Η Στερεά Ελλάδα θα έχει, τώρα, τρία (3) πανεπιστήμια!…

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 07 Σεπτεμβρίου 2018 12:45 Η Στερεά Ελλάδα θα έχει, τώρα, τρία (3) πανεπιστήμια!…

(Του Ντίνου Αναστασίου)

Αυτό είναι το νέο που αναγγέλθηκε από τον Υπουργό Παιδείας κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Λαμία, δηλ. εκεί που προσπαθούσαμε να αποκτήσουμε ένα Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, μας προέκυψαν τρία (3).

Με την πολύχρονη εμπειρία μου στην Ανώτατη Εκπαίδευση και τα όσα ελληνικά γνωρίζω δεν μπόρεσα να καταλάβω πως η καρατόμηση του ΤΕΙ και η μεταρσίωση του Πανεπιστημίου γέννησαν ξαφνικά και “ίδρυσαν” τρία (3) Πανεπιστήμια στη Στερεά Ελλάδα. Γνωρίζω βέβαια ότι οι Υπουργοί κάνουν θαύματα αλλά νομίζω ότι ο συγκεκριμένος ξεπέρασε κάθε προηγούμενον.

Γεμάτος απορίες και προβληματισμούς συζήτησα με ένα φίλο και του είπα ότι το Υπουργείο θα έπρεπε να μελετά, να σχεδιάζει, να διαβουλεύεται και μετά να αποφασίζει για το καλύτερο. Αυτός μειδίασε και μου εξήγησε:

Κάθε Υπουργός νομίζει ότι έρχεται ως εθνικός σωτήρας και ως μέγας μεταρρυθμιστής που θα φέρει συνταρακτικές αλλαγές και νέα πράγματα στην εκπαίδευση. Κατά κανόνα όμως γκρεμίζει ότι έκανε ο προηγούμενος για να κάνει τα “δικά του”, στη συνέχεια αυτά τα γκρεμίζει ο επόμενος υπουργός και η ιστορία επαναλαμβάνεται. Ο συγκεκριμένος Υπουργός, πρωτοείσακτος, χωρίς προηγούμενη εμπειρία και χωρίς περγαμηνές στα εκπαιδευτικά πράγματα δεν ξέφυγε από τον κανόνα.

Και στη συνέχεια τον ρώτησα; Δηλ. δεν σχεδίασε τίποτα για την Ανώτατη Εκπαίδευση στη Στερεά Ελλάδα;

Και να η απάντηση:

Κατά την άποψή μου, ο συγκεκριμένος Υπουργός ειδικά για την Στερεά Ελλάδα και σχεδίασε και ενήργησε:

Άκου το σχέδιό του λοιπόν:

• Πρώτα πρώτα συγκρότησε μία καθαρά δική του Επιτροπή. Την Επιτροπή αυτή φρόντισε αφενός να την ελέγχει ο ίδιος αφετέρου να μην βγάλει ποτέ πόρισμα, όπως και δεν έβγαλε. Την επιτροπή αυτή χρησιμοποίησε και ως άλλοθι στις τυχόν αντιδράσεις φορέων, πολιτών, κλπ. Για παράδειγμα, στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) της Στερεάς Ελλάδας (που είναι και η μόνη που αντέδρασε ουσιαστικά) είπε ότι περιμένει το πόρισμα της Επιτροπής και δεν υπάρχει προαποφασισμένο. Επίσης διαβεβαίωσε την ΠΕΔ πως, όπως και να έχει η κατάσταση δεν θα αποφασίσει τίποτα πριν γίνουν οι απαραίτητες συζητήσεις με τις τοπικές κοινωνίες και ότι σε κάθε περίπτωση δεν θα έρθει σε αντίθεση με αυτές. Αυτό βέβαια δεν τηρήθηκε ποτέ.

• Μετά ο Υπουργός σκέφθηκε κατά το “διαίρει και βασίλευε” και σχεδίασε τον τεμαχισμό του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας σε τρία τεμάχια, Χαλκίδα , Καρπενήσι, Λαμία. Καλλιέργησε το κλίμα η Χαλκίδα να πάει στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), το Καρπενήσι στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και η Λαμία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Το σχέδιο αυτό ακούστηκε κολακευτικό στις τρείς πόλεις αλλά στην ουσία ήταν διασπαστικό αφού διέσπασε το αρχικό κοινό αίτημα για τη δημιουργία ενός ενιαίου ΑΕΙ στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

• Μετά σκέφθηκε ότι θα έπρεπε να έχει με το μέρος του και το εκπαιδευτικό προσωπικό και είπε. Αν πάει η Χαλκίδα στο ΕΚΠΑ, το Καρπενήσι στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και η Λαμία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και κολακεύω τους καθηγητές των πόλεων αυτών που από καθηγητές ΤΕΙ γίνονται καθηγητές … Πανεπιστημίου.

• Η Λαμία όμως έτσι θα μείνει χωρίς Πανεπιστήμιο και χωρίς ΤΕΙ. Τι κάνω τώρα;

Ρίχνω λοιπόν την ιδέα να ιδρύσω στη Λαμία δύο (2) νέα πανεπιστημιακά τμήματα ένα Τμήμα Φυσικής και ένα Τμήμα Μαθηματικών. Για όσους γνωρίζουν, τα Τμήματα αυτά είναι τη στιγμή αυτή πανελλαδικά “αχρείαστα” και θα παράγουν μόνο ανέργους.

• Όπως καταλαβαίνεις, φίλε μου, το Υπουργείο και σκέφθηκε και σχεδίασε για τη Στερεά Ελλάδα. Σχεδίασε όμως το τέλειο “Εκπαιδευτικό Έγκλημα”.

• Ο Υπουργός είδε ότι όλα αυτά τα ανέχτηκαν οι αρμόδιοι παράγοντες (εκτός από τη λαμπρή εξαίρεση της ΠΕΔ), είδε την παθητικότητα, την βουβαμάρα και την δουλικότητα των υπευθύνων φορέων, ήρθε στα μουλωχτά βέβαια στη Λαμία, και βάφτισε την καρατόμηση του ΤΕΙ και την μεταρσίωση του Πανεπιστημίου αναβάθμιση και νέα εποχή.

Δεν σου έκαναν εντύπωση, συνέχισε ο φίλος μου, τα λιβανίσματα, τα χαϊδέματα και οι ερασιτεχνικές υποδοχές και συναντήσεις του Υπουργού με τους τοπικούς άρχοντες; Μάλιστα βουλευτής υπερθεμάτισε την στάση του Υπουργού, δήλωσε ότι είναι για το συμφέρον μας η λύση που προτείνει. Έτσι ο κ. Υπουργός κατάλαβε ότι δεν υπάρχει καμία αντίσταση και βγήκε να δηλώσει ότι η Στερεά Ελλάδα (και η Λαμία) τώρα θα έχει τρία (3) Πανεπιστήμια και όχι ένα.

Εγώ μετά από όλα αυτά που είπε ο φίλος μου ρωτάω:

Ο Υπουργός έχει δηλώσει (τελευταία δήλωση στις 30-07-2018 κατά την ίδρυση του Ιονίου Πανεπιστημίου) ότι δεν έχει καμία μνημονιακή δέσμευση για τον σχεδιασμό και επανασχεδιασμό της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Γιατί λοιπόν καταργεί ένα ΤΕΙ και, δεν ιδρύει Πανεπιστήμιο στη Στερεά Ελλάδα;

Πώς λοιπόν, τα τρία κομμάτια του ΤΕΙ Χαλκίδα Καρπενήσι και Λαμία είναι ικανά να ενταχθούν σε Πανεπιστήμια και όλα μαζί (μαζί και με τα υπάρχοντα Τμήματα του Πανεπιστημίου στη Λαμία) δεν μπορούν να αποτελέσουν ένα πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας με έδρα, την έδρα της Περιφέρειας, τη Λαμία;

Για όλα αυτά τα παρατράγουδα κανείς δεν συγκινείται, κανείς δεν νοιάζεται για αυτόν τον τόπο;

Κανείς δεν προσβάλλεται με αυτόν τον εμπαιγμό και τον παραγκωνισμό της Περιφέρειας μας και της Λαμίας;

Έχουν αλλάξει φαίνεται οι καιροί!!!

Ντίνος Αναστασίου

Πρώην Πρύτανης/Πρόεδρος του ΑΤΕΙ Στερεάς και του πρώην ΤΕΙ Λαμίας.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση