Το βιβλίο της ζωής (του Αθανασίου Κάππου)

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 03 Μαΐου 2019 11:38 Το βιβλίο της ζωής (του Αθανασίου Κάππου)

Βιβλίο είναι η ζωή
γραμμένο από σένα,
για να το γράψεις διάλεξε
την μυαλωμένη πένα…

 Όταν ο Θεός στέλνει τον καθένα μας πάνω στη γη, του δίνει και ένα κενό βιβλίο.  Τότε αυτός καλείται μέχρι να φύγει από εκεί, να το έχει συμπληρώσει.  Αυτά και άλλα τέτοια πολλά, μας έλεγε ο καθοδηγητής που μας δίδασκε στο κατηχητικό, όταν ήμουν μαθητής του γυμνασίου.  Εγώ τότε τον κοίταζα με ανοιχτό το στόμα, γιατί δεν καταλάβαινα  το νόημα.  Ήμουν μικρός ακόμα.
 Με την πάροδο του χρόνου και προχωρώντας η ζωή μου, όλα αυτά στροβιλίζονταν  μέσα μου, ψάχνοντας την αλήθεια. Προχωρώντας σε αυτή τη Λεωφόρο της ζωής, σιγά-σιγά όλα αυτά τα έβλεπα μπροστά μου, γιατί σε αυτό το δρόμο τα προβλήματα είναι μπροστά και θα πρέπει να τα λύσεις.  Στο   στάδιο αυτό θα πρέπει να δουλέψει το «κομπιούτερ» που έχουμε μέσα μας για να βρούμε τις σωστές απαντήσεις.  
Για να το πετύχεις όμως αυτό, θα πρέπει να έχεις κατήχηση, να είσαι προετοιμασμένος. Αυτό προϋποθέτει σύνεση, μυαλό και σωφροσύνη.  Πράγματα λιγουλάκι δύσκολα που για να τα αποκτήσεις θα πρέπει να δουλέψεις το μυαλό, πολύ να προσπαθήσεις.
 Από μικρός θα πρέπει να διδάσκεσαι πρωτίστως από τους γονείς και να έχεις απορίες.  Αυτά που βλέπεις γύρω σου έγιναν από ανθρώπους που είχαν φώτιση από τον Θεό και πνεύμα δημιουργίας.  Οι θάλασσες και τα βουνά που απλώνονται μπροστά σου τα έφτιαξε ο Ποιητής του παντός,  πάνω τους να «βαδίζεις».  Με βήματα όμως μικρά, σωστά μελετημένα, γιατί έχει κύματα η θάλασσα και τα βουνά χαράδρες.

     Η γραφή ενός βιβλίου είναι το Άγιο Δισκοπότηρο της ψυχικής γαλήνης, για αυτά που συμβαίνουν γύρω σου και νιώθεις στο πετσί σου.  Είναι τα αποτυπώματα στον δρόμο που περπατάς,  η παρακαταθήκη που αφήνεις πίσω σου για αυτούς που ακολουθούν.
 Το κάθε βιβλίο μιας ζωής θα πρέπει να γραφτεί προσεκτικά με πνεύμα δημιουργίας, γιατί όλοι περαστικοί από δω είμαστε, σαν ανοιξιάτικο λουλούδι.  Στο τέλος θα μείνουν πίσω τα χνάρια μας και αυτά πολλές φορές μιλάνε…

 

Αθανάσιος Κάππος

Προσαρμοσμένη αναζήτηση