Μάρκετινγκ του Αθλητισμού ή Μάρκετινγκ Μέσω του Αθλητισμού;

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 09 Ιουνίου 2020 14:26 Μάρκετινγκ του Αθλητισμού ή Μάρκετινγκ Μέσω του Αθλητισμού;

Γράφει ο Γιάννης Γεωργαντζάς...

Καθώς οι ανάγκες και τα δημογραφικά στοιχεία των φιλάθλων-καταναλωτών του αθλητισμού «παίρνουν» όλο και πιο περίπλοκη μορφή, καθώς ο ανταγωνισμός για τα χρήματα τόσο των θεατών όσο και των συμμετεχόντων έχει αυξηθεί, η ανάγκη για ένα προγραμματισμένο επαγγελματικό μάρκετινγκ στον χώρο του αθλητισμού όλο και αυξάνετε.

Το αθλητικό μάρκετινγκ αποτελείται από κύριες δραστηριότητες οι οποίες σχεδιάζονται με τέτοιο τρόπο ώστε να καλύπτουν τόσο τις ανάγκες όσο και τις επιθυμίες του αθλητικού καταναλωτή. Αθλητικός καταναλωτής μπορεί να είναι ο αγωνιζόμενος, ο διαιτητής, ο θεατής, ο ακροατής, ο αγωνιστής ή ακόμη και ο συλλέκτης.

Μάρκετινγκ του αθλητισμού ή μάρκετινγκ μέσω του αθλητισμού;

Οι ανάγκες για εξεύρεση πόρων των αθλητικών συλλόγων και σωματείων κρούουν τον κώδωνα  στα νέα στελέχη διοίκησης και προβολής για την στήριξη αλλά και τις συμβουλές τους.  Μια επαγγελματική ομάδα, ένα γυμναστήριο, ένας αθλητικός οργανισμός υλοποιούν το «μάρκετινγκ του αθλητισμού» σε αντίθεση με μια βιομηχανία ή έναν έμπορο αυτοκινήτων που χρησιμοποιούν το «μάρκετινγκ μέσω του αθλητισμού» για την προβολή των προϊόντων τους.

Φυσικά για την επίτευξη των στόχων του οργανισμού, απαιτείται αφοσίωση, θέληση και πίστη στις προσπάθειες, ώστε να φτάσει στο τελικό και επιθυμητό αποτέλεσμα ο οργανισμός.

Η επικοινωνία με την αγορά, η αξιολόγηση της θέσης του προϊόντος του αθλητικού οργανισμού, η διεξαγωγή ενεργειών μάρκετινγκ μέσω των βάσεων δεδομένων του οργανισμού κ.α. αποτελούν κάποια χαρακτηριστικά του μάρκετινγκ που θα πρέπει να εφαρμόζει κάθε οργανισμός.

Μα οι τάσεις των καταναλωτών αλλάζουν!

Φυσικά, οι τάσεις των καταναλωτών αλλάζουν, όχι μόνο στον αθλητισμό, αλλά σε όλο το εύρος της αγοράς. Ένα στέλεχος μάρκετινγκ πρέπει να είναι ικανό να ξεχωρίζει τις πρόσκαιρες από τις στέρεες και με προοπτική τάσεις στο χώρο του αθλητισμού.

Τα social media, η «εξέλιξη της τεχνολογίας», η «κοινωνία του σήμερα», είναι από τους σημαντικότερους αύλακες της προβολής και της προώθησης των αθλητικών προϊόντων, αλλά και των αθλητικών-επιχειρηματικών στόχων. Σήμερα όπου το κινητό είναι η «προέκταση του χεριού» και η ενημέρωση προσφέρεται απλόχερα στο ευρύ κοινό, η επίτευξη της προβολής των αθλητικών οργανισμών και των προϊόντων τους  γίνεται όλο και πιο εύκολη.  

Η δημιουργία ενός ισχυρού ονόματος σε συνδυασμό με την ποιότητα και την τιμή του προϊόντος, ο τόπος, ο χρόνος της προβολής καθώς και οι δημόσιες σχέσεις αποτελούν ένα ισχυρό μείγμα μάρκετινγκ το οποίο προσδιορίζει το αποτέλεσμα.

Η πολυπλοκότητα των κριτηρίων και των παραγόντων που καθορίζει ένα επιτυχές αποτέλεσμα κάνουν αναγκαίο το τρίπτυχο της οργάνωσης, τη διαχείρισης και τη στοχοθεσίας.

Η σύγχρονη διοίκηση των αθλητικών φορέων και οργανισμών απαιτεί στελέχη με εξειδικευμένες γνώσεις.

 
Γεωργαντζάς Γιάννης
Φοιτητής Τμήματος Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού
Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
Προσαρμοσμένη αναζήτηση