Ντρέπομαι και λυπάμαι (Του Δημήτρη Κακαβά)

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου 2018 10:23 Ντρέπομαι και λυπάμαι (Του Δημήτρη Κακαβά)

«Το βίντεο που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας εμφανίζει σκηνές που προκαλούν αποτροπιασμό. Πράξεις και συμπεριφορές που δεν είναι ανεκτές ούτε από την κοινωνία, ούτε από την έννομη τάξη. Είναι αυτονόητο ότι αμέσως θα προχωρήσει η σχετική έρευνα».

Όλγα Γεροβασίλη

   Ε λοιπόν αρκετά, κυρία υπουργέ Προστασίας του Πολίτη. Ξεπεράσατε κάθε όριο ανοχής και αντοχής. Δεν πρόκειται, και εγώ, να σιωπήσω όπως κάνουν χιλιάδες αστυνομικοί (πρώην συνάδελφοί μου) σε ολόκληρη την Χώρα. Και καταλαβαίνω όλους αυτούς τους μοχθούντες καθημεριμνά ένστολους βιοπαλαιστές. Κατανοώ την τιτάνια προσπάθεια που κάνουν για να μην ξεσπάσουν και εκδηλώσουν την οργή τους, για όσα φρικώδη τους καταμαρτυρούν η αφεντιά σας και οι ομοϊδεάτες σας.

    Χιλιάδες αστυνομικοί σε όλη την Χώρα, με ζέστη, με κρύο, με στολή ή χωρίς, με εφόδια ή χωρίς, με κίνδυνο ή χωρίς, καταβάλουν τεράστιες προσπάθειες, πρωί-μεσημέρι-βράδυ, να ανταποκριθούν στο έργο της προστασίας της ζωής και της περιουσίας του Έλληνα Πολίτη. Χωρίς ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ βοήθεια από την επίσημη Πολιτεία.

   Χωρίς ικανό εξοπλισμό αυτοπροστασίας, με απαρχαιωμένα συστήματα επικοινωνίας. Επιβαίνοντες σε οχήματα τα οποία είναι τουλάχιστον επικίνδυνα, ασυντήρητα και χωρίς καμία πιστοποίηση καλής λειτουργίας. Ξοδεύοντας υπέρογκα ποσά, σε σχέση με τις αποδοχές τους, για να προμηθευτούν ατομικό οπλισμό, εξαρτήματα για αυτόν, φυσίγγια, αλεξίσφαιρα γιλέκα, ζώνες, εξαρτύσεις, θήκες, άρβυλα, φακούς, σήματα, διακριτικά και εθνόσημα για τις στολές τους!

   Τρέχουν και ζητιανεύουν από άλλες Κρατικές υπηρεσίες ή ακόμα Supermarkets και «φίλους της αστυνομίας», Γραφεία, καρέκλες, ντουλάπες, κουρτίνες, Χαρτί Α4, γραφικές ύλες, λάδια και εξαρτήματα για τα περιπολικά.

     Κουνούν τους ώμους αδιάφορα και υπομένουν στωικά, κάθε μετακίνηση του Σαββατοκύριακου, από γήπεδο σε γήπεδο, για τις «αθλητικές» συναντήσεις των πρωταθλημάτων. Δεν φέρνουν αντίρρηση στις 3μηνες ή 6μηνες αποσπάσεις τους στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τον Έβρο.

    Και για να φέρουν σε πέρας τον πραγματικό αυτό Γολγοθά, βασίζονται στην Βασική & συντηρητική εκπαίδευση «Αυτοάμυνας-Αυτοπροστασίας-Οπλοτεχνικής-Σκοποβολής» την οποία τους παρέχουν πιστοποιημένοι ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ, οι οποίοι έχουν αποφοιτήσει από την αντίστοιχη Σχολή Εκπαιδευτών της ΕΛ.ΑΣ.

     Ένας από αυτούς, είχα την τιμή και την ικανοποίηση, να είμαι και εγώ. Εκπαιδεύθηκα στις τεχνικές αυτές, αποφοίτησα και για χρόνια, μέχρι την αποστρατεία μου, μετέφερα αυτές στους συναδέλφους μου αστυνομικούς, στην Φθιώτιδα και σε ολόκληρη την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Όπως ακριβώς έκαναν και κάνουν όλοι οι υπόλοιποι εκπαιδευτές.

    Όλοι εμείς οι πιστοποιημένοι εκπαιδευτές, κ. υπουργέ, ΔΕΝ επιδεικνύαμε μεθόδους και τεχνικές που φανταστήκαμε. Δεν επιχειρήσαμε ποτέ να καταστήσουμε τους Έλληνες αστυνομικούς, Ράμπο, Ζογκλέρ, Μαχητές ή Εκδικητές. Δεν επιτρέψαμε ποτέ, ούτε και σήμερα, να επικρατήσουν, στους εκπαιδευόμενους, απόψεις μεροληπτικές, ρατσιστικές ή εκδικητικές.

    Το σύνολο της εκπαιδευτικής ύλης, των κατευθύνσεων, των μεθόδων και των τεχνικών αποτελεί ένα ολοκληρωμένο μοντέλο Δράσης-Συμπεριφοράς, ΕΝΙΑΙΟ & ΚΟΙΝΟ με αυτό που διδάσκεται σε όλες τις Ευρωπαϊκές Χώρες. Το ίδιο αυτό μοντέλο είναι αποτέλεσμα ερευνών και μελέτης αναγνωρισμένων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων (Κολλεγίων & Πανεπιστημίων) που μελετούν το αποκαλούμενο Law Enforcement. Το ίδιο ακριβώς μοντέλο χρησιμοποιούν οι αστυνομικές δυνάμεις ΟΛΩΝ των Κρατών του λεγόμενου δυτικού κόσμου.

    Η καθήλωση στο έδαφος του καταδιωκόμενου υπόπτου, ο οποίος εμφανώς κρατά ως όπλο μεγάλο κομμάτι γυαλιού, επιβάλλεται από το μοντέλο που σας περιέγραψα.

    Η καθήλωση του υπόπτου περιλαμβάνει τον περιορισμό των αντιδράσεων του και μάλιστα επιβάλλεται να «πατήσεις τα πέλματα» ώστε να μην έχει την δυνατότητα ούτε να γυρίσει προς το μέρος σου, ούτε να σηκωθεί, ούτε να σε κλωτσήσει.

    Ο επιτακτικός τόνος της φωνής, διδάσκεται, σκοπό έχει να κάμψει την αντίσταση του υπόπτου.

     Οι αντιμετώπιση ενός υπόπτου από 2 & περισσότερους αστυνομικούς, διδάσκεται, σκοπό έχει την ασφαλή δέσμευση του υπόπτου.

     Όλα τα παραπάνω είναι ΟΛΑ όσα εμφανίζονται στο οπτικό υλικό από την σύλληψη του υπόπτου στην Ομόνοια. Και ΟΛΑ όσα εμφανίζονται στο οπτικό αυτό υλικό, αποτελούν ενδεδειγμένες και ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ μεθόδους και τεχνικές που διδάσκονται στις σχολές της Ελληνικής Αστυνομίας. Και είναι «πράξεις και συμπεριφορές» που είναι και ανεκτές και θεμιτές από την κοινωνία και αποδεκτές από την έννομη τάξη.

    Λυπάμαι και ντρέπομαι για τις σημερινές σας δηλώσεις. Κατανοώ την πολιτική σας δίψα για ψήφους συγκεκριμένων πολιτικών δεξαμενών, τους οποίους και επιχειρείτε να ικανοποιήσετε «κρεμώντας στο ψηλότερο κατάρτι» τους εικονιζόμενους στο βίντεο αστυνομικούς.

   Όπως ντρέπομαι και για την «αδράνεια» των συνδικαλιστών και εκπροσώπων των αστυνομικών. Αυτούς όμως δεν τους λυπάμαι…..  

Δημήτρης Κακαβάς

Προσαρμοσμένη αναζήτηση