Παναθηναϊκός – Μπαρτσελόνα: “Τριφύλλι” από… ατσάλι! “Γονάτισαν” οι Καταλανοί στο ΟΑΚΑ

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2018 00:13 Παναθηναϊκός – Μπαρτσελόνα: “Τριφύλλι” από… ατσάλι! “Γονάτισαν” οι Καταλανοί στο ΟΑΚΑ

Με μεγάλο του “όπλο” την άμυνα και έχοντας πολλούς πρωταγωνιστές, ο Παναθηναϊκός κατάφερε να... γονατίσει την Μπαρτσελόνα στο ΟΑΚΑ και να ανεβάσει το ρεκόρ του στο 5-3 στην Euroleague. Πρώτος σκόρερ ο Ντεσόν Τόμας (14) για τους “πράσινους” - Παραλίγο double-double ο Καλάθης – Μεγάλη βοήθεια από Λάσμε! Στην έδρα της Μπασκόνια παίζει την Παρασκευή το βράδυ η ομάδα του Πασκουάλ.

Μια βραδιά όπου ο Παναθηναϊκός πήρε… βοήθεια απ’ όλους του τους παίκτες και έδειξε πως διαθέτει μεγάλη ποιότητα, αλλά και τσαμπουκά. Το “τριφύλλι” επέστρεψε στις νίκες στην Euroleague, κάνοντας μια πειστική, εντυπωσιακή αλλά και μαχητική εμφάνιση κόντρα στην Μπαρτσελόνα μέσα στο ΟΑΚΑ (76-70).

Με “οδηγό” την άμυνα, η ομάδα του Πασκουάλ κατάφερε να ανεβάσει το ρεκόρ της στο 5-3 (το ίδιο έχουν και οι Καταλανοί). Η αμυντική προσήλωση των “πράσινων” κράτησε τους Καταλανούς μακριά από τον μέσο όρο πόντων τους στη διοργάνωση (81.71), εξουδετερώνοντας παράλληλα τους ισπανικούς αιφνιδιασμούς και τη δημιουργία.  

Πρώτος σκόρερ για τους γηπεδούχους ήταν ο Στεσόν Τόμας, ο οποίος “πλήγωσε” την παλιά του ομάδα σημειώνοντας 14 πόντους. Άξιος συμπαραστάτης του ο Στεφάν Λάσμε με 11 π. και 6 ριμπάουντ, ενώ ο Νικ Καλάθης σημείωσε μόλις 2 πόντους, αλλά “άγγιξε” το double double με 12 ασίστ και 9 ριμπάουντ.

Να αναφέρουμε πάντως πως όλοι οι παίκτες του “τριφυλλιού” κατάφεραν να σκοράρουν, με τους Μήτογλου, Παππά και Λοτζέσκι να.. μιλούν σε σημαντικά σημεία της αναμέτρησης. Από την Μπαρτσελόνα ξεχώρισαν οι Κούριτς (17 π) και Κέβιν Σεραφέν (15 π.).  Στην επιστροφή του στο ΟΑΚΑ, ο Κρις Σίνγκλετον ήταν κάκιστος (4π.). Η “διαβολοβομάδα” του Παναθηναϊκού θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή στην έδρα της Μπασκόνια.

Το παιχνίδι…

Η Μπαρτσελόνα φάνηκε να μπαίνει με μεγαλύτερη… σοβαρότητα στο ματς, ενώ ο Παναθηναϊκός έδειξε να σκοράρει με δυσκολία, και με μακρινά σουτ (4 πόντοι από Λάσμε). Οι δυο ομάδες πάντως ήταν αρκετά άστοχες, κάτι που φαίνεται και από το ύψος του σκορ (8-8 μετά από εννιά λεπτά αγώνα). Το “τριφύλλι” πάντως εξαργύρωσε την καλή του άμυνα, πήρε.. ενέργεια από Παππά και Λεκαβίτσιους και με ένα μικρό σερί και έφτιαξε το 13-10 του πρώτου δεκαλέπτου.

Ο Παναθηναϊκός έκανε το… ξέσπασμα του με την έναρξη του δεύτερου δεκαλέπτου. Οι “πράσινοι” συγκεντρώθηκαν στην άμυνα, “βραχυκύκλωσαν” την Μπαρτσελόνα (δεν σκόραρε για περίπου έξι αγωνιστικά λεπτά) και με ένα σερί 8-0 έφτασε στο 21-10. Πρωταγωνιστής ο Ντεσόν Τόμας σε άμυνα και επίθεση.

Οι Καταλανοί κατάφεραν να “χτυπήσουν” μέσα στη ρακέτα με τον θηριώδη, Σεραφέν, αλλά ο Τόμας είχε… τον τρόπο τόσο από την περιφέρεια, όσο και από το “ζωγραφιστό” (έφτασε τους 11 π.). Πάντως, ο σέντερ των Καταλανών έκανε σημαντική “ζημιά” στους γηπεδούχους (έφτασε και αυτός τους 11 π.) και βοήθησε τα μέγιστα στο να… ψαλιδιστεί η διαφορά (27-23). Το “¨τριφύλλι” πήρε λύσεις από την άμυνα του και πήγε στα αποδυτήρια προηγούμενο με +9 (34-25) με “μεγάλο καλάθι του Λάνγκφορντ στη λήξη της περιόδου. (σ.σ. οι 25 πόντοι είναι οι λιγότεροι που έχει δεχτεί ο Παναθηναϊκός σε πρώτο ημίχρονο οποιουδήποτε φετινού αγώνα στην Euroleague).

Τα απανωτά μακρινά καλάθια των δυο ομάδων με την έναρξη της επανάληψης διατήρησαν τη διαφορά. Τα “μεγάλα” σουτ του Κούριτς όμως (3 σερί τρίποντα) σχεδόν εξαφάνισαν τη διαφορά (42-44). Το εύκολο καλάθι του Ερτέλ έφερε στη συνέχεια το ματς στα ίσα (42-42). Ο Ντεσόν Τόμας όμως συνέχισε να “πληγώνει” την παλιά του ομάδα, ενώ μόλις ο Παναθηναϊκός έσφιξε και πάλι την άμυνα του, κατάφερε να τρέξει ένα σερί 9-0 και να “χτίσει” και πάλι διαφορά (51-42). Η επιστροφή του Σεραφέν στο παρκέ έδωσε νέα ώθηση στην Μπαρτσελόνα, αλλά το buzzer-beater καλάθι του Λάνγκφορντ διαμόρφωσε το 55-50 του τρίτου δεκαλέπτου.

Ο Παναθηναϊκός έδωσε μεγάλες “μάχες” στην τελευταία περίοδο, με τον Μήτογλου να φτάνει τους 7 πόντους και τον Γκιστ να πετυχαίνει τους πρώτους του πόντους (έβαλε τρίποντο κι έτσι ο Παναθηναϊκός είδε όλους του τους παίκτες με καλάθια). Η Μπαρτσελόνα εξαπέλυσε την αντεπίθεση της στα τελευταία λεπτά, αλλά λίγο πριν το φινάλε έχασε με 5ο φάουλ τον Τόμιτς. Η Τάπα του Λάσμε στην προσπάθεια του Κλαβέρ έβαλε.. φωτιά στο ΟΑΚΑ, οι “πρασινοι” έμειναν ψύχραιμοι στην προσπάθεια των αντιπάλων τους κι έτσι έφτασαν σε αυτή την πολύτιμη νίκη (76-70).

Οι πόντοι των δύο ομάδων

Παναθηναϊκός: Τόμας 14, Λάνγκφορντ 8, Λάσμε 11 (6 ριμπάουντ), Παπαπέτρου 6, Παππάς 7, Γκιστ 5 (0/6 δίποντα, 1/1 τρίποντο), Βουγιούκας 2, Λεκαβίτσιους 3, Λοτζέσκι 8, Καλάθης 2 (0/2β., 1/9σ., 9ρ., 12ασ., 5λ.), Αντετοκούνμπο 3, Μήτογλου 7.

Μπαρτσελόνα: Σεραφάν 15 (5/7δ., 5/5β.), Πάνγκος 4, Ρίμπας 1, Σίνγκλετον 4 (0/8σ.), Μπλάζιτς, Σμιτς, Ερτέλ 12, Οριόλα 4, Κούριτς 17 (3/6 τρίποντα), Κλαβέρ 7, Τόμιτς 6.

πηγή: newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση