Καλοκαιρινές θρησκευτικές Γιορτές (του Γιάννη Γουργιώτη)

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 07 Αυγούστου 2022 13:11 Καλοκαιρινές θρησκευτικές Γιορτές (του Γιάννη Γουργιώτη)

Η έννοια μιας εορτής έχει διττή σημασία: αφενός καλεί τους χριστιανούς να συμμετάσχουν σε κοινή λατρευτική κοινωνία, δηλαδή σε εκκλησιασμό, και αφετέρου να διαθέσουν τον υπόλοιπο χρόνο τους  σε ανάπαυση και περισυλλογή. Εάν το περιεχόμενο αυτής της νοηματοδότησης πραγματώνεται ή όχι από τον καθένα μας, με την ιδιότητα του πιστού, αυτό είναι ένα  άλλο ζήτημα που αναφέρεται  στο δικαιοκρίτη Δημιουργό μας!

Με τη σημασία του κοινού εορτασμού των Αγίων της εκκλησίας μας την καλοκαιρινή περίοδο, θα κάνω μια σύντομη αναφορά, περιορίζοντας το θέμα μου σε  μια ειδική περίπτωση, που σχετίζεται με την περιοχή μου, τις Μεξιάτες φθιώτιδος.

Κάθε τόπος, πόλη ή χωριό, έχει τον προστάτη Άγιο ή Αγία που του αποδίδει ιδιαίτερες τιμές στη συγκεκριμένη ημερομηνία εορτασμού του.  Στις Μεξιάτες,  προστάτης  είναι ο Άγιος Παντελεήμων, βασικός  χώρος προσκυνήματος των κατοίκων, με κάποια όμορφα παρεκκλήσια με αντίστοιχες εορτές του εορτολογίου.

Στις 27 του Ιουλίου κάθε χρόνο, το χωριό παίρνει μια νέα όψη, μια ζωντάνια, μια ιδιαίτερη λάμψη, που διαχέεται τριγύρω ως ευλογία του θαυματουργού Αγίου μας. Στο παρελθόν η γιορτή του Αγίου Παντελεήμονος έπαιρνε μια μεγαλύτερη  διάσταση, ως τόπος συνάντησης της ευρύτερης περιοχής, με πανηγυρικό χαρακτήρα. Με την πανδημία του κορωνοϊού, για δύο χρόνια, η γιορτή είχε χάσει τη λάμψη της. Εφέτος, 2022, ο ύπουλος εχθρός να κινείται λιγότερο φορτωμένος με το θανατηφόρο οπλισμό του, οπωσδήποτε όμως προξενώντας κάποια σοβαρά τραύματα σε μεγάλες ηλικίες, αγνοήθηκε απόν τον πληθυσμό, όχι μόνον τον ελληνικό, αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο. Οι συνθήκες αναγκαστικού εγκλεισμού, με τη μορφή καραντίνας, στη σύγχρονη εποχή της ελεύθερης διαβίωσης  και της υλικής ευημερίας, ο περιορισμός της ελεύθερης έκφρασης και κίνησης, δεν είναι υποφερτές και ανεκτές, θα έλεγα συμβατές με τη σύγχρονη κοινωνία των νέων, κυρίως, ανθρώπων. Η σκέψη μου αυτή με οδηγεί σε βαθύτερες και εντονότερες αναφορές που δεν είναι της στιγμής.

Στα περιθώρια αυτής της εσκεμμένης παράβλεψης του ιοβόλου εχθρού, υπήρξε ευκαιρία για εκτόνωση του κόσμου, μη εξαιρουμένων των κατοίκων του χωριού μου. Ευκαιρία λοιπόν με την παράλληλη τιμή προς τον Άγιό μας, να γίνουν και λαϊκές ψυχαγωγικές εκδηλώσεις του κόσμου. Θα αναφερθώ στο πρώτο σκέλος, που  είναι το πρωτεύον εδώ.

Στις 26- 7-2022, παραμονή της εορτής του Αγίου Παντελεήμονος, έγινε εορταστικός αρχιερατικός εσπερινός, όπου χοροστάτησε ο Μητροπολίτης μας κ. Συμεών, με παρουσία αρχών: του δημοσίου, όπου πρυτάνευσε  η παρουσία του συντοπίτη μας Υπουργού των Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα, στρατιωτικών αρχών και της Αστυνομίας, η ηγεσία της τοπικής Αυτοδιοίκησης με το Δήμαρχο κ. Καραΐσκο και πλήθος πιστών, κατοίκων και παρεπιδημούντων.  Η ιερή τελετή έκλεισε με σύντομη ομιλία του Μητροπολίτου κ. Συμεών,  του οποίου ο απλός λόγος, αλλά μεστός σε νοήματα, έχει ταυτιστεί με την παρουσία του στο ιερό Βήμα. Ιδιαίτερη υπήρξε η πρωτοφανής για τα χρονικά του χωριού μας παρουσία της μουσικής μπάντας του Δήμου Λαμιαίων που πεάνισε στην περιφορά της εικόνος του Αγίου Παντελεήμονος, στους φωτισμένους δρόμους της Κοινότητας. Ιδιαίτερη τιμή για το χωριό μας. Αξίζουν θερμές ευχές και ευχαριστίες στον αεικίνητο  Δήμαρχό μας.

Θα ήταν παράλειψή μου αν δεν παρουσίαζα εδώ το σιωπηλό και ακάματο εργάτη, που εργάστηκε επίμονα να διοργανώσει εκ του αφανούς αυτή την ωραία εκδήλωση, που έβγαλε την κοινότητα μας από μια πολιτιστική μετριότητα, εννοώ εδώ τον παπα-Χρήστο, το νέο εφημέριο στον Άγιο Παντελεήμονα, άριστο γνώστη της βυζαντινής μουσικής και ταπεινόν άνθρωπο, που έφερε την ανανέωση στην ενορία του, πασχίζοντας συνεχώς για το καλύτερο. Ο Θεός να τον ευλογεί και να τού χαρίζει υγεία και δύναμη για κάθε « καλόν κ’αγαθόν’».     

Β.   31-7-2022, τελευταία Κυριακή του Ιουλίου του 2022. Ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ Συμεών, είχε ετοιμάσει και αναγγείλει το τριετές μνημόσυνο του κυρού Μητροπολίτου Νικολάου Πρωτοπαπά, την περασμένη Κυριακή, 31-7-2022.

Στο μνημόσυνο  που έγινε  στην Ιερά Μητρόπολη της Λαμίας, παρέστησαν και συλλειτούργησαν πολλοί ιεράρχες, μέλη της Ιεράς Συνόδου. Προς το τέλος της μεγαλόπρεπης θείας Λειτουργίας, ο Μητροπολίτης μας κ Συμεών  παρουσίασε καθένα από τους  φιλοξενούμενους  Μητροπολίτες , με το όνομά του και τη Μητρόπολή του, με σύντομο  σχολιασμό.

Ο κ. Συμεών έκανε πολλές επισημάνσεις για άγνωστα, ίσως,  στους πολλούς γεγονότα, της ζωής και του έργου του κυρού Νικολάου, ως θρησκευτικού ηγέτη της περιοχής ευθύνης του, έργα που η ταπεινότητά του, κατά τον κ. Συμεών, εξαιρούσε από το ευρύ προσωπικό του operandi. Εξήρε, επίσης, ο ομιλητής το θρησκευτικό ήθος  και τον τρόπο ζωής του, το modus Vivendi του ανδρός, που ήταν παραδειγματικό, προς δόξαν εαυτού  και, κυρίως, της ορθοδοξίας που ευσεβάστως  ετίμησε με την αποστολική του προσφορά.

Με τη λήξη  της θείας Λειτουργίας, κάλεσε τον κλήρο και τους επισήμους να μεταβούν στο πολιτιστικό Κέντρο της Μητροπόλεως, έργο του μακαριστού ποιμενάρχου.

Αυτά για την τυπική διάταξη του τριετούς μνημοσύνου του κυρού Νικολάου.

Θα ήθελα να σταθώ για λίγο στον παρόντα Μητροπολίτη μας, σεβασμιότατο Συμεών, διάδοχο του μακαριστού Νικολάου Πρωτοπαπά.

Όσα έκανε και είπε ο κ Συμεών για να τιμήσει τη μνήμη του προκατόχου του στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος, είναι ένδειξη  του ήθους, της ευπρέπειας, της πνευματικής ανωτερότητας και της χριστιανικής αγάπης του. Η αναγνώριση και η προβολή του έργου του προκατόχου, είναι δείγμα υψηλού φρονήματος και ανωτερότητας του κ Συμεών, όπως εγώ το αντιλαμβάνομαι, χωρίς, νομίζω, να παρεκκλίνω από την εκτίμησή μου αυτή. Είναι, βέβαια γνωστό ότι στα ανθρώπινα γνωρίσματα εμφιλοχωρεί συνήθως η αντίστροφη μορφή συμπεριφοράς: τάση για υποτίμηση της προσωπικότητας ή του έργου του ομότεχνου στο επαγγελματικό πεδίο. Έπαρση και αυτοπροβολή του διαδόχου στο ίδιο πεδίο του είναι και του γίγνεσθαι. Θεωρώ πως ο νέος Μητροπολίτης μας ξεπέρασε όποιες ιδιοτελείς αντιλήψεις, κινούμενος σε άλλα επίπεδα, τα χριστιανικά που τα χρωματίζει η αλήθεια και η ανθρωπιά.

Ευχή όλων των πιστών της Φθιωτικής εκκλησίας είναι:  αγάπη και καρποφόρος ποίμανση και ποιμαντορία του Μητροπολίτη μας. Η αξιοζήλευτη δυναμική  που τον διακρίνει στην αποστολή του, ευκταίον να ενδυναμώνεται από την ευλογία του Κυρίου στο θρησκευτικό  γίγνεσθαι. Η εποχή μας έχει ανάγκη  από πνευματικούς ηγέτες. 

Γιάννης Γουργιώτης                                                                                                                    

Προσαρμοσμένη αναζήτηση