Νίκος Σταυρογιάννης: "Το διεθνές δίκαιο όταν δεν μπορείς να το υπερασπιστείς και να το επιβάλλεις, έχει μικρή αξία"

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 21 Ιουλίου 2020 11:10 Νίκος Σταυρογιάννης: "Το διεθνές δίκαιο όταν δεν μπορείς να το υπερασπιστείς και να το επιβάλλεις, έχει μικρή αξία"

Γράφει ο Νίκος Σταυρογιάννης...

Η Κύπρος θυμάται και τιμά όλους όσους υπερασπίστηκαν την πατρώα γη εναντίον του Τούρκου εισβολέα το 1974. Το ίδιο θα έπρεπε να κάνει και η Ελλάδα. Γιατί και οι Ελλαδίτες στρατιωτικοί πολέμησαν και σκοτώθηκαν υπερασπιζόμενοι την ελευθερία της Κύπρου, που η Χούντα του Ιωαννίδη με το εγκληματικό και προδοτικό πραξικόπημα «έδωσε» βορρά στις ορδές του Αττίλα, δημιουργώντας την τραγωδία του κυπριακού ελληνισμού.

Όμως οι ελίτ των Αθηνών δεν θέλουν να θυμούνται και να γνωρίζουν οι Έλληνες, ούτε να τιμούν τους νεκρούς τους ήρωες, γιατί αντιλαμβάνονται ότι η κοινωνία μας ζει με τις εντυπώσεις που δημιουργούν οι διαμορφωτές της κοινής γνώμης και όχι με την πληροφόρηση και τη γνώση άρα και την προετοιμασία όλων αυτών των πολύ δύσκολων καταστάσεων που έρχονται.

Γι’ αυτό έστω και την ύστατη στιγμή πρέπει η ηγεσία της χώρας, που έχει την ιστορική ευθύνη, να κάνει το αυτονόητο. Εθνική συνεννόηση στο εσωτερικό, άμεσες προμήθειες στρατιωτικού υλικού σε Ελλάδα και Κύπρο, σύναψη στρατιωτικών συμμαχιών με όσους έχουμε κοινά συμφέροντα στη περιοχή, ενεργοποίηση όλων των δυνατοτήτων που μας δίνουν οι ευρωπαϊκές συνθήκες για πραγματικές και σκληρές κυρώσεις προς την αναθεωρητική και παραβατική Τουρκία.

Αυτές τις μέρες παρακολουθούμε στη Σύνοδο Κορυφής τις τέσσερις χώρες -Ολλανδία, Αυστρία, Δανία και Σουηδία - για λίγα δις ευρώ τι μπορούν να κάνουν. Μια συμμαχία Ελλάδας, Κύπρου, Γαλλίας και σίγουρα και κάποιων άλλων χωρών, όπως έχει διαφανεί, μπορούν να διαμορφώσουν καθοριστικά τις Ευρωτουρκικές σχέσεις αρκεί να είμαστε αξιόπιστοι, συνεπείς και να μην «αδειάζουμε» τους συμμάχους μας με μυστικές, αποτυχημένες τριμερείς διαβουλεύσεις.

Ειδάλλως θα ζήσουμε την συρρίκνωση της εθνικής μας κυριαρχίας με «φιλανδοποίηση» της Ελλάδας και πλήρη έλεγχο της Κύπρου από την κατοχική Τουρκία. Το διεθνές δίκαιο όταν δεν μπορείς να το υπερασπιστείς και να το επιβάλεις, έχει μικρή αξία. Στην Κύπρο υπάρχει η καλύτερη επιβεβαίωση αυτού για 46 χρόνια. Μόνο η δύναμη της αποτροπής με όλα τα απαραίτητα μέσα διπλωματικά, οικονομικά εντέλει και στρατιωτικά σε κάνει αξιόπιστη ως χώρα σε συμμάχους και φίλους αλλά και αποτελεσματική απέναντι σε εχθρούς.

Νίκος Σταυρογιάννης

Προσαρμοσμένη αναζήτηση