Σύμπτωση ασυμβάτων (του Γιάννη Γουργιώτη)

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 07 Ιουνίου 2020 09:08 Σύμπτωση ασυμβάτων (του Γιάννη Γουργιώτη)

Γράφει ο Γιάννης Γουργιώτης...

1.  Όπου εφαρμόστηκε η αντίληψη της «ανοσίας της αγέλης», συγκεκριμένα στη Μ. Βρετανία, στις ΗΠΑ, και προσφάτως στη Βραζιλία, οδήγησε πολλές  χιλιάδες  πολιτών στην πανδημία του κορωνοϊού. Όπως ο λύκος «στην αναμομπούλα χαίρεται», έτσι και ο κορωνοϊός, την απερισκεψία και τον ψευδο-ηρωισμό κάποιων πολιτικών ηγετών στην υφήλιο, βρήκε, ως άλλος ύπουλος εχθρός, πρόσφορο έδαφος να δράσει στη μάζα ανύποπτων και ανέτοιμων ατόμων, κυρίως της τρίτης ηλικίας, και άλλους μεν έστειλε στο θάνατο, ενώ άλλους τους υπέβαλε στο μαρτύριο της εντατικής θεραπείας των  ΜΕΘ.

      Σε μια κατηγορία πολιτών στην Ελλάδα, όπου η πανδημία είχε έως τώρα ελάχιστα θύματα, χάρις στον αγώνα του υγειονομικού προσωπικού και τη σταθερή κυβερνητική πολιτική, σχηματίστηκε η εντύπωση ότι ο κορωνοϊός είναι λιγότερο επικίνδυνος από μια έξαρση της γρίπης, γι’ αυτό και λίγα τα θύματα! Αφελής σκέψη και ταυτόχρονα επικίνδυνη για όσους την ασπάζονται, διότι προκαλούν την απροσεξία και τον εφησυχασμό του κοινού. Θα την έλεγα νοσηρή αντίληψη και εν ταυτώ αποπροσανατολιστική.

Η πολιτεία οφείλει, όπως το κάνει άλλωστε, να εφαρμόζει τα μέτρα προστασίας των ελλήνων πολιτών, ακολουθώντας το «προλαμβάνειν μάλλον ή το θεραπεύειν», και συνάμα να συμμορφώνει κάθε απείθαρχο, ίσως δε και ενδεχόμενο ασυμπτωματικό φορέα της νόσου, με όσα μέσα διαθέτει, χωρίς να κάμπτεται  από εκδηλώσεις μεμψιμοιρίας και ανεύθυνης κριτικής, που διατυπώνουν κυνικά και υπερφίαλα άτομα. Επιπλέον, είναι αμοραλιστική η στάση των νεοτέρων  έναντι των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας, ευάλωτων στη λοίμωξη του κορωνοϊού, να μη λαμβάνουν τις στοιχειώδεις προφυλάξεις, καθιστάμενοι φορείς της λοίμωξης με τον κίνδυνο της μετάδοσης στους γονείς, στον παππού και στη γιαγιά, ανθρώπων προγενέστερων γενεών, που είναι η φύτρα της νέας γενιάς, αλλά και φορείς πείρας, πνευματικού αποθέματος και πολιτισμικού κύρους. Κριτήριο της ενδεδειγμένης συμπεριφοράς στην κρίσιμη αυτή περίοδο, είναι η παιδεία ενός εκάστου

2..  Η δολοφονία του Αφρο-αμερικανού Τζ. Φλόιντ από αστυνομικούς , όπως παρακολουθήσαμε την αποτρόπαια αυτή πράξη από τους δέκτες  τηs T.V, κατέδειξε την έλλειψη σοβαρής και άξιας πολιτικής ηγεσίας στη μεγάλη δημοκρατική χώρα, τις ΗΠΑ. Μέχρι τώρα η μεγάλη αυτή δύναμη πρωτοστατούσε στην παγκόσμια πολιτική σκηνή ως αδιαμφισβήτητη ηγέτιδα δύναμη. Το πέρασμα όμως από το Λευκό Οίκο μέτριων ή ανάξιων και υπερφίαλων Προέδρων, δημιούργησε ρωγμές στο ρόλο της ως παγκόσμιας δύναμης. Ο τελευταίος, ο σημερινός Πρόεδρος, Ντ. Τραμπ, ακραίος ρατσιστής, είναι μια απίθανη  ανθρώπινη φιγούρα, μια καρικατούρα των σύγχρονων κινούμενων σχεδίων, μια απερίγραπτη οντότητα που οδηγεί τη Μεγάλη αυτή χώρα σε μια προϊούσα κάμψη της αίγλης που εξέπεμπε έως πρόσφατα στον πλανήτη Γη. Ευκταίο ο συλλογισμός μου να αποδειχτεί στερούμενος ορθής πρόβλεψης, ο δε φίλος λαός των ΗΠΑ, όπου μεγάλος αριθμός συμπατριωτών ζει και εργάζεται εκεί, να βρει τελικά τον άξιο ηγέτη, που θα αποκαταστήσει αποτελεσματικά και ειρηνικά το «Νόμο και Τάξη», που ασυνάρτητα ή αφελώς επικαλείται ο Πρόεδρος Τραμπ, με πλήρη άγνοια των ευθυνών ενός μεγάλου ηγέτη. Με ελαφρότητα διακηρύττει τη φιλία του με έναν άλλον απερίγραπτο ηγέτη, τον Ταγίπ Ερντογάν!  «Όμοιος ομοίω αεί πελάζει», καθήμενοι αμφότεροι στο θρόνο του οικονομικού συμφέροντος.

3..  Υπάρχει ένα τμήμα του ελληνικού λαού που εκδηλώνει κοινωνική απόκλιση. Δηλαδή  δεν ακολουθεί την εφαρμογή των κανόνων  της κοινής  κοινωνικής συμβίωσης. Εννοώ εδώ τους Έλληνες Ρομά, ειδκότερα αυτούς που ζουν στα βόρεια μέρη της χώρας μας. Στην περίπτωση της πανδημίας πολλοί από αυτούς δε συμμορφώθηκαν με τις υποδείξεις της ιατρικής επιστήμης και της κεντρικής Διοίκησης, ώστε να περιοριστεί η μετάδοση της λοίμωξης σε ευρύτερα στρώματα του πληθυσμού. Είναι ένα σοβαρό πρόβλημα αυτό. Οι φίλοι συμπατριώτες περί ων ο λόγος, να κατανοήσουν το συμφέρον τους και να γίνουν πιο πειθαρχημένοι πολίτες. Το ελληνικό κράτος τους παρέχει σημαντικές ευκολίες, πχ δεν φορολογούνται όπως οι υπόλοιποι πολίτες, καίτοι οι πρώτοι διακινούν αφορολόγητα πολλά προϊόντα, ιδίως του πρωτογενούς τομέα, με απώλεια σημαντικών ποσών  στα εθνικά έσοδα. Τέτοιες διευκολύνσεις αποτελούν εξαίρεση, αν και ασυμβίβαστες με την έννοια της νομιμότητας. Κινήσεις που συνιστούν απόκλιση από τους θεσμούς, είναι αντικονφορμιστικές συμπεριφορές, ενδεικτικές πολιτισμικής υποκουλτούρας, που χρωματίζει συλλήβδην την εθνική συλλογικότητα. Για το λόγο αυτό κάθε μέτρο περιστολής έκνομης ενέργειας, οποθενδήποτε προερχόμενης,  είναι λογικό, νόμιμο, ηθικό, κοινωνικά αποδεκτό και επωφελές.

4.. Αφήνω τελευταία μια ασύμμετρη απειλή που αφορά ειδικά την Ελλάδα μας: αυτή που προέρχεται από τη γειτονική Τουρκία του  Ρετζέτ  Ταγίπ Ερντογάν. Τι να πει κανείς για τον άνθρωπο αυτό! Έχουν γραφτεί και γράφονται καθημερινά τόσα πολλά για το βίο και την πολιτεία του. Άνθρωπος φιλόδοξος, μεγαλομανής, υπερφίαλος. Φιλοδοξία του, μεγαλοϊδεατισμός του, να γίνει ο νέος Σουλτάνος που θα αναστήσει την πάλαι ποτέ οθωμανική αυτοκρατορία, οπότε του χρειάζεται μεγαλύτερος ζωτικός χώρος. Αυτόν τον αναζητά προς τα δυτικά, κυρίως, δηλαδή προς τη χώρα μας. Για πολλούς λόγους θέλει το μισό  Αιγαίο, τα μεγάλα νησιά μας, τη συνεκμετάλλευση του θαλάσσιου πλούτου. Γενικά ο Ερντογάν είναι ένας σύγχρονος πειρατής∙ σχεδιάζει , προσπαθεί να εκτελεί κατά το δοκούν και κατά παράβαση των διατάξεων του διεθνούς Δικαίου, μη σεβόμενος διεθνείς συνθήκες. Και όλα αυτά ανενόχλητος. Έχει γίνει το μήλο της έριδος για Ανατολή και Δύση, λόγω γεωπολιτικής θέσης. Γι’αυτό και αυθαιρετεί, χρησιμοποιώντας δε τα εκατομμύρια των μεταναστών και εργαλειοποιώντας τους, απειλεί κυρίως την Ευρώπη, ότι  θα την πλημμυρίσει με εκατομμύρια μεταναστών, αν δεν εκπληρωθούν τα αιτήματά του, που συνίστανται σε δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά και να τον αφήσουν  ελεύθερο στην πραγματοποίηση των σχεδίων του. Πώς να ερμηνεύσει κανείς την αφωνία και την απραξία των Ευρωπαίων ηγετών, όταν ανέχονται και σιωπηρά αποδέχονται, π.χ, το παράνομο τουρκολυβικό σύμφωνο, που δίνει στην Τουρκία το δικαίωμα να  ερευνά σε ξένες υφαλοκρηπίδες (του Ανατολικού Αιγαίου) για ανεύρεση πετρελαίου και αερίου; Από την άλλη,  αφήνουν την Ελλάδα αβοήθητη στις ορέξεις της Τουρκίας. Το ότι  ανέχονται την επιδίωξη προοδευτικής  ισλαμοποίησης της Ευρώπης, τα λέει όλα!  Αλλοίμονο στους αγώνες, στα ιδεώδη, στη χριστιανική ιδεολογία! Η παρακμή του δυτικού πολιτισμού πήρε φανερά την κατιούσα!

Γιάννης Γουργιώτης,
  3/6/2020

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση
Διαβάστε ακόμα
X

Developed in conjunction with Ext-Joom.com