Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δικαιώματα της γυναίκας μέσα στην κοινωνία και κληρικοί που διαιωνίζουν την πατριαρχία

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 04 Σεπτεμβρίου 2022 12:00 Δικαιώματα της γυναίκας μέσα στην κοινωνία και κληρικοί που διαιωνίζουν την πατριαρχία

Γράφει η Κατερίνα Ν.

Η γυναίκα βρίσκεται σε αυτόν τον κόσμο για την αναπαραγωγή και οφείλει να σιωπά και να μην προβάλλει αντιρρήσεις. Η ευθύνη του βιασμού της, της καταπάτησης του προσωπικού της χώρου και της βεβήλωσης του σώματός της βαραίνει την ίδια. Η έκτρωση θεωρείται φόνος και η εν λόγω γυναίκα που υποβλήθηκε σε αυτήν την διαδικασία κατονομάζεται κύριος αυτουργός και ενίοτε δολοφόνος, με τον γιατρό να λαμβάνει τον τίτλο του συνεργού. 

Απόψεις οι οποίες ταιριάζουν περισσότερο σε περασμένες εποχές σωστά; Όταν ο Αριστοτέλης θεωρούσε τον χαρακτήρα της γυναίκας ελαττωματικό, ή όταν ο Ευριπίδης έλεγε πως οι ικανότητες της γυναίκας πρέπει να περιορίζονται στο σπίτι. Ακόμη και Απόψεις μεταγενέστερων όπως ο Όσκαρ Ουάιλντ ή και ο Νίτσε, ο οποίος ουκ ολίγες φορές έχει αφήσει το μισογυνιστικό του στίγμα σε αποφθέγματά του.

Δυστυχώς όμως οι Απόψεις αυτές δεν έμειναν στον 18ο, 19ο, ούτε καν στον 20ο αιώνα. Αλλά εξακολουθούν να διαιωνίζονται τόσο από μονάδες ατόμων όσο και από κυβερνήσεις, θρησκείες και κληρικούς. 

Οι νομοθεσίες περί απαγόρευσης των εκτρώσεων σε πολυάριθμες χώρες. Κοντά σε εμάς όπως η Μάλτα και το Σαν Μαρίνο, ή και πιο πρόσφατες όπως σε διάφορες πολιτείες των ΗΠΑ, "κλέβοντας" βασικά δικαιώματα πάνω στο σώμα των γυναικών. Μια ενέργεια που όχι μόνο δεν οδηγεί σε μείωση των αμβλώσεων αλλά αντιθέτως τις κάνει απλώς να τελούνται πίσω από κλειστές πόρτες με τεράστιο κίνδυνο για την γυναίκα. Φέρνει στο προσκήνιο βαθιά θαμμένες πρακτικές ως μοναδικό μέσο "απελευθέρωσης" από τον έλεγχο στο γυναικείο σώμα. 

Μια γυναίκα που υποβάλλεται σε άμβλωση θεωρείται δολοφόνος και έρχεται αντιμέτωπη με περισσότερα χρόνια φυλάκισης από έναν βιαστή, ίσως και τον δικό της βιαστή σε αρκετές περιπτώσεις, δίχως να την προστατεύει η πολιτεία. 

Ένα εντεκάχρονο κορίτσι, μόλις λίγες εβδομάδες πριν, όντας βιαστεί, δεν είχε το δικαίωμα στην ιατρική διαδικασία μιας έκτρωσης λόγω της απαγόρευσής της, με κάποιους να το χαρακτηρίζουν ευκαιρία και να την σέρνουν στα δικαστήρια έως ότου καταφέρει να λάβει την απαραίτητη περίθαλψη. 

Περιστατικά τόσο μακριά αλλά και τόσο κοντά μας. Πιο πρόσφατες οι εξοργιστικές δηλώσεις του μητροπολίτη Δωδώνης. Ύστερα από την ανήκουστη ανακοίνωση της Ιεράς συνόδου μόλις δύο χρόνια πριν που υποστήριζε πως η έκτρωση είναι εκούσιος φόνος, τώρα έρχεται ακόμη ένας κληρικός να αφήσει το στίγμα του.

Σε συνέντευξή στον ΣΚΑΙ  με αφορμή το κήρυγμα που θα τελεστεί στις εκκλησίες για την άμβλωση, έδωσε συνέντευξη ο μητροπολίτης Χρυσόστομος.

Η πρώτη ένσταση έρχεται στον λόγο της συνέντευξης και η δεύτερη στα όσα πραγματεύεται και δηλώνει ο μητροπολίτης. Όσο και να υπάρχει η ψευδαίσθηση ενός διαχωρισμού κράτους - εκκλησίας τόσο στην πραγματικότητα δεν εφαρμόζεται και ίσως δεν υφίσταται καν, με το Έθνος να ταυτίζεται με την θρησκεία. Με αυτόν τον τρόπο δίνεται το λανθασμένο δικαίωμα στις αποφάσεις του κράτους να επηρεάζονται ενεργά και η εκκλησία να χαίρει των ανέσεων και της υποστήριξης κυβερνήσεων. Ακόμη και το κήρυγμα κατά των αμβλώσεων αποτελεί ένα τρανταχτό παράδειγμα -όπως δεκάδες άλλα για την αμφίεση, την ομοφυλοφιλία, τον βιασμό, τις γυναίκες, την επιστήμη, την γενετική - για το πως η εκκλησία εμπλέκεται εντόνως στην κοσμική ζωή και σε σημεία που δεν θα έπρεπε να έχει καν λόγο. 

Επιστρέφοντας στις δηλώσεις του μητροπολίτη, μπορούν εύκολα να σημειωθούν βασικά σημεία. Η παρομοίωση ανάμεσα στην ζωική κακοποίηση και την έκτρωση. Ο χαρακτηρισμός της άμβλωσης εμμέσως ως δολοφονία και φυσικά η χρήση της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα ως επιχείρημα για την απαγόρευση της έκτρωσης. Άποψη που καταρρίπτεται αμέσως με τις τόσες έρευνες που σηκώνουν καμπανάκια κινδύνου για τον υπερπληθυσμό της γης. Δίχως να αναλύσουμε να αναφέρουμε πως η κάθε γυναίκα και το σώμα της δεν έχουν την υποχρέωση να υποβληθούν στην διαδικασία της εγκυμοσύνης, γέννας και μητρότητας δίχως να το επιθυμεί η ίδια.

Προχωρώντας σε παραπάνω δηλώσεις του μητροπολίτη και αφήνοντας για λίγο στην άκρη κάποιες, όπως τις αντιρρήσεις της εκκλησίας στην αντισύλληψη και την άποψή πως δεν πρέπει να κάνουμε "έρωτα για τον έρωτα" από τις οποίες βγαίνει το συμπέρασμα πως οι σεξουαλικές σχέσεις αποτελούν μονάχα μια ενέργεια που οδηγεί στην σύλληψη, φτάνουμε στις ακόμη περισσότερο εξοργιστικά δηλώσεις για τον βιασμό και την άμβλωση.

Κατά τον εκ μεσαίωνα  -ή και πιο πριν- μητροπολίτη "δεν κάθεται μια γυναίκα να βιάζεται χωρίς να το θέλει, μην τρελαθούμε" και ακόμη ότι "μια γυναίκα δεν μένει έγκυος μετά από βιασμό" πασχίζοντας να δικαιολογήσει την προηγούμενη δήλωση του, και φυσικά "μια γυναίκα κάθεται και βιάζεται και μένει και έγκυος. Θέλει συμμετοχή. Για να γίνει σύλληψη χρειάζεται συμμετοχή και των δυο"

Ως ολοφάνερα γνωστής του γυναικείου σώματος και αναπαραγωγικού συστήματος, καθώς και βιολογίας και ψυχολογίας, ο εν λόγω κληρικός ξεστομίζει δίχως ντροπή αηδιαστικές και επικίνδυνες απόψεις και δεν δυσκολεύεται καν να τις δηλώσει στην ελληνική τηλεόραση.

Ρίχνει εν μέρει τον βιασμό στην γυναίκα και ακόμη, με την πλεονεκτική θέση στην οποία βρίσκεται ακυρώνει τις βάναυσες εμπειρίες τόσων γυναικών και υποβιβάζει μια εγκληματική πράξη "βαφτίζοντας" το κάποιο είδος συναίνεσης. 

Βαφτίζοντάς το κάτι το οποίο δεν είναι. Δίνει φυσικά και το κερασάκι, με την δήλωση πως να έπρεπε για μια έκτρωση να παίρνουμε άδεια από την εκκλησία αν το έμβρυο έχει προβλήματα υγείας.

Τόσο ανεξάρτητη είναι εντέλει η εκκλησία που ζητά να αποκτήσει θέση δικαστή στο ποιος λαμβάνει ή όχι ιατρική περίθαλψη; Ως πότε θα συνεχιστεί η συνήθεια του να βρίσκονται οι γυναίκες υπόλογες στην προσπάθειά τους να κατακτήσουν βασικά δικαιώματα πάνω στο σώμα τους και να διατηρήσουν την αυτοδιάθεσή του;

Μήπως αν κυοφορούσαν οι άνδρες, οι νομοθεσίες και η αντιμετώπιση θα ήταν εντελώς διαφορετική; 

Γιατί ας μην ξεχνάμε πως όσο και να υπάρχει η ψευδαίσθηση της Δημοκρατίας και της ισότητας, η κοινωνία στη ρίζα της εξακολουθεί να είναι βαθιά πατριαρχική. Ακόμη και το ιερό βιβλίο της Παλαιάς διαθήκης που αποτελεί θεμέλιο για τις μονοθεϊστικές θρησκείες, καθώς και η Καινή διαθήκη, έχουν γραφτεί από άνδρες και περιέχουν συγγράμματα ανδρών. Πότε θα σταματήσουν οι αναχρονιστικές απόψεις και αυτός ο κοινωνικός πόλεμος ώστε κι εγώ, αλλά και η κάθε γυναίκα, να αισθάνεται και να είναι ελεύθερη;

Κατερίνα Ν.