Είναι θέμα παιδείας (Γράφει ο Ντίνος Αναστασίου)

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 05 Μαρτίου 2021 09:35 Είναι θέμα παιδείας (Γράφει ο Ντίνος Αναστασίου)

«Έχουμε φτάσει να αφαιρέσουμε  μέχρι και 15 πινακίδες από παραβάτες που είχαν παρκάρει σε θέσεις αναπήρων μέσα σε μια (1) μέρα !»

Γιάννης  Καραντωνάκης, Διευθυντής Δημοτικής Αστυνομίας, Χανίων Κρήτης

Α. Έχετε παρατηρήσει ότι οι θέσεις Parking που προορίζονται για τα άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ)είναι συχνά, ή πολύ συχνά κατειλημμένες από διάφορους άλλους, που δεν είναι καν ΑΜΕΑ; Συχνά μάλιστα, αυτοί που παρκάρουν παράνομα, ανάβουν τα alarm, ενώ κάποιες φορές κλειδώνουν τα αμάξια τους και φεύγουν. Οι συνηθισμένες δικαιολογίες τους είναι ότι ¨έχω παρκάρει για λίγο¨ ή ¨μόλις παρκάρισα¨, ¨πήγα στο γιατρό¨ και διάφορα τέτοια .Τι γίνεται όμως όταν έρθει να παρκάρει αυτός που δικαιούται και βρει τη θέση του κατειλημμένη; Τι πρέπει και τι μπορεί να κάνει τότε ένας ανήμπορος άνθρωπος; Ποια είναι τα συναισθήματα που τον διακατέχουν εκείνη τη στιγμή;

Κανένας, δυστυχώς, σεβασμός στον ανήμπορο άνθρωπο που θα μπορούσε να είναι ο πατέρας μας, ο αδερφός μας ή το παιδί μας. Αξίζει άραγε μια τέτοια συμπεριφορά μας στον πάσχοντα συνάνθρωπο μας από μας που είμαστε υγιείς;

Έχουμε την υγειά μας και ίσως γι’ αυτό δε μπορούμε να φανταστούμε πως θα ήταν αν ήμασταν εμείς στη θέση του αναπήρου .

Β. Σας έχει τύχει να περνάτε μια διάβαση πεζών (Δ. Π.) και να δυσκολεύεστε, γιατί  ταυτόχρονα περνάνε και τα αυτοκίνητα, χωρίς να σταματάνε στη Δ. Π.;

Έχετε παρατηρήσει ότι όταν ένας πεζός περνάει από μια Δ. Π. την περνάει γρήγορα ή πολύ γρήγορα και καμιά φορά με ελαφρύ ¨τροχάδην¨;

Έχετε προσέξει ότι παρόλο ότι υπάρχει μια Δ. Π. ,την προτεραιότητα ουσιαστικά την έχει το αυτοκίνητο και όχι ο πεζός (σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και όταν πρόκειται να περάσει μια μητέρα με το μικρό της παιδί ή και ένας ηλικιωμένος ή ανήμπορος άνθρωπος);

Σας έχει τύχει όταν περνάτε μια διάβαση πεζών να σας ¨κορνάρει¨ ο οδηγός (για να… βιαστείτε;) και σε περίπτωση που αντιδράσατε να αντιμετωπίσατε εχθρική συμπεριφορά ή και  κανένα ¨ψιλοβρισίδι¨;

Είναι αλήθεια ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων ,ο πεζός στέκεται μπροστά σε μια Δ. Π., διστακτικός και φοβισμένος ,περιμένοντας να περάσουν πρώτα  τα αυτοκίνητα.

Δεν μιλάω βέβαια για διαβάσεις πεζών που βρίσκονται σε αποκεντρωμένα σημεία της πόλης ,αλλά σε κεντρικά ή πολύ κεντρικά σημεία, εκεί δηλαδή όπου ο κάθε πολίτης θα  έπρεπε να κινείται άνετα ,ήρεμα και χωρίς άγχος,(φτάνουν τα τόσα άλλα άγχη που κουβαλάει ), να κάνει τη βόλτα του, τα ψώνια του, να συναντήσει γνωστούς κ.λπ.

Είναι αλήθεια ότι δεν έχουμε δώσει τη σημασία που θα έπρεπε στον πεζό και τον ανήμπορο άνθρωπο. {Γενικότερα δεν έχουμε φροντίσει και δημιουργήσει υποδομές, τους χώρους, τα πεζοδρόμια(1),για  να κινούνται όπως πρέπει οι συνάνθρωποι μας}

Δεν υπάρχει η νοοτροπία, καλύτερα η Παιδεία, για την ανάλογη και πρέπουσα συμπεριφορά μας, απέναντι στον πεζό και στον ανήμπορο άνθρωπο. Δυστυχώς έχουμε επιτρέψει στον οδηγό, να κάνει ¨κουμάντο ¨και να είναι αυτός το ¨αφεντικό¨.

Μου έχει χαραχθεί βαθιά στη μνήμη το γεγονός ότι στο Τορόντο του Καναδά ,που έτυχε να βρίσκομαι πριν αρκετά χρόνια, είχα με έκπληξη τότε παρατηρήσει ότι, όταν ένα σχολικό λεωφορείο σταματούσε για να (επι) αποβιβάσει παιδιά, το όχημα που ακολουθούσε το σχολικό, σταματούσε σαράντα (40) μέτρα, ναι όπως το ακούτε 40 μέτρα, πιο πίσω μέχρι να επι(απο)βιβαστούν στο σχολικό τα παιδιά.

Έχουμε δυστυχώς την τάση να πηγαίνουμε παντού με το αυτοκίνητο, στο κέντρο, στις δουλειές μας, στις υπηρεσίες, στις τράπεζες, στις πλατείες ,στις καφετέριες, να παρκάρουμε στα πεζοδρόμια, όπου βρούμε και όπου να ‘ναι.

Θα πρέπει κάποτε αυτή η στρεβλή νοοτροπία και η συμπεριφορά  μας να αλλάξει.

Ξέρω ότι βαθιά μέσα μας έχουμε την ευαισθησία και το φιλότιμο και πρέπει να δείξουμε την συμπάθεια μας στον πεζό και τον ανήμπορο άνθρωπο(άλλωστε οι ρόλοι του καθένα μας στη ζωή ,κάποιες φορές εναλλάσσονται )(sic).

Τα σχολεία, η οικογένεια, η τηλεόραση ,το διαδίκτυο  κλπ. θα μπορούσαν να συμβάλουν στην κατεύθυνση αυτή. Τα σχολεία θα έπρεπε, με ιδιαίτερη προσοχή και ανάλογες εκδηλώσεις ,να διδάσκουν τα θέματα αυτά ,ενώ οι περιφερειακές, τοπικές διοικήσεις και αυτοδιοικήσεις να συνδράμουν προς την κατεύθυνση αυτή και εμπράκτως να την υποστηρίζουν. Για παράδειγμα:

• Θα μπορούσαν εύκολα και χωρίς ιδιαίτερο κόστος ,οι θέσεις Parking για ΑΜΕΑ να γίνουν περισσότερες, να βαφτούν εντονότερα και να σημανθούν καλύτερα. Θα μπορούσε ακόμα να υπάρχει περισσότερος και καλύτερος έλεγχος για τις θέσεις αυτές.

• Οι διαβάσεις πεζών επίσης να βαφτούν εντονότερα ,να συντηρηθούν και να παριστάνονται σε έντονη τρισδιάστατη μορφή( 3D),(όπως φαίνεται στη φωτογραφία),που φαίνονται τρισδιάστατες αλλά δεν είναι.

• Oι πεζόδρομοι να γίνουν περισσότεροι, κυρίως στο κέντρο-κέντρο της πόλης.

Στη γειτονική μας Λάρισα, υπάρχουν πάνω από δέκα πέντε (15 ) χιλιόμετρα πεζόδρομοι ενώ δρομολογούνται πολύ περισσότεροι.

• Τα αυτοκίνητα ,πιστεύω δεν έχουν κανένα λόγο να κυκλοφορούν στο κέντρο -κέντρο (εκτός από τις άκρως αναγκαίες περιπτώσεις: προμήθειες, ανήμποροι άνθρωποι, πυροσβεστικά- αστυνομικά οχήματα κλ.).Στη Νορβηγία που βρέθηκα, πριν περίπου 3 χρόνια, μέσα σε μια πόλη, περίπου σαν τη Λαμία, δεν υπήρχε πουθενά στο κέντρο, ούτε ένα, παρκαρισμένο αυτοκίνητο. Όλα τα αυτοκίνητα, όλα όμως ,παρκάριζαν σε Δημοτικά γκαράζ ,έναντι ενός μικρού αντιτίμου .Ήταν ένα εντυπωσιακό γεγονός και όπως πληροφορούμαι το πρόγραμμα έχει επεκταθεί και σε άλλες πόλεις, με επικεφαλής την πρωτεύουσα Osloό που απαγορεύεται η κυκλοφορία, σε όλα τα ιδιωτικά αυτοκίνητα, στο κέντρο της.

(Να σημειώσω ότι το Oslo,μια πόλη  με περίπου 680.000 κάτοικους ,είχε, από τροχαία συμβάντα, μόνο ένα (1) νεκρό (!!!),για ολόκληρο το έτος 2019).

Τελευταία, προς την  κατεύθυνση αυτή, έγινε και  από τη Δημοτική Αρχή της πόλης μας (Λαμία), μια πολύ καλή παρέμβαση στο κέντρο της αλλά και σε άλλα σημεία της. Εύχομαι η προσπάθεια αυτή να συνεχιστεί.

Φαντάζομαι ότι οι ειδικοί έχουν τις γνώσεις και τις προτάσεις και οι διοικούντες την θέληση για να διευκολυνθούν περισσότερο οι ανήμποροι, οι πεζοί ,γενικά οι συμπολίτες μας και να γίνουν οι πόλεις μας πιο ανθρώπινες.

---------------------------------------------------------

(1)Το θέμα της ύπαρξης ,βελτίωσης και δημιουργίας πεζοδρομίων ,που σήμερα είναι ανεπαρκή ,είναι ένα άλλο σοβαρό θέμα που χρήζει ιδιαίτερης μελέτης και προσοχής .

ΝΤΙΝΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

Προσαρμοσμένη αναζήτηση