ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός 3-1: Στο +9 και "αγκαλιά" με τον τίτλο

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 10 Φεβρουαρίου 2019 22:37 ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός 3-1: Στο +9 και "αγκαλιά" με τον τίτλο

Νίκη τίτλου πέτυχε ο ΠΑΟΚ στην κατάμεστη Τούμπα επί του Ολυμπιακού στο μεγάλο ντέρμπι της 20ης αγωνιστικής με 3-1, χάρις σε γκολ των Βιεϊρίνια (3'), Μπίσεσβαρ (19') και Ακπομ (83') και έβαλε την «σφραγίδα» του στο εξελισσόμενο πρωτάθλημα, φεύγοντας με 9 βαθμούς μπροστά από τον μόνο ως τώρα διώκτη του, σημερινό αντίπαλο του.

Μεγάλο παιχνίδι στη Θεσσαλονίκη, με πολλές και αξιόλογες φάσεις, με πολύ επιθετικό πνεύμα από τις δύο ομάδες και κυρίαρχο τον νικητή ΠΑΟΚ, που στο σημαντικότερο παιχνίδι της σεζόν έκανε μια μεγάλη παρουσία και επιβλήθηκε καθαρά με 3-1. Το γκολ των «ερυθρολεύκων» σημειωσε στο 87' ο Ποντένσε, αλλά δεν αρκούσε να ξαναβάλει τον Ολυμπιακό στο παιχνίδι.

Το παιχνίδι «άναψε» από νωρίς. Στο 2' ο Μαουρίσιο άνοιξε πολύ την μπάλα και ο Σα απέκρουσε, ενώ στο 3' βολίδα του Χριστοδουλόπουλου έφυγε ελάχιστα άουτ. Στο ίδιο λεπτό, ο ΠΑΟΚ "χτύπησε στην καρδιά" τον Ολυμπιακό. Ο Βιεϊρίνια από πλάγια θέση έστειλε γωνιακό ψηλοκρεμαστό βολέ, που δεν κατάφερε να αποκρούσει ο Σα και η μπάλα κυλησε στα δίχτυα του, για να "ανάψει" η Τούμπα για τα καλά. Το παιχνίδι ξεκίνησε με πολύ πάθος για τις δύο ομάδες και το γρήγορο γκολ ανέβασε τον "πυρετό" του ντέρμπι, τόσο στον αγωνιστικό χώρο όσο και στην "καυτή" κερκίδα. Ο Ολυμπιακός, αξιοποιώντας την ευελιξία και τεχνική του Φορτούνη, θέλησε να περάσει επιθετικότερα εφαρμόζοντας πιεστικό μαρκάρισμα στη μεσαία γραμμή. Ο ΠΑΟΚ όμως δεν ήταν διατεθειμένος να δώσει χώρους.

Στο 19' ο Ελ Καντουρί σούταρε πολύ ψηλά σε μονοκόμματο βολέ που έστειλε και το παιχνίδι εξελίσσονταν με θέαμα, ταχύτητα και πολλές εκατέρωθεν επιθέσεις. Σε μία από αυτές ο Μπίσεσβαρ "έγραψε" το 2-0 από πολύ κοντά, μετά από γυριστή κεφαλιά του Ακπομ που επιχείρησε να στείλει αυτός την μπάλα στα δίχτυα. 

Ο Ολυμπιακός στο 21' πλησίασε με τον Γκιγιέρμε, το μακρινό σουτ του οποίου δεν αιφνιδίασε τον Πασχαλάκη που έδιωξε σε πρώτο χρόνο. Ο ΠΑΟΚ διατήρησε την κυριαρχία του σε συνδυασμό με το διογκωμένο ηθικό του. Στο 29' ο Σάκχοφ είχε σουτ στην γωνία που εξοστρακίστηκε στο αριστερό δοκάρι του Σα. 

Η πίεση του ΠΑΟΚ συνεχίστηκε με ασταμάτητο ρυθμό και στο 34' ο Μπίσεσβαρ από πάσα του Ζαμπά σημάδεψε την εστία, αλλά οι φιλοξενούμενοι έστω και δύσκολα απομάκρυναν. Ο Ολυμπιακός, έχοντας βγει πολύ επιθετικά για να φτάσει στο γκολ που θα τον ξανάβαζε στο παιχνίδι, άφησε μοιραία ακάλυπτους διαδρόμους στην άμυνά του και ο ΠΑΟΚ επιχείρησε να το αξιοποιήσει. Στο τελευταίο δεκάλεπτο του πρώτου ημιχρόνου, ο ΠΑΟΚ έκανε οικονομία δυνάμεων και έδειξε να ενδιαφέρεται να θωρακίσει το υπέρ του σκορ. 

Στο ξεκίνημα της επανάληψης ο Ολυμπιακός μπήκε πιο απαιτητικά στο γήπεδο. Ο Πέδρο Μαρτίνς έκανε ταυτόχρονα δύο αλλαγές με τους Ντίας και Καμαρά αντί των Χριστοδουλόπουλου και Νάτχο, με σκοπό να κερδίσει το χαμένο κέντρο και ο Λουτσέσκου ετοίμασε άμεσα την "απάντησή" του με την επιστράτευση του Ολιβέιρα. 

Ηδη στο 48' ο Ντίας δεν πρόλαβε την πορεία της μπάλας για να την στείλει στα δίχτυα και από το 53' ο ΠΑΟΚ είχε στον κορμό του τον Πορτογάλο Ολιβέϊρα αντί του Σάκχοφ. Παρά τη διπλή αλλαγή ο Ολυμπιακός δεν κατάφερε να βελτιώσει την εικόνα του, ούτε την επιθετική του ισχύ. Είχε όμως την κατοχή της μπάλας και προσπαθούσε για το καλύτερο δυνατό. Ο ΠΑΟΚ, που είχε σαφώς στη σκέψη του, να διατηρήσει το πολύτιμο 2-0, αρκέστηκε στην διατήρηση του ελέγχου, με αντεπιθέσεις που πλησίαζαν στην δημιουργία ευκαιριών. Σε μια από αυτες, ο Ακπομ σκόραρε από θέση οφ-σάϊντ και ο Ολυμπιακός απέφυγε ένα τρίτο γκολ. Αυτό ήρθε όμως από τον Βρετανό επιθετικό με μια καταπληκτική προσωπική ενέργεια που έφερε το τρίτο γκολ των γηπεδούχων στο 83'. Το 3-0 επισφράγισε τη μεγάλη νίκη του ΠΑΟΚ, όμως ο Ολυμπιακός "έκρυβε" το γκολ της τιμής με τον Ποντένσε στο 87' από κοντά, μετά από σουτ του Ντίας και προσωρινή απόκρουση του Πασχαλάκη. 

Λίγο αργότερα και σε μια τεταμένη ατμόσφαιρα τέλειωσε το ντέρμπι με πανηγυρικά θριαμβευτή τον ΠΑΟΚ, η επιτυχία του οποίου ισοδυναμεί με ένα πρωτάθλημα, έστω και δέκα αγωνιστικές πριν την ολοκλήρωση της περιόδου. 

Η ατμόσφαιρα γιορτής στο γήπεδο της Τούμπας ήταν κάτι μοναδικό και πρωτόγνωρο για τους χιλιάδες φιλάθλους που κατέκλυσαν κάθε γωνία του γηπέδου πανηγυρίζοντας μία νίκη που στέλνει τον «Δικέφαλο» της Θεσσαλονίκης μερικά μόνο βήματα πριν την κατάκτηση του φετινού τίτλου, 34 χρόνια μετά την προηγούμενη ανάλογη επιτυχία.

Διαιτητής: Χεσούς Ζιλ Μανθάνο (Ισπανός)
Κίτρινες: Σάκχοφ, Ελ Καντουρί, Κρέσπο - Βούκοβιτς, Γκερέρο, Τοροσίδης, Χασάν

ΠΑΟΚ (Ραζβάν Λουτσέσκου): Πασχαλάκης, Μάτος, Βαρέλα, Κρέσπο, Βιεϊρίνια (80' Γιαννούλης), Μαουρίσιο, Σάκχοφ (53' Ολιβέιρα), Ζαμπά, Μπίσεσβαρ (84' Πέλκας), Ελ Καντουρί, Άκπομ.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Πέδρο Μαρτίνς): Σα, Κούτρης, Βούκοβιτς, Σισέ, Τοροσίδης, Νάτχο (46' Καμαρά), Γκιγέρμε, Χριστοδουλόπουλος (46' Ντίας), Φορτούνης (76' Χασάν), Ποντένσε, Γκερέρο.

ΑΠΕ

Προσαρμοσμένη αναζήτηση