Δεν είναι μόνον οι γύφτοι….(του Δημήτρη Κακαβά)

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 26 Αυγούστου 2020 14:48 Δεν είναι μόνον οι γύφτοι….(του Δημήτρη Κακαβά)

   Και ξαφνικά πλημμύρισε η Ρουμελιώτικη ενημέρωση από περιστατικά παράνομης και προκλητικής συμπεριφοράς διαφόρων περιθωριακών στοιχείων. Με μια διάχυτη έκπληξη, οι συντάκτες των ενημερωτικών ιστοτόπων, και με έκδηλη την αγανάκτησή τους, οι παριστάμενοι στα περιστατικά συμπολίτες μας, εκφράζουν την απορία τους για την θρασύτατη όσο και προκλητική, αντικοινωνική συμπεριφορά αυτών των ανθρώπων!

   Στο αστικό λεωφορείο στην Λαμία μπούκαρε, γράφουν, παρέα τσιγγάνων χωρίς να πληρώσει εισιτήριο, χωρίς να φορούν μάσκες, με σκοπό να μεταφερθούν στον προορισμό τους θεωρώντας ότι τα αστικά είναι υποχρεωμένα να τους κουβαλούν ΔΩΡΕΑΝ! Μετά από λίγες ώρες, παρόμοιο περιστατικό στην Στυλίδα, πάλι με τσιγγάνους που αρνούνταν να ακολουθήσουν τις σχετικές οδηγίες για την αντιμετώπιση της Πανδημίας και την υποχρέωση να φορούν μάσκες. Και όχι μόνον αυτό αλλά όπως ακούγεται στο σχετικό βίντεο, μία τσιγγάνα απειλεί «θεούς και δαίμονες», θεωρώντας ότι η ίδια και η φυλή της είναι πέρα και πάνω από Νόμους και κοινωνικούς κανόνες.

    Όλα αυτά βέβαια μπορεί να προσποιούμαστε ότι μας εκπλήσσουν και μας εντυπωσιάζουν, όμως δεν θα έπρεπε. Γιατί να μας προκαλούν έκπληξη δηλαδή; Τι είναι αυτό που είναι τόσο ξαφνικό ή το αντιμετωπίζουμε για πρώτη φορά, ώστε να μας εντυπωσιάζει; Ας δούμε με ηρεμία και αντικειμενικότητα τι είναι αυτό που κάνουν οι τσιγγάνοι, τα πρεζόνια και ο οιοσδήποτε άλλος. Διαφέρει σε κάτι από τις δικές μας πρακτικές; Είναι η συμπεριφορά τους ξένη προς τις δικές μας συνήθειες και μεθόδους;

   Εμείς δεν είμαστε που βρίσκουμε κάθε πιθανή και απίθανη δικαιολογία για να παρακάμψουμε κάθε μέτρο ή κανόνα που θεσπίζεται για να προστατέψει ή και να βοηθήσει το κοινό καλό; Εμείς δεν είμαστε που αδιαφορούμε προκλητικά για όλους τους άλλους πέρα από τον εαυτό μας και τους δικούς μας ανθρώπους;

   Για ακούστε τι λέει το στόμα μας κάθε μέρα, σχετικά με τα μέτρα προστασίας από την Πανδημία.

  • «Εγώ δεν φοράω μάσκα γιατί δεν πιστεύω ότι υπάρχει Κορονοϊός(!)»
  • «Εγώ δεν έχω κάνει τίποτα(!) γιατί να έχω Κορονοϊό;»!
  • «Εγώ μόλις την έβγαλα την μάσκα» ή «σε δύο στάσεις θα κατέβαινα» ή «την κατέβασα λίγο να πάρω ανάσα» και …. «με έγραψαν. Που θα βρω τώρα 150€ να πληρώσω την κλήση;»

Αυτή η χαρακτηριστική αδιαφορία και η προκλητικότατη επίδειξη ανευθυνότητας έχει αναδειχθεί σε μοναδικό χαρακτηριστικό του λαού μας.

  • Να βρω μια ψεύτικη ιατρική βεβαίωση για να μην φοράω ζώνη στο αυτοκίνητο.
  • Να επικαλεστώ τραύματα ή ασθένεια για να μην φοράω κράνος.
  • Να «ψωνίσω» μια έτοιμη εργασία από ειδικά «κανάλια» για να πάρω μεταπτυχιακό!

  Φτάσαμε στο σημείο να διαμαρτυρόμαστε μετά μανίας γιατί αυξήθηκε το πρόστιμο για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη. Κάθε «ελληνάρας» αναρωτιόταν προκλητικά: «που θα βρω εγώ 700€»! Θεωρώντας προφανώς ότι το να περάσει με κόκκινο, είναι κάτι σύνηθες και αβλαβές!

   Γιατί είμαστε ένας λαός που εκπαιδεύτηκε πως θα συμπεριφέρεται ανεύθυνα. Ατομικά, οικογενειακά, κοινωνικά ακόμα και στο επίπεδο αντιμετώπισης των Εθνικών μας θεμάτων. Για κάποιο μυστήριο λόγο η αίσθηση της Ευθύνης μας προκαλεί αποστροφή.

   Αρνούμαστε πεισματικά να συμπεριφερθούμε με υπευθυνότητα. Όχι ότι δεν καταλαβαίνουμε τον αντίκτυπο της συμπεριφοράς μας αυτής. Είμαι σίγουρος ότι το αντιλαμβανόμαστε αλλά απλά το … παραβλέπουμε γιατί δεν μας βολεύει! Δεν γίνεται να μην αντιλαμβάνεσαι ότι:

  • τα σκουπίδια που αφήνεις πάνω στο καπάκι του κάδου, προκαλούν πρόβλημα στα γύρω σπίτια.
  •  ότι οδηγώντας στον πεζόδρομο προκαλείς δυσφορία στους κυκλοφορούντες πεζούς.
  • στους χώρους στάθμευσης των πολυκαταστημάτων παρκάρεις ΜΕΣΑ στις διαγραμμίσεις και όχι όπου σ’ έφερε ο δρόμος, επειδή είσαι ανίκανος ή γκράνας!
  • ότι όταν παρκάρεις στο πεζοδρόμιο, σε στάση αστικού, σε διάβαση ΑΜΕΑ, μπροστά σε σταθμευμένα οχήματα, δημιουργείς απίστευτο άγχος και ταλαιπωρία στους ανθρώπους γύρω σου.
  • ότι η χρήση υπηρεσιών μεταφοράς ΔΕΝ είναι δωρεάν.
  • ότι το να γράφεις ανοησίες σε τοίχους, ταμπέλες και σήματα είναι παράνομο και ίσως και επικίνδυνο για … την υγεία σου!

   Καλά κάνουν λοιπόν αυτοί που διαμαρτύρονται για την απαράδεκτη και παράνομη συμπεριφορά του κάθε παραβάτη. Περιθωριακού ή μη. Αλλά είναι καιρός να αφήσουμε τις παιδιάστικες όσο και ανόητες συμπεριφορές και να συμπεριφερθούμε με σοβαρότητα και, πάνω απ’ όλα με ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ.

   Να απαιτήσουμε την εφαρμογή όλων των θεσπισμένων κανόνων και μέτρων που στηρίζουν και προστατεύουν την κοινωνική ασφάλεια και συνοχή. Να επικροτήσουμε την τιμωρία κάθε παράβασης ή παρανομίας μέχρι την σημαντική μείωση των αυθαίρετων & αντικοινωνικών συμπεριφορών. Και οι αρμόδιοι για την βεβαίωση των παραβάσεων να αναλάβουν της δική τους ευθύνη (για την οποία ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ αμείβονται) και να κάνουν την δουλειά τους.  Όσο για αυτούς που θα επιμείνουν στις ίδιες αδιέξοδες μεθόδους και πρακτικές, ας τους απομονώσουμε γιατί ΑΥΤΟΙ είναι το περιθώριο.

Δημήτριος Χρ. Κακαβάς

Προσαρμοσμένη αναζήτηση