Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κώστα Γεωργουσόπουλε, κατηγορείσαι γιατί είσαι άριστος

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 30 Σεπτεμβρίου 2018 11:11 Κώστα Γεωργουσόπουλε, κατηγορείσαι γιατί είσαι άριστος

Της Έλενας Κορρέ*

Κώστα Γεωργουσόπουλε, μην διαμαρτύρεσαι που κρατήθηκες στην φυλακή επί οκτώ ώρες. Ούτε που σε ντροπιάζουν ενώ σε σέρνουν στα δικαστήρια για χρέη του Θεατρικού Μουσείου προς το Δημόσιο. Οι Υπουργοί μας γρηγορούν για τον Πολιτισμό μας.

Κώστα Γεωργουσόπουλε, κατηγορείσαι γιατί συγκαταλέγεσαι στους άριστους. Κατηγορείσαι γιατί στο Δημοψήφισμα του 2015 υποστήριξες το Ναι. Γιατί υπήρξες ένα παιδί από την επαρχία που σπούδασε στο Πανεπιστήμιο και στη Δραματική Σχολή του Ωσείου Αθηνών επί Ροντήρη και ανήλθες στα ανώτατα αξιώματα. Γιατί εμφύσησες σε γενιές παιδιών σχολείου και φοιτητών στο Πανεπιστήμιο την αγάπη για το Θέατρο.
Γιατί μετέφρασες την αρχαία Ελληνική Γραμματεία και βραβεύθηκες με το Μεγάλο Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για το έργο σου και ως Επίτιμος Διδάκτορας του Πανεπιστημιου Αθηνών.

(Δάσκαλε, σε θυμάμαι στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, να μας μιλάς για το Νεοελληνικό Θέατρο του Παραλόγου. Και να σκέφτομαι ότι ήταν τόσο μαγικός ο λόγος σου που μπορούσες να με πείσεις για ό, τι θα επέλεγες. Σε θυμάμαι να μας εξετάζεις πάνω στις γυναικείες μορφές του Αρχαίου Δράματος και η εξέταση να μετατρέπεται σε Γνώση. Δάσκαλε, είσαι 81 ετών.)

Κατηγορείσαι γιατί δέχτηκες να γίνεις αμισθί Πρόεδρος του Θεατρικού μας Μουσείου. Θεματοφύλακας αρχειακού υλικού και προγραμμάτων του Θεάτρου μας που χρονολογείται από τον 19ο αιώνα. Θεματοφύλακας αντικειμένων του Χορν, της Λαμπέτη και του Κουν. Και σου έχουν μπλοκάρει τους λογαριασμούς και αποπληρώνεις την νοσηλεία της νεκρής γυναίκας σου. Και επιβιώνεις με πενιχρά μέσα.

Κατηγορείσαι γιατί ανέλαβες την ευθύνη μια θέσης. Κατηγορείσαι για χρέη του Δημοσίου προς το Δημόσιο, όχι για δικά σου.Κατηγορείσαι γιατί ενώ θεσπίστηκε κονδύλιο που θα μπορούσε να αποπληρώσει τα χρέη του Θεατρικού Μουσείου προς το Κράτος και να το θέσει υπό την αιγίδα του Εθνικού Θεάτρου, η προηγούμενη Υπουργός κα Κονιόρδου δεν «πρόλαβε» να ενημερώσει την σημερινή Υπουργό.

Για αυτά και για όσα κατάφερες στην ζωή σου κατηγορείσαι, Δάσκαλε. Οι άνθρωποι που μόρφωσες κατηγορούνται μαζί σου. 

Έλενα Κορρέ
Θεατρολόγος