Η εθνική μας αυτογνωσία! (Του Χρήστου Αλεξανδρή)

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 03 Νοεμβρίου 2014 14:34 Η εθνική μας αυτογνωσία! (Του Χρήστου Αλεξανδρή)

Πιστοί στην παράδοση και τιμώντας τα ιερά και τα όσια της πατρίδας δίνουμε κάθε χρόνο στις εθνικές μας επετείους ένα διθυραμβικό χρώμα .

Το κακό με μας τους Έλληνες που έχει εξελιχθεί με το πέρασμα των χρόνων  σε ελάττωμα της φυλής μας είναι οτι θυμόμαστε όταν είναι πλέον πολύ αργά την εθνική μας περηφάνια.

Τότε που ανακαλύπτουμε τα ολέθρια αποτελέσματα των επιλογών μας . Δυστυχώς όταν ο πατριωτισμός έπρεπε να είναι παρών αναπαυόταν και ευφραινόταν. Όταν μια κοινωνία σε συνθήκες δανειστικού αμόκ εξασφάλιζε την ευημερία της δεν είχε το χρόνο να σκεφθεί οτι η υπερχρέωση θα οδηγούσε αργά ή γρήγορα σε εθνική ταπείνωση και εξευτελισμό της αξιοπρέπειας της χώρας και των πολιτών της.

Όμως δεν είναι ποτέ αργά για να ανακαλύψουμε την εθνική μας αυτογνωσία και να ξανασταθούμε στα πόδια μας .Για να συμβεί βέβαια αυτό θα πρέπει να εγκαταλείψουμε τους μύθους , τις αυταπάτες και τα ψέμματα με τα οποία προτιμούσαμε να ζούμε τα προηγούμενα χρόνια από τη μεταπολίτευση και μετά και να ειπωθούν οι μεγάλες και σκληρές αλήθειες στον ελληνικό λαό .

Ένας μύθος που καλλιεργείται ακόμη και σήμερα από τους επαγγελματίες της πολιτικής και τους ευκαιριακούς της εξουσίας και των προνομίων είναι οτι μια χώρα σε πτώχευση δεν είναι κατ’ ανάγκη και μια χώρα ηττημένη με βαριά τραυματισμένη  την διαπραγματευτική της ικανότητα και ως εκ τούτου μπορεί να διαπραγματεύεται οπως μια χώρα με δύναμη .

Ένας δεύτερος μεγάλος μύθος που καλλιεργείται απο τους παλαιοκομματικούς  καιροσκόπους του πολιτικού μας συστήματος είναι ότι οι Έλληνες δεν έχουν ανάγκη καμία τρόικα και κανένα μνημόνιο και ότι μπορούν να τα καταφέρουν και μόνοι τους βγαίνοντας στις αγορές για να δανειστούν .Χωρίς καμία αίσθηση για το που φθάνουν οι δυνάμεις μας ,τα εθνικιστικά παραμυθιάσματα πολλές φορές στην ιστορία μας οδήγησαν σε εθνικές καταστροφές .Τα τέσσερα τελευταία χρόνια διανύουμε μια κρίσιμη καμπή στην ιστορία μας και θα πρέπει να ειπωθούν αλήθειες τις οποίες τόσο επιδέξια κρύβαμε κάτω από τη λιπαρή νάρκη της πλασματικής ευημερίας και του ξέφρενου καταναλωτισμού .

Η πρώτη μεγάλη αλήθεια που θα πρέπει να αναγνωρίσουμε είναι ότι η χώρα δεν μπορεί να σωθεί χωρίς τη βοήθεια από τους Ευρωπαίους εταίρους μας .

Η δεύτερη αλήθεια είναι ότι από μόνη της αυτή η βοήθεια είτε κούρεμα είναι είτε επί πλέον χρηματοδότηση , δεν αρκεί εάν δεν προχωρήσουμε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στο κράτος ,τη δημόσια διοίκηση ,το πολιτικό μας σύστημα και σε όλους τους θεσμούς . Η τρίτη αλήθεια είναι ότι κανένα κόμμα δεν έχει την σωτηρία της χώρας στο τσεπάκι του και θα χρειαστεί τα επόμενα χρόνια να ξεπεράσουμε την τεχνητή πόλωση και να ανακαλύψουμε τους δρόμους της εθνικής συνεννόησης .

Εαν μας ενδιαφέρει πράγματι να ζούμε με εθνική υπερηφάνεια και να μην την επικαλούμαστε μόνο στις εθνικές επετείους οφείλουμε κυβέρνηση ,αντιπολίτευση ,κόμματα και πολίτες να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων . Έχουμε ένα χρέος απέναντι στην ιστορία . Να συμπεριφερθούμε σαν αληθινοί πατριώτες σε μια χώρα που βρίσκεται σε κίνδυνο .Με ομοψυχία και κοινωνική συνοχή θα ξεπεράσουμε τα σημερινά αδιέξοδα !     

Προσαρμοσμένη αναζήτηση