Ερευνητικά κέντρα παντού, χωρίς έλεγχο (Του Γιώργου Σμοκοβίτη)

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου 2014 11:39 Ερευνητικά κέντρα παντού, χωρίς έλεγχο (Του Γιώργου Σμοκοβίτη)

(Οι επιστήμονες ανησυχούν ότι με το νέο νομοσχέδιο υπάρχει κίνδυνος κατανομής πόρων χωρίς αξιολόγηση)

Αναστάτωση στον χώρο της έρευνας έχει προκαλέσει το σχετικό νομοσχέδιο που κατετέθη στη Βουλή. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι με το νομοσχέδιο ιδιωτικοποιείται ο χώρος της έρευνας και ότι η κυβέρνηση επιτρέπει τη νομή των ερευνητικών κονδυλίων μεταξύ ημετέρων χωρίς αξιολόγηση. Στελέχη του ερευνητικού χώρου, που μίλησαν στην «Κ», επεσήμαναν τον κίνδυνο η στρατηγική στόχευση του ΕΣΠΑ για ενίσχυση των Περιφερειών μέσω της Έρευνας να υλοποιηθεί με μικροκομματικά κριτήρια. Διευκρινίσεις έδωσε χθες για το θέμα ο Γ.Γ. Έρευνας και Τεχνολογίας Χρήστος Βασιλάκος.

Ειδικότερα, η Ένωση Ελλήνων Ερευνητών θα αναπτύξει τις θέσεις της σήμερα στη βουλή, ενώ έχει στείλει και επιστολή στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Η γραμματέας της Ένωσης Μαρία Στουμπούδη, ανέφερε, μιλώντας στην «Κ» για το θέμα, ότι «το νομοσχέδιο προβλέπει τη σύσταση, συγχώνευση, διάσπαση, κατάργηση, καθώς τον ορισμό και την τροποποίηση του σκοπού και της νομικής φύσης των ερευνητικών οργανισμών, κατά το δοκούν της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, με προεδρικό διάταγμα και όχι με νόμο (όπως προ- βλεπόταν στην προηγούμενη έκδοση του νομοσχεδίου που ετέθη στη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης) και δίχως τη σύμφωνη γνώμη του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας, η οποία προβλέπεται από το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο. Φοβόμαστε ότι με την ψήφιση του νομοσχεδίου θα αρχίσουν να "ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια" νέα ερευνητικά κέντρα, στις διάφορες Περιφέρειες της χώρας, ώστε διάφορες ομάδες να προσποριστούν, χωρίς έλεγχο και αξιολόγηση, τα κονδύλια του νέου ΕΣΠΑ για την έξυπνη εξειδίκευση.

Αντί λοιπόν να γίνει κατασπατάληση των πόρων του νέου ΕΣΠΑ για Έρευνα, μέσω νέων, μη καταξιωμένων και μη αξιολογημένων ερευνητικών δομών, θα πρέπει τα υπάρχοντα Ερευνητικά Κέντρα να δημιουργήσουν παραρτήματα σε όσες Περιφέρειες έχουν θέσει προτεραιότητες για την έξυπνη εξειδίκευση που συμπίπτουν με τα ερευνητικά αντικείμενα των κέντρων και να προχωρήσουν, σε σύμπραξη πάντα με τα τοπικά ΑΕΙ στην πραγματική αξιοποίηση των πόρων του νέου ΕΣΠΑ». Μάλιστα, η Ένωση για να ενι- σχύσει τα επιχειρήματά της εστίασε στην εξαγγελία του υφυπουργού Παιδείας Αλέξανδρου Δερμεντζόπουλου στην Αλεξανδρούπολη (εκλογική του περιφέρεια) για ίδρυση του «Ερευνητικού Κέντρου Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης - Καραθεοδωρή», που περιλαμβάνει τέσσερα ινστιτούτα, τρία νέα και το υπάρχον ερευνητικό κέντρο «Αθηνά». Επίσης, οι ερευνητές μιλούν για σχέδια ίδρυσης ερευνητικών κέντρων σε Πελοπόννησο και Δυτική Ελλάδα.

Από την πλευρά του, ο κ. Βασιλάκος έδωσε διευκρινίσεις λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «σύμφωνα με το Σύνταγμα, οι ερευνητές αυτοί που έχουν δώσει «όρκο προς το κράτος» είναι μόνιμοι, υπάγονται στον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα και σε καμία περίπτωση δεν διαταράσσεται το καθεστώς υπό το οποίο έχουν προσληφθεί».

ΑΠ.Λ.

Η Ένωση Ερευνητών Θα αναπτύξει τις θέσεις της σήμερα στη Βουλή, ενώ έχει στείλει και επιστολή στον πρωθυπουργό.

Κύριε Διευθυντά,
Τα παραπάνω έχουν επί λέξει δημοσιευτεί στην έγκριτη Εφημερίδα “Καθημερινή” την 21/10/2014. Σας απέστειλα αυτούσιο το κείμενο με μόνη την παρατήρησή μου ότι ΕΙΔΙΚΟΙ Επιστήμονες που ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ «πρόσωπα, καταστάσεις και τακτικές» οδηγούνται σε ΤΕΤΟΙΕΣ καταγγελίες μεθοδεύσεων στον ευαίσθητο ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ χώρο για «μεθοδεύσεις ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ και αξιωματούχων» ημετέρων για ημετέρους σε κονδύλια και …θέσεις και τοποθετήσεις και «υπηρεσίες στην …χώρα και τις Περιφέρειες σε Παν/κή Εκπαίδευση επίπεδου Κέντρων Έρευνας και Καινοτομίας από ΕΣΠΑ και προϋπολογισμούς με τις δικές τους δομές».

Προσθέτω μάλιστα ότι σε πρόσφατη Έκθεση της Ε.Ε. για την Καινοτομία, οι επιδόσεις της Ελλάδας βρίσκονται κάτω του μέσου όρου και όταν μάλιστα η Έρευνα και Καινοτομία αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την ανάπτυξη επιχειρήσεων στο σύγχρονο περιβάλλον να παρουσιάζονται τέτοια φαινόμενα; Η Έκθεση της Ανεξάρτητης Αρχής με την τεκμηρίωση του γνωστού κ . Λεάνδρου Ρακιντζή σε πολλούς τομείς του Δημόσιου Τομέα δεν δημιουργεί καμία εύλογη ανησυχία κανενός ΠΟΛΙΤΗ ούτε και σε «αφελή» ότι εκλεγμένοι και διορισμένοι εκπρόσωποι και αξιωματούχοι συνεχίζουν ΕΝΤΟΣ ΚΡΙΣΗΣ την παλιά γνωστή ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ «πολιτικών» που διαιωνίζει την κρίση και την φρικτή «πολιτική» πραγματικότητα σε ποικίλα επίπεδα σε «πρόσωπα και καταστάσεις»; Συκοφάντες οι Ερευνητές Ακαδημαϊκοί; Ύποπτοι οι πολιτικοί και αξιωματούχοι; Και τα δύο ή ένα από τα δύο σε πεδίο ανικανότητας ή προθέσεων πολιτικών- Ακαδημαϊκών ή και των δύο;

Τέτοιες καταγγελίες επισήμως επωνύμως από Ενώσεις ειδικών για τις Δομές και την οργάνωση Κέντρων Έρευνας και Καινοτομίας για κονδύλια ΕΣΠΑ από «ημετέρους χωρίς αξιολόγηση σε τοποθετήσεις ημετέρων»;

Και όταν επιπλέον Υπουργοί διακηρύσσουν ότι δεν γνωρίζουν τι ψηφίζουν ως βουλευτές και βουλευτές στρέφονται ΜΕΤΑ εναντίον όσων οι ίδιοι εψήφισαν με πρόταση αξιωματούχων και Υπουργών, ποιά αξιοπιστία ΠΟΙΩΝ όταν οι ΕΙΔΙΚΟΙ που ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ καταγγέλλουν δημοσίως και επωνύμως και δια των Ενώσεών τους για να προλάβουν τετελεσμένα «νομίμως και με δημοκρατικές διαδικασίες ημετέρων για μόνο ημέτερους» εν αγνοία και καλοπιστία «αφελών» ΠΟΛΙΤΩΝ, ακόμη και εναντίον Ενώσεων Ειδικών της Ακαδημαϊκής Κοινότητας.

Γιώργος ΣμοκοβίτηςΠροσαρμοσμένη αναζήτηση
Διαβάστε ακόμα
X

Developed in conjunction with Ext-Joom.com