Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Την αλήθεια για τις ΑΠΕ προσπαθούν να την κρύψουν πίσω από τις λέξεις

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 03 Οκτωβρίου 2021 11:10 Την αλήθεια για τις ΑΠΕ προσπαθούν να την κρύψουν πίσω από τις λέξεις

Γράφει ο Στέφανος Σταμέλλος...

 

Διαβάζουμε ότι είναι «ωρολογιακή βόμβα ο πληθωρισμός αδειών» στις ΑΠΕ και ότι είναι πολλές οι αιτήσεις. Τώρα αρχίζουν και το διαπιστώνουν αυτό… Και μάλιστα ο ίδιος ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) λέει ότι έχουν αδειοδοτηθεί μέχρι σήμερα μονάδες ΑΠΕ συνολικής ισχύος 85 GW, για τα 55 GW από τα οποία υπάρχουν άδειες παραγωγής! Επιπλέον έχουν προεγκριθεί αιτήσεις για 10 GW από τον περασμένο Ιούνιο και υπάρχουν μονάδες 8 GW στην αποθήκευση και αιτήσεις 7 GW που εκκρεμούν.

 

Αυτό είναι αποτέλεσμα του μοντέλου αδειοδότησης και συνολικής διαχείρισης των ΑΠΕ, το οποίο μοντέλο κατά τους ιθύνοντες και την κυβέρνηση είναι πρωτοποριακό, άριστο και αποδίδει! Εννοείται πως αν δεν το θεωρούσαν ως τέτοιο, θα έκαναν κάτι να το αλλάξουν. Τελικά η εμπορευματοποίηση της φύσης, του τοπίου, των ορεινών όγκων, των νερών και της γης υψηλής παραγωγικότητας δεν γίνεται τυχαία∙ όσο και αν προσπαθούν να τα μαζέψουν και να μιλήσουν για «πληθωρισμό αδειών». Αιτήσεις θα κατατίθενται διαρκώς. Πετάνε και το: «με αποτέλεσμα να πυκνώνουν και οι αντιδράσεις από κατοίκους διαφόρων περιοχών της χώρας, οι οποίοι δεν γνωρίζουν πως μόνο το 10% – 20% αυτών των αδειών θα υλοποιηθεί»∙ και δεν αναρωτιούνται: οι κάτοικοι των διαφόρων περιοχών πρέπει «να μυρίσουν τα νύχια τους», αν θα γίνουν ή όχι, για παράδειγμα, οι αιολικοί σταθμοί στην Οίτη; Και ποιες αιτήσεις δεν θα υλοποιηθούν;

 

Στις άλλες χώρες το μοντέλο που εφαρμόζεται είναι «από τα πάνω προς τα κάτω». Η πολιτεία αποφασίζει, με βάση τους στόχους και τις ανάγκες της χώρας, επιλέγει τις τεχνολογίες και ορίζει τα σημεία που θα αναπτυχθούν. Οι επενδυτές συμμετέχουν στο διαγωνισμό για τις θέσεις που προκηρύσσει η πολιτεία∙ κι έτσι προχωρούν ομαλά τα προγράμματα και υλοποιούνται οι στόχοι.

 

Το θέμα όμως είναι καθαρά πολιτικό∙ και η αλήθεια κρύβεται πίσω από τις λέξεις. Δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε ότι δεν μπορεί να σπαταλούνται χρήματα και εργατοώρες για μελέτες, έργα προετοιμασίας και υποστηρικτικά διάφορα, χωρίς λόγο και προσδοκίες για τις συμμετέχουσες εταιρείες. Δεν μπορεί χωρίς λόγο η πολιτεία να βάζει τις τοπικές κοινωνίες να σκοτώνονται και να μάχονται κυριολεκτικά με τις δυνάμεις καταστολής, να ποδοπατούνται ανθρώπινα δικαιώματα, να ματώνουν οικονομικά οι πολίτες με δικαστικές προσφυγές σε όλα τα επίπεδα των δικαστηρίων. Και στο τέλος να καταστρέφονται τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας: η βιοποικιλότητα και οι Προστατευόμενες Περιοχές, η εξαιρετική φύση και το ορεινό της ανάγλυφο.

 

Δεν λένε τίποτα όμως για το ότι σε λίγο θα είναι εφικτές οι μεγάλες εξαγωγές ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και η Ελλάδα προορίζεται να γίνει εξαγωγική χώρα ΑΠΕ. Δεν λένε τίποτα για τους αγωγούς εναλλακτικών καυσίμων πχ υδρογόνου. Και άρα καμία αίτηση ΑΠΕ δεν πρόκειται να εγκαταλείψει το ενδιαφέρον της για να προχωρήσει.

 

Δεν θα μπορούσε να πει κανείς όχι στις ΑΠΕ. Λέμε ναι, αλλά με όρους και προϋποθέσεις διαφάνειας και προστασίας του περιβάλλοντος. Με τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών, με την ανάπτυξη όλων των μορφών και με συγκεκριμένους στόχους παραγωγής και κατανάλωσης, τοπικούς και περιφερειακούς, με συστήματα αυτοπαραγωγής και ιδιοκατανάλωσης, αποθήκευση με όρους κοινωνίας, η ενέργεια ως κοινωνικό αγαθό, όπως το νερό, η τροφή, η υγεία, η παιδεία και όχι προϊόν/εμπόρευμα στα χρηματιστήρια του κόσμου.

 

Σε μια αγαστή και βιώσιμη σχέση του ανθρώπου με τη φύση.

 

Λαμία, Οκτώβρης 2021

 

Στέφανος Σταμέλλος