Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πατριωτική επιλογή ο εμβολιασμός (του Νικόλαου Ροζή)

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 18 Νοεμβρίου 2021 11:50 Πατριωτική επιλογή ο εμβολιασμός (του Νικόλαου Ροζή)

Μετά από σχεδόν δύο χρόνια πανδημίας η χώρα μας έρχεται αντιμέτωπη, όπως και άλλες,  με αυξημένα περιστατικά ασθενών με κορωνοϊό, που πιέζουν εκ των πραγμάτων το σύστημα υγείας, και δυστυχώς αυξημένες απώλειες ζωών.  

Είναι αλήθεια πως ο περίγυρος μου αποτελείται σχεδόναπό ανθρώπους που έκαναν το εμβόλιο και εξ αυτού πίστευα ότι έχει προχωρήσει σε πολύ μεγάλο πλειοψηφικό ποσοστό ο εμβολιασμός. Στην εικόνα του συνόλου όμως, είναι μεν πλειοψηφικό το ποσοστό αυτό, αλλά όχι συντριπτικό.

Είναι αλήθεια πως άνθρωποι γύρω μας έχουν πολύ μεγαλύτερα προβλήματα, κάθε είδους, στις ζωές τους από την έγνοια να αντιμετωπίσουν και τον κίνδυνο του covid.

Ακόμα, είναι αλήθεια πως τόσους μήνες, μέσα σε όσους βγαίνουν στις τηλεοράσεις και υπερασπίζονται τον εμβολιασμό υπάρχουν και πρόσωπα που δεν προκαλούν τη συμπάθεια πολλών ανθρώπων και αντανακλαστικά προκαλείται αντίδραση, ακόμα και στην θέση τους ως προςτον εμβολιασμό.

Ταυτόχρονα, αποτελεί μια πραγματικότητα πως πολιτικές που χρησιμοποιήθηκαν παγκοσμίως για την διαχείριση της πανδημίας λείαναν τον δρόμο για έναν κόσμο με ροπή στις στερήσεις βασικών ατομικών ελευθεριών, καλλιεργώντας μια κουλτούρα νέων ρυθμίσεωνστις κοινωνικές δραστηριότητες.

Άλλη μια αλήθεια είναι, πως αρκετοί που είχαν ανάγκη λίγης δημοσιότητας όλο αυτό το διάστημαεκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρίαγια να πετύχουν κάποια επιδοκιμασία, επιχειρώντας να απευθυνθούν με περισσή υποτίμηση, κουνώντας το δάχτυλο, σε ανθρώπους που ενδεχομένως δίσταζαν ή διστάζουν να εμβολιαστούν από έντονο αίσθημα φόβου ή που δεν θεωρούσαν εαυτούς αρκετά φιλάσθενους για να προστατευθούν.

Όλες αυτές οι αλήθειες όμως, δεν έχουν να κάνουν σε τίποτα με την Στατιστική, η οποία δείχνει ξεκάθαρα την αποδοτικότητα του εμβολιασμού στα άτομα, με αδιαμφισβήτητα έως τώρα στοιχεία υπέρ των εμβολιασμένων σε σχέση με το επίπεδο της ενδεχόμενης νόσησης, της ανάγκης για νοσηλεία ή του θανάτου και κατ' επέκταση συνολικά υπέρ των χωρών τους. Το παράδειγμα της Πορτογαλίας σήμερα και η πορεία εκεί της πανδημίας δείχνει πως ο εμβολιασμός ενός συντριπτικά πλειοψηφικού ποσοστού έχει διαφυλάξει την καθημερινότητα, τις ζωές των ανθρώπων και την οικονομία τους.

Το εμβόλιο δεν είναι πανάκεια. Θα συνεχίσει καθένας να κουβαλά το προβλήματα του και την επόμενη μέρα όπως ακριβώς ήταν. Η πραγματικότηταόμως, όπως δείχνουν τα στατιστικά δεδομένα, είναι πως το εμβόλιο είναι ένα σημαντικό εργαλείο. Ένα χρήσιμο όπλο της Επιστήμης για το άτομο και από το άτομο για το σύνολο.

Μια πατριωτική επιλογή του καθενός ως συνεισφορά τόσοστον ίδιο, όσο και στη χώρα ώστε να προσπεραστούν οι κίνδυνοι και να περιοριστεί η ζημία της πανδημίας.

Επίλεξε ζωή.

 

Ροζής Νικόλαος
Διπλ. Μηχανικός Η/Υ
Πρόεδρος ΟΝΝΕΔ Λαμίας