Πυρκαγιές - Κλιματική αλλαγή...(του Κώστα Χαντζή)

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 30 Ιουνίου 2021 13:42 Πυρκαγιές - Κλιματική αλλαγή...(του Κώστα Χαντζή)

Γράφει ο ιατρός Κώστας  Χαντζής.

Προ ετών γυρίζοντας από την Αθήνα, είχα χρόνο και αποφάσισα να γυρίσω μέσω Χαλκίδας - Ιστιαίας - Γλύφας  στη Λαμία.  Δρόμος κακός, δύσκολος αλλά γραφικός. Δεξιά και αριστερά του δρόμου υπήρχαν άχυρα και θερισμένα μικρά κομμάτια γης, ξερά χόρτα, ξερά ξύλα,  σωροί απο πευκοβελόνες και σε 1- 2 σημεία καμίνια που φτιάχνουν κάρβουνα.   Υπήρχαν διάσπαρτα φυλάκια δασοπυροσβεστών .  Σχολίασα με τη γυναίκα μου ότι αποκλείεται να μην καεί η Βόρεια Εύβοια.  Ως μάντης κακών σε λίγες ημέρες η μισή Βόρειος Εύβοια κάηκε παρά την συνδρομή όλου του πυροσβεστικού μηχανισμού.

Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος πήγα πάλι στην Εύβοια . Στο καλύτερο σημείο είδα να αναπαύονται και να παρατηρούν κάποιοι δασοπυροσβέστες.,   Είχαν καθαρίσει μια επιφάνεια 100τμ..  Στο δρόμο υπήρχαν τα ίδια εύφλεκτα υλικά που παραπάνω γράφω.  Τα ίδια έχω δει στην Κορινθία που καίγεται συχνά,  στην Ηλεία οι επί της ασφάλτου σωροί πευκοβελoνών ξεπερνούν τους  20 πόντους σε ύψος, που επίσης κάηκε και καίγεται,  στα Δερβενοχώρια    τα ίδια  και δεν ξέρω που αλλού.

Παλαιότερα τα πευκοδάση τα ρητινεύανε.  Υπήρχαν όλη την ημέρα άνθρωποι, ζώα, μελίσσια μέσα στο δάσος και όλους τους συνέφερε ένα υγιές δάσος,  γι' αυτό και το φροντίζανε.  Σήμερα η ρητίνη έπαψε να χρησιμοποιείται. Τα ξερά ξύλα δεν τα μαζεύει κανένας προτιμούν να καταστρέφουν δρυς και πουρνάρια  και το δάσος έχει άφθονη καύσιμο ύλη μέσα του.

Η  σκέψη μου είναι:  χρειαζόμαστε δασοπυροσβέστες ή δασεργάτες με εκπαίδευση δασοπυροσβέστη.   Δηλώνω ότι δεν έχω τίποτε εναντίον των δασοπυροσβεστών.    Χρειαζόμαστε μέσα αντιπυρικού αγώνα  ή μέσα πρόληψης της πυρκαγιάς;    Η πυροσβεστική έχει σκεφτεί να καθαρίσει δεξιά και αριστερά των κυρίων δρόμων μια ζώνη με ελεγχόμενη πυρκαγιά.  Η καύσιμη ύλη εφέτος με τις  βροχές προβλέπεται άφθονη. Οι αφηρημένοι, οι ασυνείδητοι και οι επιτήδειοι στη ζωή περισσεύουν.

Σε μια διαδρομή 15 χλμ ακολουθούσα φορτηγό με ξένες πινακίδες και ο οδηγός πέταξε πέντε αναμμένα τσιγάρα απο το παράθυρο.  Είδα οδηγό που μόλις μας επέτρεψε η τροχαία να κινηθούμε στην περιοχή Ωρωπού  μέσα στους καπνούς και ενώ δεξιά και αριστερά τα πεύκα καίγονταν σαν λαμπάδες αυτός να πετάει αναμμένο  τσιγάρο απο το παράθυρο του αυτοκινήτου του. 

Αυτά τα αναφέρω για να υποστηρίξω τα παραπάνω.

Απευθύνομαι λοιπόν στο Δασαρχείο, Περιφέρεια, υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, υπουργείο Γεωργίας  και σε όποιον έχει αρμοδιότητα. Δεν αποκλείω όσους εθελοντικά μπορούν να προσφέρουν σε παρατηρητήρια ή στην πυρόσβεση. Να σκεφθούν και να δράσουν γρήγορα και με πολλούς τρόπους, οι πρώτες μεγάλες καταστροφές ήδη έγιναν, να προλάβουμε τις υπόλοιπες. Η κλιματική αλλαγή ελλοχεύει και τα δάση είναι σύμμαχοί μας και πολύτιμα.

Κώστας  Χαντζής
Ιατρός Ω.Ρ.Λαρυγγολόγος
Λαμία 30/6/21
Προσαρμοσμένη αναζήτηση