Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βγήκαν απ'το ντουλάπι οι λαγοί και τα πετραχήλια

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 12 Φεβρουαρίου 2022 20:20 Βγήκαν απ'το ντουλάπι οι λαγοί και τα πετραχήλια

Γράφει ο Δημήτρης Κωνσταντάρας.

Εδώ και μερικούς μήνες, εμφανίστηκαν στον Τύπο, δειλά-δειλά, κάποιες «πληροφορίες», κάποιες μορφές «δημοσκοπήσεων» που με αφορμή την αλλαγή ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ λόγω του θανάτου της Φώφης Γεννηματά στις 25 Οκτωβρίου 2021, άρχισαν «να παίζουν όργανα» περί μεγάλων εσωτερικών προβλημάτων στη Ν.Δ., σκέψεων περί πρόωρων εκλογών και περί «αλλαγής στο εκλογικό τοπίο» λόγω αλλαγών στο συσχετισμό δυνάμεων των κομμάτων. Το περίμενα αλλά όχι τόσο νωρίς. Η αλλαγή απλώς στην κεφαλή του ΚΙΝΑΛ δεν ήταν κάτι που θα άλλαζε τους συσχετισμούς. Στην καλύτερη περίπτωση, θα δημιουργούσε κάποια ανεβοκατεβάσματα στα ποσοστά του Σύριζα . Εκείνος έπασχε από φοβίες απώλειας ποσοστών και θα ήθελε αμέσως να διεκδικήσει «κομματάκι» από το νέο ΚΙΝΑΛ..

Η επικράτηση  Ανδρουλάκη έδειξε από την αρχή ότι έκανε κάποιο «καλό» ( δημοσκοπικά πάντα) στο ΚΙΝΑΛ αλλά η δεδομένη απουσία του Ανδρουλάκη από τη Βουλή λόγω του ότι δεν είναι βουλευτής, οδήγησε στο να εμπιστευτεί ο νέος πρόεδρος την  ουσιαστική ηγεσία στο βουλευτή κ. Κατρίνη με την ιδιότητα του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝΑΛ. Τα ποσοστά του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ αυξήθηκαν. Λίγο.

Ακολούθησαν η έξαρση του  Covid 19 και οι μεταλλάξεις του που  μας τσάκισαν. Και μετά, η επιδρομή της παγωμένης χιονοθύελλας που νέκρωσε τη χώρα στις 23-24 Ιανουαρίου. Τότε  το καλοσκέφτηκαν στον Σύριζα και αποφάσισαν να εκμεταλλευτούν όλα όσα έγιναν εκείνες τις μέρες. Τα θυμάστε. Να μην τα ξαναγράψω. Τότε λοιπόν η αντιπολίτευση –ο Σύριζα κυρίως- πήρε την απόφαση :  «Οργανωθείτε, μαζέψτε τις δυνάμεις μας, ανοίξτε τα ντουλάπια και βγάλτε τους λαγούς και τα πετραχήλια. Ο λαός υποφέρει, τα κρούσματα ανεβαίνουν, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξάνουν, τα νοσοκομεία δεν αντέχουν, πάγωσε η χώρα, αποκλείστηκαν χιλιάδες στα αυτοκίνητά τους…..».

Τι θα πει τάζω λαγούς με πετραχήλια;. Εννοούμε ότι κάποιος υπόσχεται κάτι που μπορεί να ακούγεται εφικτό αλλά ουσιαστικά και στην πράξη, είναι ανέφικτο ή σχεδόν ανέφικτο. Παλιά τη λέξη πετραχήλι τη χρησιμοποιούσαν για το λουρί που έβαζαν στον λαιμό των ζώων για να τα κρατάνε δεμένα.

Το να έβαζε κάποιος το πετραχήλι σε ζώα οικόσιτα, ήταν σχετικά εύκολο και συνηθισμένο. Ακατόρθωτο όμως ήταν να συμβεί με τα ζώα που ζουν ελεύθερα στη φύση. Όπως οι λαγοί, που το βάζουν αμέσως στα πόδια.  Έτσι λοιπόν ένας λαγός με πετραχήλι, ήταν κάτι αδύνατον και πρακτικά ανέφικτο. 

Αιφνιδίως άρχισαν να κυκλοφορούν  και πάλι οι «φήμες» περί πρόωρων εκλογών.  Και τι είπε ο Τσίπρας στη Βουλή; Ανέδειξε τη συνολική πολιτική του πρόταση για αύξηση του κατώτερου μισθού, έλεγχο της αγοράς και κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες για μειώσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης. Αλλά η κυβέρνηση δεν δεχόταν  να πάρει μέτρα αντιμετώπισης του κύματος ακρίβειας που πλήττει τα νοικοκυριά όπως ανέφερε τροπολογία του Σύριζα.

Γιατί; ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου επικαλέστηκε  το επιχείρημα ότι τέτοιου είδους μέτρα είναι αμφίβολο αν θα «περάσουν» στις τελικές τιμές που βλέπει ο καταναλωτής και  έθεσε το ερώτημα: «Πως είναι σίγουρο αυτό ότι οι επιχειρήσεις δεν θα κρατήσουν αυτό το όφελος; Δεν μπορεί να το εγγυηθεί κανείς αυτό». Ήταν μια «αδύνατη» απάντηση. Αλλά απάντηση. Μόνο που  η τρικυμία εν κρανίω, απότοκη των «πληροφοριών» περί πρόωρων εκλογών, συνεχίστηκε με την  ατάκα περί «ερευνητικής δημοσιογραφίας» του Μιχάλη Κατρίνη . Η οποία έκανε ορισμένους από τον ΣΥΡΙΖΑ να την ερμηνεύσουν ως έμμεση στήριξη στον εκδότη Κώστα Βαξεβάνη, που  έχει κληθεί από την Εισαγγελία για τη Novartis και αντιμετωπίζει βαρύτατες κατηγορίες. Φιλικά προς τον Σύριζα ΜΜΕ άφησαν να εννοηθεί ότι το ΚΙΝΑΛ αρχίζει να στρέφεται προς ΣΥΡΙΖΑ. Και άλλα τέτοια.

Παιδιά, προτείνω: Αφήστε λαγούς και πετραχήλια στα ντουλάπια . Και βρείτε ψηφοφόρους.

Δημήτρης Κωνσταντάρας