Ώριμη και απαραίτητη η καθιέρωση της Απλής Αναλογικής στην αυτοδιοίκηση

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 04 Μαΐου 2018 09:20 Ώριμη και απαραίτητη η καθιέρωση της Απλής Αναλογικής στην αυτοδιοίκηση

Του Στέφανου Σταμέλλου*

Διάβαζα προχθές μια επιγραφή: «Βάρκα μου μπογιατισμένη, τζάμπα μάγκες φορτωμένη» Το μυαλό, που κάνει περικοκλάδες, φόρτωσε τις «μπογιατισμένες βάρκες» της πολιτικής, τα κόμματα, με τζάμπα μάγκες - πολιτικούς. Τα φρεσκομπογιατισμένα κόμματα και οι «τζάμπα μάγκες», που κυβέρνησαν τη χώρα τα προηγούμενα χρόνια, με τα γνωστά αποτελέσματα, επιμένουν και θέλουν να μας οδηγήσουν ξανά στα τρικυμισμένα «πέλαγα» χωρίς να αλλάξει κανένα στοιχείο του απαρχαιωμένου πολιτικού συστήματος. Δεν θέλουν να σπάσει ο δικομματισμός και το καλπονοθευτικό εκλογικό σύστημα, δεν θέλουν να ισχύσει στις εκλογές της αυτοδιοίκησης η Απλή Αναλογική, αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση με την αναθεώρηση του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» και το νομοσχέδιο «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ».  

Η αναγκαία σήμερα παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, κατά την άποψή μας, περνάει μέσα από την ενίσχυση της τοπικοποίησης και της περιφερειοποίησης της οικονομίας, που προϋποθέτει αποκέντρωση, με αυτοδιοίκηση και δημοκρατία και σημαίνει - πέραν των άλλων - συγκλίσεις, συνθέσεις και συνεργασίες σε συνδυασμό μεμορφές και διαδικασίες συμμετοχής και άμεσης δημοκρατίας.

Η θεσμοθέτηση του εκλογικού συστήματος της Απλής Αναλογικής στην αυτοδιοίκηση είναι πράγματι μια τομή και ένα αναγκαίο βήμα σ’ αυτή την κατεύθυνση. Ενισχύονται αυτά που όλοι επικαλούνται, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο: περισσότερη δημοκρατία, ισχυροποίηση του ρόλου των πολιτών, εξίσωση της ψήφου κάθε δημότη,απαγκίστρωση από στενές κομματικές εξαρτήσεις, απελευθέρωση νέων κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων σε τοπικό επίπεδο και κυρίως η εμπέδωση της κουλτούρας των συνεργασιών, αυτό που τόση ανάγκη έχει σήμερα η χώρα μας.

Τι λένε όσοι αντιδρούν; αυτό που ακούμε χρόνια τώρα: Η Απλή Αναλογική ισοδυναμεί με ακυβερνησία, είτε πρόκειται για το κεντρικό κράτος, είτε πρόκειται για την αυτοδιοίκηση. Το αποτέλεσμα; ο δικομματισμός και οι κυβερνήσεις μειοψηφίας, η αλλοίωση της ψήφου των πολιτών, τα διλήμματα και η λογική της «χαμένης ψήφου». Επιμένουν στο δημαρχο-κεντρικό/περιφερειαρχο-κεντρικό μονοπαραταξιακό πελατειακό σύστημα λειτουργίας της αυτοδιοίκησης, ενός θεσμού που αρκετά έχει δυσφημισθεί∙ και όχι άδικα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης (ΓΕΔΔ), η αυτοδιοίκηση κρατάει τα σκήπτρα της διαπλοκής στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, σε σύνολο 1.214 υποθέσεων, κατά τις οποίες ασκήθηκε ποινική δίωξη, οι 378 αφορούν μόνο αιρετούς, ποσοστό 31,13%. [https://www.epoli.gr/airetoys-ypalliloys-poinikwn-diwxewn-a-93156.html]

Η Απλή Αναλογική σίγουρα θα επιφέρει αλλαγές στο μοντέλο διοίκησης στην αυτοδιοίκηση. Ωστόσο δεν αρκεί από μόνη της. Η διεκδίκηση και η δημιουργία νέων δομών και διαδικασιών, στις οποίες οι πολίτες θα συμμετέχουν ισότιμα και θα συναποφασίζουν δημοκρατικά για ό,τι τους αφορά στη γειτονιά, στην κοινότητα, στο δήμο, είναι μια διαρκής προσπάθεια. Η καθιέρωσή της όμως είναι πια ώριμη. Επειδή είναι καταλύτης και γα αλλαγές στο απαρχαιωμένο πολιτικό σύστημα, θα είναι πολιτικό έγκλημα αν, για μικροκομματικούς σκοπούς, αποτύχει αυτή η ώριμη δυνατότητα στην αυτοδιοίκηση.                                                                                                                                                                 

Λαμία, 3.5.2018

* Στέφανος Σταμέλλος

   http://www.e-ecology.gr

   https://www.facebook.com/stefanos.stamellos

Προσαρμοσμένη αναζήτηση