Eurogroup: Το απόρθητο κάστρο (του Γιάννη Γουργιώτη)

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 19 Φεβρουαρίου 2015 14:27 Eurogroup: Το απόρθητο κάστρο (του Γιάννη Γουργιώτη)

Η κακοδαιμονία που βασανιστικά και διαχρονικά μάς ταλαιπωρεί ως πολίτες αυτής της χώρας, είναι φαινόμενο που οφείλεται, πρωτίστως, στην έλλειψη πίστης και δημοκρατικής συνείδησης στα πολιτικά πρόσωπα που διαχειρίστηκαν έως τώρα τις τύχες μας, ου μην αλλά και στην ανυπαρξία πολιτικού ήθους και πατριωτικού αισθήματος. Γνωρίσματα τα οποία, κατά την ταπεινή μου άποψη, ανάγονται στην έλλειψη μιας φιλοσοφημένης εθνικής Παιδείας, συνέπεια δε αυτής της έλλειψης είναι η διαμόρφωση ατόμων με μη σαφείς προσανατολισμούς, κοινωνικούς ή και πολιτικούς.

Το θέμα της Παιδείας είναι βασικό και τεράστιο, ανήκει δε η έρευνά του και η ανάλυσή του στους ειδικούς του χώρου, οι οποίοι, δυστυχώς, είτε αγνοούνται είτε η συμβολή τους είναι ελάχιστη, άστοχη ή παράταιρη.

Δεν είναι δύσκολο να αναγνωρίσει κανείς σε πολλούς Νεοέλληνες επιπέδου τα κενά και τις παθογένειες της προσωπικότητάς τους που παραπέμπουν στην ποιότητα του εκπαιδευτικού μας συστήματος των τελευταίων χρόνων. Η εμφανής απεμπόληση από το περιεχόμενο της παιδείας μας  αρχών και αξιών που άλλοτε αποτελούσαν αναπόσπαστο στοιχείο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, άφησε φανερά τα ίχνη της στις δομές της σύγχρονης νεοελληνικής σκέψης, ιδιαίτερα δε στο πνεύμα και στις αντιλήψεις της πνευματικής « ελίτ» αυτής της χώρας.

Οι σύγχρονοι πολιτικοί μας, φορείς αυτού του διαμορφωμένου τρόπου σκέψης, ενδεείς σε παραδοσιακές καταβολές, «πραγματιστές», όπως αυτό –αποκαλούνται, είναι ευεπίφοροι στις αμφίβολης αξίας διαρκείς μεταβολές των κοινωνικο-οικονομικών συνθηκών. Δίνουν έτσι την εντύπωση ασταθών και ετερο-προσδιοριζόμενων ατόμων. Στην ουσία όμως, είναι καταθλιπτικά, εγωκεντρικά και εσωστρεφή άτομα με καταφανή την έλλειψη κοινωνικοποιημένης σκέψης. Εγωπάθεια, εγωκεντρισμός και εσωστρέφεια είναι τα τρία κακά της μοίρας μας ως συλλογικότητας.

Ένα από τα παράτυπα προβλήματα της Ελλάδας είναι η δημιουργία ψευδαισθήσεων που γεννούν οι σκόπιμες υποσχέσεις των πολιτικών κομμάτων για παροχές που στην πλειονότητά τους είναι  ανέφικτες και ουτοπικές, ειδικότερα δε σε δυσχερείς συνθήκες οικονομικής ζωής της χώρας, όπως συμβαίνει σήμερα.

Οι πολιτικές μεταλλάξεις, η με κάθε μέσον και τρόπο διεκδίκηση της εξουσίας, είναι συμπεριφορές που αντανακλούν αρνητικά στην εθνική μας υπόθεση, δηλαδή στην ενότητά μας και στη συλλογική αντιμετώπιση των μεγίστων κινδύνων που διατρέχει η χώρα μας αυτές τις ημέρες.

Οι  συναινετικές διαδικασίες, η ενότητα και η στήριξη του εκλεγμένου από το λαό νέου πολιτικού σχήματος, του ΣΥΡΙΖΑ, που καλείται να διαχειριστεί τα φλέγοντα ζητήματα που προκλήθηκαν από τις πολιτικές αλλαγές, μη επιθυμητές στον ευρωπαϊκό παράγοντα για ευνόητους λόγους, είναι προαπαιτούμενο μιας υπόθεσης που δεν επιδέχεται αναβολές και δισταγμούς, γιατί βαδίζουμε σε τεντωμένο σχοινί ή, το χειρότερο, επί «ξυρού ακμής»!

Από τις προχθεσινές διαπραγματεύσεις των κυβερνητικών παραγόντων με το Γιουρογκρούπ, έγινε φανερό ότι οι απαιτήσεις των δανειστών για τη συνέχιση εφαρμογής  του προγράμματος, δηλαδή του «μνημονίου», για ένα διάστημα έξι μηνών, είναι βασικός όρος για την καταβολή χρημάτων προς ενίσχυση του δημόσιου Ταμείου μας, με βάση την προ-απόφαση της Κομισιόν, ενός ταμείου που βασανίζεται στο διηνεκές από ατελείωτη χρηματική έλλειψη! Αν δεν εισρεύσει σε αυτό ζεστό χρήμα, έστω και δανεικό, ως συνήθως, ο κίνδυνος είναι ορατός ενός πιστωτικού γεγονότος, αφού θα υπάρξει-απευκταίο αυτό- αδυναμία ή στάση πληρωμών, που σημαίνει τελική και απροκάλυπτη χρεοκοπία με ό,τι αυτό συνεπάγεται, δηλαδή καταστροφή για την εθνική μας αυθυπαρξία! «δει δη χρημάτων και άνευ τούτων ουδέν». Την ανάγκη μας αυτή εκμεταλλεύονται οι ευρωπαίοι ιθύνοντες και παραμένουν ανυποχώρητοι στο αίτημα της ελληνικής πλευράς να δεχτεί κάποιες αλλαγές στο ισχύον μέχρι πρότινος μνημόνιο, αλλαγές που αποτελούν το στοίχημα της νέας Κυβέρνησης.

Το μόνο που απομένει στον Πρωθυπουργό και στους επιτελείς του για να αποφύγουν τα δυσάρεστα και τα τραγικά για τη χώρα επώδυνα, είναι να βάλουν λίγο νερό στο κρασί τους, ακόμη και αν αυτό θεωρηθεί ως «κωλοτούμπα». Άλλωστε ο όρος αυτός, συνώνυμος της κυβίστησης, είναι ένα προσφιλές σπόρ των πολιτικών μας, και όχι μόνο. Υποχωρώντας εδώ η νέα Κυβέρνηση, θα αποφύγει το σκόπελο, θα πάρει την επιθυμητή παράταση με ταυτόχρονη χρηματοδότηση και θα έχει το χρόνο να επεξεργαστεί πληρέστερα τους συμβατικούς όρους των προγραμμάτων. Η σπουδή σε τέτοιες περιπτώσεις είναι κακός σύμβουλος. Η πείρα αποκτάται βαθμηδόν για τη λύση των πολλαπλών προβλημάτων που είναι ιδιαίτερα ακανθώδη υπό τις παρούσες συνθήκες. Ο αρχικός ενθουσιασμός για την κατάκτηση της εξουσίας, η επιθυμία για αποκατάσταση αδικημένων, για παροχές κλπ, ήταν, κατά κοινή ομολογία, βιαστικές διακηρύξεις προεκλογικού τύπου. Ήταν μια κοινότυπη συμπεριφορά που ακολουθήθηκε από όλο το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα. Αλλά, έστω και στο παρά πέντε, ας ανακληθούν προσωρινά όλα αυτά. Προέχει το συμφέρον του Έθνους. Σε αυτό πρέπει να επικεντρωθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις, κατ’ εντολή  του  ελληνικού λαού, χωρίς μνησικακίες και ρεβανσιστικά αισθήματα. Αυτό που προέχει είναι να πλεύσει και πάλι το καράβι σε ήρεμα νερά αποφεύγοντας τους επικίνδυνους κάβους στους οποίους μεθοδικά μας οδηγούσαν κάποιοι, αλλά και ανέγγιχτοι να περάσουμε τις συμπληγάδες που με μια τυχόν βραδύπορη και λανθασμένη κίνηση απειλούν να μας συντρίψουν.   

 Γιάννης  Γουργιώτης

 

                                                 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση