"biznes ξανά" Το νομοσχέδιο για την αναδιοργάνωση του ΟΑΕΔ (του Γιώργου Μπαζιάνα)

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2022 11:50 "biznes ξανά"  Το νομοσχέδιο για την αναδιοργάνωση του ΟΑΕΔ (του Γιώργου Μπαζιάνα)

Γράφει ο Γιώργος Μπαζιάνας...

Η δημόσια συζήτηση για το νομοσχέδιο της νέας ΔΥΠΑ έχει προχωρήσει  με αποτέλεσμα να  βγαίνουν στην επιφάνεια  οι κρυφές γραμμές, ο απώτερος στόχος  του νομοσχεδίου. Ένα νομοσχέδιο για το οποίο οι συντάκτες του, μια ημέρα πριν την επίσημη ανακοίνωση του, διατείνονταν ότι δεν  γνωρίζουν τίποτα (διοικητής ΟΑΕΔ). Ένα νομοσχέδιο το οποίο επιθυμούν με συνοπτικές διαδικασίες, όσο πιο γρήγορα γίνεται να περάσει , να ψηφιστεί προτού αντιληφθεί η κοινωνία τον  λόγο που κατατίθεται.

          Οι εργαζόμενοι στον ΟΑΕΔ βέβαια   γνωρίζουν πολύ καλά τι συμβαίνει. H Oμοσπονδία Yπαλλήλων ΟΑΕΔ έδειχνε την σημερινή ημέρα όταν αυτή η κυβέρνηση νομοθετούσε  την μείωση των εισφορών υπέρ ΟΑΕΔ, δηλαδή την μείωση των πόρων του οργανισμού.

          Ο στόχος αυτού του νομοσχεδίου δεν είναι άλλος από την συρρίκνωση του ΟΑΕΔ. Το μόνο καινούριο σε αυτό το εγχείρημα ( και ίσως το μοιραίο λάθος των εμπνευστών του ) και παράλληλα η έκπληξη όλων, είναι η αλλαγή του ονόματος από ΟΑΕΔ σε  Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης ή Δ.ΥΠ.Α ( καμία φαντασία στην επιλογή του ονόματος, στόχευαν φαντάζομαι αποκλειστικά και μόνο στην συμβολικότητα της αλλαγής-από οργανισμό σε υπηρεσία). Όλα τα υπόλοιπα είναι προσπάθειες δεκαετιών, σχέδια κρυμμένα σε συρτάρια που κάποτε έβγαιναν στην επιφάνεια κάποτε όχι.

           Τι είναι η Δ.ΥΠ.Α λοιπόν. Δ.ΥΠ.Α σύμφωνα με το  νομοσχέδιο είναι  μια νέα μικρότερη υπηρεσία  απασχόλησης από τον ΟΑΕΔ με λιγότερα αντικείμενα που  απευθύνεται σε όλο και λιγότερους πολίτες. Όχι γιατί τα εισοδηματικά κριτήρια η ο τιμωρητικος χαρακτήρας της νέας υπηρεσίας για τους ανέργους θα προκαλέσουν διαγραφές από τα μητρώα ανεργίας  αλλά γιατί σύμφωνα με το  νομοσχέδιο αλλάζουν οι προτεραιότητες της και ο τρόπος άσκησης της πολιτικής της. 

          Η βασική πολιτική πλέον για την αγορά εργασίας στην Ελλάδα και τις πολιτικές αντιμετώπισης της ανεργίας, είναι η ανάπτυξη των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού για να μπορέσει ο άνεργος να διεκδικήσει μια από τις "δουλειές ξανά" ( το επόμενο χρονικό διάστημα θα καταρτιστούν πάνω από 500.000 άτομα ). Δουλειές ξανά λοιπόν; Η σεμινάρια ξανά;  Αυτή θα είναι από δω και στο εξής η πολιτική της ΔΥΠΑ. Μόνο που δεν θα την εφαρμόζει αυτή την πολιτική. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο θα την εφαρμόζουν άλλοι, "πάροχοι" "εργολάβοι". Η ΔΥΠΑ θα τους δίνει και αυτούς "δουλειές ξανά" ( γύρω στο 1 δις ευρώ σε χρηματα). Για πια ανάπτυξη δεξιοτήτων όμως θα πρέπει να μιλάμε σε ένα ανθρώπινο δυναμικό υπερκαταρτισμένο που από δεκαετίας μεταναστεύει λόγω έλλειψης θέσεων εργασίας που να αντιστοιχούν με τα προσόντα του. Μήπως είναι σύνηθες to φαινόμενο οι υποψήφιοι να διαθέτουν περισσότερες δεξιότητες από τις προσφερόμενες θέσεις εργασίας;

          Έτσι ο νέος ΟΑΕΔ η Δ.ΥΠ.Α, ελαχιστοποιεί την παρέμβαση του στην αγορά εργασίας, η επιδοτούμενη απασχόληση ούτε καν αναφέρεται στο νομοσχέδιο, ο σχεδιασμός ενεργητικών πολιτικών με βάση την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για τα επόμενα  έτη είναι πραγματικά μικρός και συγκεκριμένος.

          Ο νέος Οργανισμός όμως κρατάει τουλάχιστον το  μητρώο του, (το ψηφιακό πλέον μητρώο του σύμφωνα με το νομοσχέδιο) κρατά την διαχείριση του και μόνο αυτή. Εργαλεία που ενσωματώθηκαν και βασιζόταν στην ενεργή συμμετοχή του ανέργου και του συμβούλου, ( profiling) πάνε περίπατο, και εισάγονται ψηφιακά πλέον εργαλεία όπου ελαχιστοποιείται η συμμετοχή του εργασιακού συμβούλου η ουσιαστική του προσέγγιση, εξατομικευμένη προσέγγιση όπως συνηθιζόταν μέχρι τώρα να λέγεται, στην πορεία του ανέργου.
  Την εφαρμογή του συνόλου σχεδόν των πολιτικών του ΟΑΕΔ, δηλαδή του δημοσίου,  η ΔΥΠΑ ως μια νέα "ΔΕΗ" την παραχωρεί, την κατανέμει σε παρόχους και άλλους εργολάβους.

          Το ίδιο κάνει και στην στεγαστική πολιτική που ασκούσε έως τώρα. Η Δ.ΥΠ.Α. μπορεί να αναπτύσσει και να εκμεταλλεύεται τα ακίνητά της και με άλλες μορφές συμπράξεων με ιδιώτες Το ίδιο κάνει και στην ενδοεπιχειρησιακή  κατάρτιση μεταφέροντας την διαχείριση του λογαριασμού ΛΑΕΚ στους κοινωνικούς εταίρους. Το ίδιο κάνει και στην εκπαίδευση, υποβαθμίζοντας ακόμη περισσότερο τις Σχολές Μαθητείας του ΟΑΕΔ.,
          Και έτσι με ένα νομοσχέδιο η νέα υπηρεσία που θα ονομάζεται Δ.ΥΠ.Α μετατρέπεται σε dealer αντικειμένων  και πόρων από το δημόσιο σε ιδιωτικές εταιρίες.

Ο στόχος λοιπόν του νομοσχεδίου είναι  το μοίρασμα της πίτας και η πίτα έχει αρκετά δισεκατομμύρια για να διανεμηθούν.

          Το ερώτημα όμως για όλους εμάς είναι τι κοινωνία θέλουμε. Επιθυμούμε μια κοινωνία στην οποία ένα κομμάτι του εργατικού της δυναμικού θα καταλήξει ηττημένο   από μια πραγματικότητα που προσπαθεί να επιβληθεί με νομοσχέδια; Η θέλουμε ανθρώπους που με την στήριξη των θεσμών και της πολιτείας  να αναπτύσσουν τις ικανότητες τους, αποκτώντας ισότιμα την θέση εργασίας που επιθυμούν; 

 
Μπαζιάνας Γιώργος
Πρόεδρος της Ένωσης Υπαλλήλων ΟΑΕΔ Κεντρικής Ελλάδας
Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων ΟΑΕΔ
Προσαρμοσμένη αναζήτηση