Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας: Ένας αναπτυξιακός πυλώνας του Τόπου μας

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 13 Οκτωβρίου 2018 17:04 Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας: Ένας αναπτυξιακός πυλώνας του Τόπου μας

Γράφει ο Παναγιώτης Ιακωβής*

Προφανώς, η Στερεά Ελλάδα είναι μια περιοχή πλούσια σε Ιστορία, ασύγκριτου φυσικού κάλλους, με υψηλές υποδομές χειμερινού και θερινού τουρισμού και μοναδικού θερμαλιστικού δυναμικού.

Κατέχει στρατηγική θέση στην Πατρίδα μας και στο έδαφός της αναπτύσσεται η  βαρεία βιομηχανική υποδομή της Χώρας.

Η έκτασή της είναι πραγματικά τόση, που δικαίως ονομάζεται «Στερεά» , ενώ η ποικιλομορφία του τοπίου εντυπωσιάζει τον επισκέπτη αλλά και προσφέρει αναπτυξιακές δυνατότητες στον Πολίτη, αφού ακόμη και στον γεωργικό τομέα πρωτοστατεί στην εθνική παραγωγή.

Πόλεις και οικισμοί «κοσμήματα» φωλιάζουν στα σπλάγχνα της Στερεάς, με ειδικό βάρος που ξεπερνά τα σύνορα της Ελλάδας. Οι Θερμοπύλες, η Θήβα, οι Δελφοί, οι Πλαταιές, η Αιδηψός, τα Χιονοδρομικά μας, οι Λοκροί, οι Αμφικτυονίες…

Δεν τελειώνει η απαρίθμηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Στερεάς Ελλάδας. Μπορεί να γράφει κανείς επί ώρες.

Συνεπώς, η περιοχή αυτή δεν μπορεί να στερηθεί των αναπτυξιακών υπηρεσιών ενός Πανεπιστημίου με έδρα την Λαμία. Αποτελεί άτοπο.

Σαν να λέμε ότι αρνούμαστε σε έναν αριστούχο μαθητή την εισαγωγή του στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση. Σαν να ζητάμε από έναν πρωταθλητή, να μην αγωνίζεται. Σαν να στερούμε από έναν επιτυχημένο επιχειρηματία τις δυνατότητες να αναπτυχθεί και να δώσει δουλειές στους συμπολίτες του.

Η τακτική της Ελληνικής Πολιτείας : «κάθε χωριό και Σχολή» δεν ισχύει για την ταλαιπωρημένη Στερεά Ελλάδα που στερείται πλέον και των βασικών Ακαδημαϊκών υποδομών, αφού ετεροδιοικείται και σε αυτόν τον τομέα.  Αν η Πολιτεία επιθυμεί να μειώσει τον αριθμό των Τριτοβάθμιων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, οφείλει να αποπληθωρίσει πρώτα άλλες περιοχές της Χώρας, που βρίθουν Σχολών και Πανεπιστημίων.

Και φυσικά, ούτε ιδιωτικές επενδύσεις μπορεί να αναμένει κανείς σε μια περιοχή ερημωμένη από εξειδικευμένο προσωπικό και τεχνολογικές υποδομές.

Συνεπώς, το Πανεπιστήμιο Στερεάς, προκύπτει ως αναπτυξιακή ανάγκη για τον τόπο μας και όχι ως μικροκομματικό αίτημα. Κι έτσι οφείλουμε να το σκεφτόμαστε, ώστε να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος που οδήγησαν στο κλείσιμό του. Να το αγκαλιάσουμε με στοργή και κατανόηση. Να απαιτήσουμε αξιολόγηση και ενίσχυση του προσωπικού και των υποδομών του. Να προσφέρουμε χώρους και ευκολίες στο campus. Να ασκήσουμε κριτική στην μικροκομματική χρησιμοποίησή του. Να απαιτήσουμε να διοικείται από του καλύτερους και τους πιο ορεξάτους. Να μην επιτρέψουμε στα προσωπικά μας συμφέροντα, να υψωθούν πάνω από το κοινό καλό, διότι τότε υποθηκεύουμε τα προσωπικά μας συμφέροντα μακροπρόθεσμα.

Οι πρόσφατες εξελίξεις στο θέμα, έχουν να κάνουν με την αναγνώριση εκ μέρους της Πολιτείας της ανάγκης για δημιουργία Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας και τη δημιουργία Επιτροπής σχεδιασμού για το εγχείρημα. Αυτό είναι ένα βήμα προς τα εμπρός και καλό θα ήταν να μην το μηδενίζουμε. Ούτε όμως να αρκεστούμε και σε αυτό. Οι εξαγγελίες θα μείνουν στα χαρτιά αν δεν τις υποστηρίξουμε έμπρακτα.

Όσοι πιστεύουμε στην αξία της διεκδίκησης έναντι της παθητικής υποταγής, κερδίσαμε μια μάχη αλλά όχι τον πόλεμο.

* Ο Παναγιώτης Ιακωβής είναι ιατρός καρδιολόγος, Πρόεδρος του Ομίλου "300" και Μέλος της Επιτροπής "Πανούση" που έκανε τη μελέτη για το Πανεπιστήμιο της Στερεάς Ελλάδας. 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση