Η απειλή για την Οίτη, είναι απειλή για όλους μας! (Γράφει η Λίλη Τσώνη)

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 24 Μαΐου 2020 08:15 Η απειλή για την Οίτη, είναι απειλή για όλους μας! (Γράφει η Λίλη Τσώνη)
Η απειλή για την Οίτη, είναι απειλή για όλους μας...
Απειλή, που δεν πίστεψα ούτε για μια στιγμή ότι θα αγνοηθεί!
       
Είναι στην ατζέντα των Τοπικών Αρχών και των Αρχόντων μας…
Το Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαμιέων, της Παρασκευής 22 Μαΐου 2020, τα λέει... όλα!

 

Ψήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαμιέων

για το νόμο  του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας 
"Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας"

Ψηφίστηκε από τη Βουλή, εν μέσω πανδημίας και μόνο με τις ψήφους της πλειοψηφίας, το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος αγνόησε τις αντιδράσεις όλων των Περιβαλλοντικών Οργανώσεων της χώρας, τις αρνητικές τοποθετήσεις των Συγκλήτων των Πανεπιστημίων Αιγαίου, Θεσσαλίας, του ΓΕΩΤΕΕ κ.α. και προχώρησε στην ψήφισή του.

Ο νέος νόμος Παραβιάζει Συνταγματικές διατάξεις (άρθρο 24), ευρωπαϊκές οδηγίες και Διεθνείς Συμβάσεις.

Καταργεί την ουσία την προστασία των περιοχών Natura 2000 και προωθεί ακόμη μεταλλευτικές δραστηριότητες και εξορύξεις υδρογονανθράκων, σε περιοχές προστασίας της φύσης.

Προωθεί την αλόγιστη επέκταση των βιομηχανικών ΑΠΕ, κυρίως δε, αιολικών πάρκων, που έχουν ήδη προκαλέσει υποβάθμιση του περιβάλλοντος και οικονομική επιβάρυνση των καταναλωτών για την εξασφάλιση υπερκερδών των επενδυτών.

Επιτρέπει την καταστροφή του περιβάλλοντος μέσω της υπεραπλούστευσης των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, εκχωρώντας τον έλεγχο των μελετών (ΜΠΕ) σε ιδιώτες και επιβάλλοντας ασφυκτικές προθεσμίες για τη γνωμοδότηση των υπηρεσιών.

Νομιμοποιεί τα αυθαίρετα εντός δασικών εκτάσεων και κατά περίπτωση εντός υγροτόπων και ρεμάτων.

Εκθέτει σε κίνδυνο τις προστατευόμενες περιοχές καταργώντας την αυτοτέλεια των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ).                     

Υποβαθμίζονται οι Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, που ήταν ανεξάρτητοι επιστημονικοί /περιβαλλοντικοί φορείς, επόπτευαν τις προστατευόμενες περιοχές και γνωμοδοτούσαν για τα σχέδια διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών και δραστηριότητες μέσα σε αυτές. Δημιουργεί μια δύσκαμπτη  διαχείριση, υποβαθμίζοντάς τους και αυξάνοντας την έκταση των περιοχών που εποπτεύουν. Οι αρμοδιότητες τους συγκεντρώνονται στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, καταργώντας την αυτοτέλειά τους.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λαμιέων εκφράζει την αντίθεση του στο νέο αντιπεριβαλλοντικό νόμο.

Εκφράζει την αντίθεση του στην εγκατάσταση 5 αιολικών πάρκων, με 37 ανεμογεννήτριες, ύψους 120 μέτρων, στην περιοχή της Οίτης, σε απόσταση αναπνοής από τον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού και της Ζώνης Ειδικής Προστασίας του Δικτύου "Natura 2000".

Εκφράζει την αντίθεση του:
Στην ουσιαστική υποβάθμιση και υπονόμευση του Φορέα Εθνικού Δρυμού της Οίτης, της κοιλάδας του Σπερχειού και του Μαλιακού Κόλπου, με έδρα το Δήμο Λαμιέων (Λουτρά Υπάτης).

Με το νέο νόμο συγχωνεύεται με τον Φορέα Εθνικού Δρυμού Παρνασσού, με έδρα την Αμφίκλεια και λειτουργούν πλέον υπό το καθεστώς των εποπτευομένων από το κράτος ανεξάρτητων Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου, ως ενιαία Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Παρνασσού, Οίτης και Προστατευόμενων Περιοχών Ανατολικής Στέρεας Ελλάδας, που αποτελεί Τμήμα ενός κεντρικού ΝΠΙΔ.

Παρά το ότι ο Δήμος Λαμιέων είναι η πρωτεύουσα και ο ασύγκριτα μεγαλύτερος Δήμος ολόκληρης της περιφερειακής ενότητας Φθιώτιδας και φιλοξενεί όλες τις Υπηρεσίες, αλλά και η πόλη της Λαμίας είναι πρωτεύουσα της Περιφέρειας Στερεάς,
εν τούτοις ως  έδρα της νέας Μονάδας ορίζεται η Αμφίκλεια,
ενώ ο μέχρι τώρα Φορέας με έδρα το Δήμο Λαμιέων μετατρέπεται σε Παράρτημα.

Επιπρόσθετα, η έδρα του Φορέα της Οίτης βρίσκεται γεωγραφικά στο κέντρο περίπου της περιοχής ευθύνης της νέας  συγχωνευμένης Μονάδας αφού οι περιοχές που καλύπτει εκτείνονται ήδη από τον Τυμφρηστό (Βελούχι) μέχρι το Καλλίδρομο,
ενώ η Αμφίκλεια βρίσκεται ανατολικότερα όλης της περιοχής και συνεπώς η μετακίνηση προς δυτικές περιοχές είναι σχεδόν απαγορευτική.
 
Η απομάκρυνση της έδρας από τη Λαμία,
βάζει σε κίνδυνο και τη λειτουργία των Κέντρων Ενημέρωσης της Παύλιανης και της Υπάτης 
και ακυρώνει τις προσπάθειες για την αξιοποίηση και αναβάθμιση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας και της ευρύτερης περιοχής. 

Επισημαίνουμε την εύλογη ανησυχία μας ότι αυτή είναι μια στοχευμένη παρέμβαση που σκοπό έχει να διευκολύνει το σχεδιασμό των αιολικών πάρκων στην Οίτη, αφού ο Φορέας είχε αρνητική θέση.

Είναι καθήκον του ΔΣ η προάσπιση του Δημόσιου συμφέροντος και του φυσικού μας πλούτου. 

Το ΔΣ δηλώνει προς κάθε κατεύθυνση, ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στην υποβάθμιση της περιοχής μας.
Θα προστατέψει με κάθε μέσο την Οίτη!

Τέλος, το ΔΣ του Δήμου Λαμιέων στηρίζει ομόφωνα την:

Ορειβατική Συνάντηση/Πορεία Αλληλεγγύης στην Οίτη ενάντια στα αιολικά
που θα πραγματοποιηθεί αύριο, την Κυριακή 24 Μαΐου 2020, 

με πρωτοβουλία της Κίνησης Πολιτών για την Προστασία της Οίτης και σε συνεργασία με τους Ορειβατικούς Συλλόγους Λαμίας και Άμφισσας, τον Όμιλο Φίλων του Δάσους και τον Σύλλογο Δρομέων Φθιώτιδας ΤΡΑΧΙΝΑ, 
και με σύνθημα: 


«ΟΧΙ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΟΙΤΗ, 
 ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΟΙΤΗΣ»

Προσαρμοσμένη αναζήτηση