρίου είναι το εξής:

Την Πέμπτη 12 Μαΐου 2016, στις εγκαταστάσεις του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας (Αμφιθέατρο

Βιβλιοθήκης), από τις 9.30 το πρωί έως τις 8.30 το βράδυ, θα παρουσιαστούν οι επιστημονικές εισηγήσεις των συνέδρων. Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου θα κηρύξει ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κος Κώστας Μπακογιάννης, Επίτιμος Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου.

Την Παρασκευή 13 Μαΐου 2016, σε αίθουσα στο κέντρο της Λαμίας (Αίθουσα εκδηλώσεων TEE – Tμ. Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας, Πλατεία Ελευθερίας 3), θα ολοκληρωθούν, από τις 9.00 έως τις 10.30 το πρωί, οι παρουσιάσεις των επιστημονικών εισηγήσεων με διάλεξη του κου Ευάγγελου Ν. Γαζή, Καθηγητή ΕΜΠ – Ερευνητή CERN-PH/ ATLAS Collaboration, με τίτλο «Η παγκόσμια κοινωνική-οικονομική απήχηση και επίδραση της τεχνολογίας και καινοτομίας από τα αποτελέσματα της βασικής έρευνας στη σωματιδιακή φυσική», και θ’ ακολουθήσει, μέχρι τις 1.30 το μεσημέρι, η ειδική συζήτηση (στρογγυλού τραπεζιού) με τίτλο «Γιατί δε γίνονται Άμεσες Ξένες Ιδιωτικές Επενδύσεις στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Ελληνική περιφέρεια;», με την οποία θα ολοκληρωθεί το Συνέδριο.

Στη συζήτηση στρογγυλού τραπεζιού, την εναρκτήρια ομιλία θα δώσει ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κος Κώστας Μπακογιάννης, ενώ θα συμμετάσχουν ως κεντρικοί ομιλητές οι κ.κ. Άλκης Δρακινός, Αναπληρωτής Διευθυντής Ελλάδας της EBRD, Κωνσταντίνος Κόλλιας, Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Γεώργιος Στασινός, Πρόεδρος ΔΕ του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Κωνσταντίνος Αγοραστός, Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, και Γεώργιος Πατούλης, Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας. Θα παρέμβουν επενδυτές και σύμβουλοι επενδύσεων καθώς και εκπρόσωπος του Συνδέσμου Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων.

Η ιστοσελίδα του Συνεδρίου είναι: www.sepgov.wordpress.com

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση