Πέφτουν μάσκες, μύθοι και λεοντές! (του Χρήστου Αλεξανδρή)

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 25 Φεβρουαρίου 2015 22:39 Πέφτουν μάσκες, μύθοι και λεοντές! (του Χρήστου Αλεξανδρή)

Δεν συμφωνώ με τις δηλώσεις πολλών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ οτι η κυβέρνηση δεν εκανε  ‘’ουτε βήμα πίσω απο τις προεκλογικές της εξαγγελίες ‘’ . Διαφωνώ επίσης και με τις θέσεις πολλών στελεχών της δεξιάς παράταξης οτι ‘’η κυβέρνηση αναδιπλώθηκε και μάλλον προσχώρησε στη δική τους πολιτική ‘’. Θεωρώ οτι η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση .Σε μια διαπραγμάτευση που γίνεται εντός των ευρωπαικών θεσμών τα αποτελέσματα προκύπτουν μέσα απο αμοιβαίους συμβιβασμούς και υποχωρήσεις .

Είναι ετσι δομημένο το σύστημα λήψης πολιτικών αποφάσεων στην Ευρώπη που δίνει τη δυνατότητα να ακουστεί η φωνή οχι μόνο των ισχυρότερων μελών αλλά και των πιο αδύναμων .Και αυτό αποδεικνύεται απο το γεγονός οτι ολες οι αποφάσεις στηρίζονται στην αρχή της ομοφωνίας .Για να συμβεί αυτό απαιτούνται ,οπως αποδείχτηκε και στην περίπτωση της Ελλάδας,ατέλειωτες ωρες εξαντλητικού διαλόγου και κουραστικών διαπραγματεύσεων για να βάλουν ολοι την υπογραφή τους κάτω απο ενα  κείμενο .

Ο ελληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης κατάφερε να πάρει κάτι καλύτερο απο τους προκατόχους του σε αυτή την διαπραγμάτευση γιατί απο την αρχή δεν εβαλε κόκκινες γραμμές και δεν προσήλθε στο διάλογο με τους ευρωπαίους εταίρους  με βάση ‘’το πρόγραμμα  Θεσσαλονίκης’’ του ΣΥΡΙΖΑ ! Πήγε στη διαπραγμάτευση με εναν ρεαλιστικό στόχο . Να κερδίσει κάτι παραπάνω απο αυτά που πετύχαιναν ή δεν πετύχαιναν οι προηγούμνες κυβερνήσεις .Και το κατάφερε . Τι κέρδισε ; Να συνδέσει για πρώτη φορά την δημοσιονομική προσαρμογή που είναι απαραίτητη για τη χώρα με την πορεία της πραγματικής οικονομίας . Και αυτό αποτυπώνεται με σαφήνεια στο τελικό κείμενο της συμφωνίας .

Ενας απο τους βασικούς λόγους της βαθιάς υφεσης που κατέκλυσε τη χώρα ηταν γιατί το μνημόνιο προέβλεπε πολλά μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής και κανένα μέτρο για την ανάπτυξη της οικονομίας . Μια παράλειψη κυριολεκτικά παράλογη .Δεν γίνεται ας πούμε να εχεις τον ιδιο δημοσιονομικό στόχο ανεξάρτητα αν η χώρα εχει 2% ανάπτυξη ή 5% υφεση . Δεν γίνεται να εχεις τον ιδιο δημοσιονομικό στόχο ανεξάρτητα αν η ανεργία είναι  11% ή φθάνει το 27% . Δεν γίνεται να εχεις τον ίδιο δημοσιονομικό στόχο για τα έσοδα ανεξάρτητα αν στην ουσία έχει εξαντληθεί η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών εξαιτίας της υπερφορολόγησης και τα περισσότερα νοικοκυριά αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς το κράτος .

Το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης ομως διέλυσε μύθους και αυταπάτες που καλλιεργήθηκαν προεκλογικά απο το ΣΥΡΙΖΑ στον αγώνα που εκανε για την κατάκτηση της εξουσίας . Για μεγάλο διάστημα στη χώρα μας ο ανορθολογισμός ,το παπατζιλίκι και ο λαικισμός εχουν πάρει το πάνω χέρι και σχεδόν κυριαρχούν στο δημόσιο διάλογο . Η κοινή λογική συχνά εξοστρακίζεται και συνήθως καταγγέλλεται ως διαπλοκή .Εχουμε λαική εντολή να εφαρμόσουμε το προγραμμά μας λένε ακόμη και σήμερα οι ‘’θερμοκέφαλοι ‘’ αριστεροί και δεξιοί της νέας συγκυβέρνησης .Στο ερώτημα που θα βρείτε τα λεφτά δίνουν μια αποστομωτική απάντηση : Θα καταργήσουμε τη λιτότητα και τα μνημόνια ! Ευτυχώς αυτές οι ανοησίες και οι αστοιχείωτοι λαικισμοί πήγαν στην ακρη απο τον νέο υπουργό Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ .Ο οποίος δέχεται πλέον και το λιτό βίο και τα πρωτογενή πλεονάσματα και πολλά απο τα μέτρα του μνημονίου . Ηρθε η ωρα να πέσουν μάσκες ,μύθοι και λεοντές και συντήρησαν για πολλά χρόνια στο προσκήνιο τις δυνάμεις του παραπλανητικού λαικισμού . Ηρθε η ωρα να συγκρουστούν οι θεωρίες με την πραγματικότητα . 

Χρήστος Αλεξανδρής

Προσαρμοσμένη αναζήτηση