Πανδημία...(του Κώστα Χαντζή)

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 24 Δεκεμβρίου 2020 17:29 Πανδημία...(του Κώστα Χαντζή)

Γράφει ο ιατρός Κώστας  Χαντζής.

Προς
Κάθε  αρμόδιο
και προς  όλους  τους  πολίτες  του Νομού  Φθιώτιδας
και ιδιαίτερα  προς τους ΝΕΟΥΣ

          Κυρίες και Κύριοι  καλημέρα  σας  και χρόνια πολλά.

       Ως  γιατρός, ως  πρώην Δημοτικός  Σύμβουλος  και ως  Επίτιμος  Πρόεδρος  του Ιατρικού  Συλλόγου  Φθιώτιδας  νοιώθω  την ανάγκη  να  επικοινωνήσω  μαζί  σας.

      Στα τέλη του προηγούμενου  χρόνου  σε μια κινεζική  επαρχία  παρουσιάστηκε  ένας   περίεργος ιός, που  κρατήθηκε στην αρχή  κρυφός.  Ανήκει  στη ομάδα  των  Κορονοϊών, που  εμείς  οι  Ω.Ρ. Λαρυγγολόγοι  ξέρουμε  ότι μαζί με  αδενοϊούς  ρινοϊούς  και ιούς  παραγρίπης  είναι  αιτίες  κοινού κρυολογήματος.

        Δυστυχώς  για όλη την   Ανθρωπότητα  ο ιός αυτός  έχει υψηλή  μεταδοτικότητα  και πολύ μεγάλη  λοιμογόνο δύναμη. Έτσι  σκόρπισε  σε όλη τη  οικουμένη  και αντί  να  χαθεί  όπως τα εξαδέλφια του   Sars και Mers  παραμένει    δυναμικός, αόρατος, επικίνδυνος  με πολλές   μεταλλάξεις  και προς  το παρόν  ανίκητος.

     Χιλιάδες  οι νεκροί,  θύματά του  και εκατομμύρια  οι ασθενείς  κάθε ηλικίας  με    διαφορετική  ανά  ηλικία  και άτομο  επίπτωση.

Στο Νομό  μας υπάρχει    ευρεία  διασπορά  από την  Λαμία  ως  το πιο  απόμακρο  χωριό  και  αυτό   προβληματίζει  ιδιαίτερα.

    Θεωρώ  ότι είναι  περιττό  αυτήν την  στιγμή  να  συζητήσουμε  εδώ  την πηγή  και τον τρόπο  προέλευσης,  κάθε  αμφισβήτηση  και κάθε  συνωμοσιολογία. Την ώρα  της πυρκαγιάς  πρώτα  σβήνουμε    τη  φωτιά  και μετά  ψάχνουμε  τα αίτια.

      Σήμερα  ο ιός  είναι εδώ  και  καραδοκεί    να μας  επιτεθεί. Δυστυχώς  παρά  τις  επιστημονικές  προσπάθειες  αποδοτικό  φάρμακο, ικανό  να  κατατροπώσει  και να νικήσει  τον ιό, δεν υπάρχει  σήμερα. Υπάρχουν  πολλά  και   λίγη η προσφορά τους.   Η ελπίδα μας  είναι τα    εμβόλια  και    ευτυχώς  θα υπάρξουν   πολλά τα οποία  έχουν  απαλλάξει  τη ανθρωπότητα   από πολλές  θανατηφόρες  άλλοτε ασθένειες.

Μέχρι  τη στιγμή  όμως  του εμβολιασμού  του μεγαλύτερου μέρους  του Ελληνικού  πληθυσμού (  πάνω   από το  70%)  μας απομένει  η προσπάθεια  να μην   αφήσουμε  τον ιό  να φθάσει  στο αναπνευστικό  μας    σύστημα,  γιατί  εάν  φτάσει  μπορεί  για μερικούς από εμάς , να μην  έρθει  η πρωτοχρονιά  2021

     Πρέπει   να  οχυρωθούμε  στα σπίτια  μας, να  περιορίσουμε  τις επαφές  μας   με συνάνθρωπους  μας, να  φοράμε   μάσκα  παντού και να φροντίζουμε  για την καθαριότητα  των χεριών  μας ιδιαίτερα  και τον καλό αερισμό  των χώρων.

      Ο  καθένας  από το  σπίτι του μπορεί  να  έχει επαφές  με συγγενείς  και φίλους με πολλούς  τρόπους.

Αντί  γι αυτά  που πρέπει , οι δρόμοι και οι πλατείες  είναι γεμάτες  κόσμο, ιδιαίτερα  ΝΕΟΥΣ  και οι περισσότεροι  νοιάζονται  για  μεγάλα  κι φανταχτερά  εορταστικά  τραπέζια  και γλέντια.

Ο  ιός  μας θέλει  όλους  έξω,  όλους  πολύ κοντά, όλους  χωρίς  προφυλάξεις, για να μας  επιτεθεί  με  την ΑΝΕΣΗ  του. Δεν θέλω  να αναφερθώ  και  στο  συνδυασμό  του με  την εποχιακή  γρίπη.

Καταλαβαίνω  πως πολλοί  κουράστηκαν , η  ιστορία  τραβάει πολύ. Η προσπάθεια  όμως επιβάλλει   η τακτική μας  να είναι κοινή, η αντίσταση  μας επίσης, γιατί  ο εχθρός  είναι  κοινός.

     Τις Άγιες  ημέρες  που έρχονται  να  παραμείνουμε  σπίτια  μας  .

Ο  Θεός  είναι  πνεύμα  και  εν πνεύματι  πρέπει  να τον  προσκυνούμε. Η πίστη  μπορεί  να εκφρασθεί   και από το  σπίτι, οι  συνωστισμοί  δεν είναι  επιθυμητοί  , οι λειτουργίες  μεταδίδονται  από τα  μέσα  επικοινωνίας. Έτσι θα  κρατήσουμε  τον αόρατο εχθρό  έξω  από το  σπιτικό μας  και θα  προστατέψουμε  την   κοινωνία μας  για  να  συνεχιστεί  κάποια  στιγμή  η ΖΩΗ  όλων μας όπως  πρώτα.

      Εάν  δεν  πράξουμε  έτσι,  πριν  κοπάσει  το δεύτερο κύμα, θα  έλθει  τρίτο κύμα, θα καταρρεύσει  το σύστημα υγείας  και οι νεκροί  θα εκτιναχθούν.  Η μονάδα  Εντατικής  θεραπείας  του Νοσοκομείου  μας είναι  ήδη  ασφυκτικά  γεμάτη  και το πέτρινο  κτίριο  με  60 ασθενείς  από  σήμερα, και όχι με  την καλύτερη οργάνωση.

Το κράτος  μας βοηθά  όσο μπορεί  και όσους μπορεί, αλλά  οι πηγές χρηματοδότησης    δεν είναι  αστείρευτες.

Η  οικονομία  που ποτέ  δεν ήταν   ανθηρή , εάν παραμείνει  για καιρό  η σημερινή  κατάσταση , θα  καταρρεύσει  παντελώς  και δεν θέλω  να  σκεφθώ  τα κοινωνικά  προβλήματα  που θα  ανακύψουν.

Στην επαρχία  που πρωτοεμφανίσθηκε ο ιός   μετά   δίμηνη  αυστηρότατη  καραντίνα,  ιδιότυπη κουμμουνιστική  γαρ  η  διοίκηση,  με  εκπτώσεις  στα ατομικά δικαιώματα  και ελευθερίες  η επιδημία  σταμάτησε .

Η δική μας πανδημία, εάν  δεν    δείξουμε  την  θέληση  μας  και με  την υπευθυνότητά  μας  Αντοχή -  Υπομονή - Αυτοσυγκράτηση- Επιμονή   και Υπακοή  στις γνώμες των ειδικών  επιστημόνων    θα μας  καταστρέψει.

Ας  παραβλέψουμε  προς  στιγμήν  ολιγωρίες , άγνοια  ή    ευθύνες  της  κρατικής  Διοίκησης  και ας  πρυτανέψει  η ΛΟΓΙΚΗ.

Σας  εύχομαι  καλά  Χριστούγεννα  και ένα  πιο αισιόδοξο  καινούργιο  χρόνο.

Ας  προσπαθήσουμε  όλοι μας…

Κώστας  Χαντζής
Ιατρός Ω.Ρ.Λαρυγγολόγος
22/12/2020

 

ΥΓ.  κ. Δήμαρχε

Σας  παρακαλώ  να   εξαφανίστε το τραινάκι  από την πλατεία πάρκου. Διαβάζοντας  τα παραπάνω  , θα έχετε  καταλάβει  τον λόγο    για τον όποιο  το ζητώ, Ευχαριστώ.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση