Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Έσταξε… μέλι για το «τριφύλλι» ο Μαρτίνς

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 15 Μαρτίου 2019 22:01 Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Έσταξε… μέλι για το «τριφύλλι» ο Μαρτίνς

Ο Πέδρο Μαρτίνς, εκτός από το κυριακάτικο ντέρμπι μεταξύ του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού, σχολίασε και την κλήρωση των προημιτελικών του Champions League.

Όσα δήλωσε ο Πορτογάλος τεχνικός στην κάμερα της Nova

– Να ξεκινήσουμε τη συζήτησή μας με την κατάσταση του Χασάν. Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η προπόνηση, θα τον έχετε στο ντέρμπι;

«Όλα δείχνουν πως ναι, οι ενδείξεις είναι θετικές. Έχει ολοκληρωθεί η προπόνηση. Έχει έναν ελαφρύ πόνο το οποίο – όμως – είναι αναμενόμενο και λογικό. Γενικότερα είναι σε καλή κατάσταση και το λογικό είναι ν’ αποτελέσει μια από τις εναλλακτικές μας για το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό».

– Συμφωνείτε με την άποψη πως ανεξάρτητα από τη βαθμολογική κατάσταση των δυο ομάδων, αμφότερες ξεκινούν από τη ίδια αφετηρία στη διεκδίκηση του ντέρμπι, ουσιαστικά έχουν τις ίδιες πιθανότητες;

«Είναι ένα ντέρμπι. Στα ντέρμπι δε σημαίνει, ποτέ, ότι η ομάδα που βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση ή σε χειρότερη κατάσταση στο πρωτάθλημα έχει τις ανάλογες πιθανότητες. Δηλαδή δε σημαίνει πως όποιος πηγαίνει καλά θα κερδίσει και το ντέρμπι. Είναι ένα ιδιαίτερο παιχνίδι, ένα δύσκολο παιχνίδι που ενδιαφέρει πάρα πολύ τους φιλάθλους, ενδιαφέρει πάρα πολύ και τις δυο ομάδες, παίζει ρόλο γιατί αφορά πάρα πολύ κόσμο. Ένα παιχνίδι πάντα ισορροπημένο γιατί είναι ένα ιδιαίτερο παιχνίδι. Έτσι κι αυτήν τη φορά το ντέρμπι ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον. Δεν παίζει κανένα ρόλο σε ποιά κατάσταση βρίσκονται στο πρωτάθλημα καμία από τις δυο ομάδες. Σημασία έχει ότι αφορά πάρα πολύ κόσμο. Νομίζω πως στην Ελλάδα είναι το πιο ενδιαφέρον παιχνίδι απ’ όλα, πάντα το παιχνίδι ανάμεσα σ’ αυτές τις δυο ομάδες γιατί κι οι δυο θέλουν να το κερδίσουν.

Και οι δυο θέλουν να προσφέρουν ένα ωραίο θέαμα, θέλουν κι οι δυο να προσφέρουν χαρά στους φιλάθλους τους. Είναι πολύ σημαντικά τα ντέρμπι σε όλη την Ευρώπη. Όλος ο κόσμος ενδιαφέρεται για τα ντέρμπι κάθε χώρας μέσα σε όλη την Ευρώπη. Επομένως από την πλευρά μας περιμένουμε ένα ισορροπημένο παιχνίδι, ένα παιχνίδι στο οποίο θέλουμε να κερδίσουμε, γιατί – όπως σας είπαμε – θέλουμε μέχρι το τελευταίο λεπτό να πάρουμε νίκες για να παλέψουμε μέχρι το τελευταίο λεπτό για τις πιθανότητές μας και κυρίως για να προσφέρουμε χαρά στους φιλάθλους μας για τη στήριξη που μας έχουν προσφέρει κατά τη διάρκεια της σεζόν».

– Ποιά είναι η διαφορά του Ολυμπιακού σε σχέση με τον αντίστοιχο αγώνα του πρώτου γύρου;

«Νομίζω πως – πραγματικά – μέσα στη χρονιά όλες οι ομάδες έχουν εξελιχθεί. Η γνώμη μου για το πρώτο παιχνίδι είναι πως κάναμε ένα καλό ματς, είχαμε πολλές πιθανότητες για να σκοράρουμε και θα μπορούσαν τα πράγματα να ήταν πολύ διαφορετικά όσον αφορά το αποτέλεσμα αν ήμασταν πιο αποτελεσματικοί στις ευκαιρίες που είχαμε κι αν είχαμε μια καλύτερη – για εμάς – διαιτησία. Από εκεί και πέρα όλες οι ομάδες έχουν εξελιχθεί, όλες οι ομάδες έχουν βελτιωθεό. Τόσο εμείς όσο κι ο Παναθηναϊκός. Νομίζω πως έχουμε παίκτες που έχουν ωριμάσει, έχουν μεγαλώσει κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Το παιχνίδι μας είναι πολύ πιο ισορροπημένο σε σχέση με τότε κι επίσης έχουμε δημιουργούμε στα παιχνίδια μας πάρα πολλές ευκαιρίες για να σκοράρουμε από πολλούς ποδοσφαιριστές. Είναι πολλοί οι ποδοσφαιριστές που δημιουργούν ευκαιρίες για να σκοράρει η ομάδα και νομίζω πως είμαστε μια ομάδα αρκετά βελτιωμένη, όπως είναι οι περισσότερες ομάδες κατά τη διάρκεια της σεζόν».

– Ο Παναθηναϊκός έχει κάνει εξαιρετική εκκίνηση στη σεζόν, όμως η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη. Πώς το εξηγείτε, πού το αποδίδετε;

«Ο Παναθηναϊκός ίσως δεν περίμεναν πολλοί να έκανε την εκκίνηση που έκανε. ϊσως ήταν έκπληξη για πολύ κόσμο τ’ αποτελέσματα στην αρχή της χρονιάς. Κανείς δεν περίμενε από μια ομάδα η οποία αποτελείται από τόσο νέα παιδιά θα έκανε μια τόσο καλή αρχή. Δεν είναι – λοιπόν – έλλειψη δυνατοτήτων, δεν πιστεύω πως υπάρχει τέτοιο πρόβλημα στον Παναθηναϊκό. Είναι η γνώμη μου και μπορεί κάποιος να συμφωνεί, κάποιος όχι, είναι ότι αυτά τα παιδιά δεν κατάφεραν πάντα ν’ αποδίδουν με τον ίδιο τρόπο έτσι όπως κάνουν σε άλλα παιχνίδια. Κάποιες φορές δεν κατάφεραν να πετύχουν την ίδια απόδοση, την υψηλή απόδοση που είχαν σε άλλα παιχνίδια. Είναι όμως απόλυτα λογικό σε μια ομάδα που αποτελείται από τόσα νέα παιδιά να συμβαίνει αυτό.

Πιστεύω πως ο Παναθηναϊκός έχει μια ομάδα η οποία προοδεύει πραγματικά. Είναι μια ομάδα πολύ καλά οργανωμένη, προσανατολισμένη, έχει έναν προπονητή ο οποίος την έχει βάλει σ’ ένα δρόμο πάρα πολύ σωστό. Μια ομάδα η οποία αμύνεται πάρα πολύ καλά με πολύ κόσμο στην αμυντική γραμμή της. Μια ομάδα που σίγουρα μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα γιατί έχει επιθετικότητα και γιατί μπορεί να γίνει επικίνδυνη. Έκαναν πάρα πολύ καλά παιχνίδια απέναντι στον ΠΑΟΚ και στην ΑΕΚ. Έχασαν από τον ΠΑΟΚ εξαιτίας λεπτομερειών και νομίζω πως είναι μια ομάδα η οποία θα μας δυσκολέψει όπως το έχει κάνει με όλους τους αντιπάλους της».

– Τί εικόνα έχετε για το συνάδερφό σας, Γιώργο Δώνη και τη δουλειά που κάνει στον Παναθηναϊκό;

«Είναι ένας έξυπνος προπονητής ο οποίος έχει πολύ μεγάλη εμπειρία και γνωρίζει πολύ καλά την ελληνική πραγματικότητα, το ελληνικό πρωτάθλημα. Ένας προπονητής η απόδειξη του ότι δουλεύει πολύ είναι ότι η ομάδα του πολλές φορές αλλάζει σύστημα μέσα στο παιχνίδι και μπορεί και προσαρμόζεται ανάλογα με τη στρατηγική που ακολουθεί ο αντίπαλος. Αυτό είναι κάτι το οποίο περιμένουμε πως θα κάνει και μαζί μας. Μια ομάδα η οποία – πραγματικά – δουλεύει πολύ και γενικότερα ένας προπονητής έμπειρος ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά τί πρέπει να κάνει και θα προσπαθήσει να το κάνει».

– Εσείς, σε σχέση με τον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας σας στα προηγούμενα ντέρμπι αν θέλετε κάτι ν’ αλλάξετε είναι ο τρόπος με τον οποίο μπαίνει στα ντέρμπι; Γιατί δεν ήταν καλή και στη συνέχεια ανέβασε ρυθμό και απόδοση φτάνοντας σε μια μεγάλης έκτασης σκορ με τον Άρη αλλά με τον ΠΑΟΚ δεν τα κατάφερε …

«Αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει στο ποδόσφαιρο, είναι κάτι που δεν υπάρχει στο ποδόσφαιρο, δεν μπορείς να διαλέξεις κομμάτια από ένα παιχνίδι και να τα ενώσεις με αντίστοιχα από ένα άλλο παιχνίδι. Δεν μπορείς να διαλέξεις πώς θα είναι η αρχή και πώς θα είναι το τέλος. Είναι ένα παιχνίδι. Δεν έχει σημασία αυτό που λέτε, σημασία έχει ότι ο Ολυμπιακός προσπαθεί πάντα να εφαρμόσει τη δική του φιλοσοφία, τη δική του ιδέα μέσα στο παιχνίδι. Είναι κάτι που από πέρσι σε σχέση με φέτος έχουμε βελτιώσει πάρα πολύ. Όλοι πια γνωρίζουν πώς θέλει να παίζει ο Ολυμπιακός. Είναι η δουλειά που έχουμε κάνει σε σχέση με την αρχή της χρονιάς. Αυτό λοιπόν πάντα προσπαθούμε να εφαρμόζουμε, το δικό μας παιχνίδι έτσι όπως το θέλουμε. Άλλες φορές βγαίνει, άλλες φορές δε βγαίνει. Είναι οι ιδέες του προπονητή, οι συμβουλές του προπονητή μέσα σ’ ένα παιχνίδι που άλλες φορές οι ποδοσφαιριστές μπορούν ν’ ακολουθήσουν κι άλλες όχι. Εξαρτάται από πάρα πολλά πράγματα αυτό Σημασία έχει όμως ότι εμείς έτσι θέλουμε να συνεχίσουμε στα υπόλοιπα παιχνίδια μας γιατί όπως είπαμε μέχρι το τέλος θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε κι έτσι θα κάνουμε και σ’ αυτό το ντέρμπι».

– Ξέρουμε πως δε θέλετε να μιλάτε ξεχωριστά για ποδοσφαιριστές αλλά είναι δυο περιπτώσεις που ουσιαστικά τώρα ενεργοποιούνται ξανά στον Ολυμπιακό. Ο Ομάρ Ελ Αμπντελαουί επιστρέφοντας από τον τραυματισμό του, ο Γιώργος Μασούρας που μπαίνει διαρκώς στο κάδρο. Πόσο έχουν ενισχύσει οι δυο αυτοί ποδοσφαιριστές την ποδοσφαιρική φιλοσοφία του Ολυμπιακού;

«Αυτά είναι πράγματα που – πραγματικά – συμβαίνουν μέσα σε μια ομάδα. Ο Ομάρ είναι ένας πολύ έμπειρος παίκτης, πολύ σημαντικός για την ομάδα μας με πολύ μεγάλη ποιότητα, αυτό είναι αδιαμφισβήτητο. Αυτό συμβαίνει όμως, να λείπουν ποδοσφαιριστές σε μια χρονιά όσο σημαντικοί κι αν είναι, γιατί έχουμε πολύ συχνά παιχνίδια, έχουμε συνέχεια υποχρεώσεις κι είναι πολύ λογικό κάποιες στιγμές να τραυματιστούν οι ποδοσφαιριστές ή να λείπουν από αγώνες. Ευτυχώς είμαστε μια ομάδα που έχει πολλές εναλλακτικές. Έλειπε ο Ομάρ είχαμε τον Τοροσίδη, τώρα λείπει ο Τοροσίδης επιστρέφει ο Ομάρ, έχουμε ευτυχώς αυτήν την πολυτέλεια να μπορούμε να βασιστούμε σε πολλούς ποδοσφαιριστές μας. Πάντα – βέβαια – θέλουμε οι καλύτεροι να είναι έτοιμοι σ’ αυτά τα παιχνίδια.

Θέλουμε πάντα να μπορούμε να είμαστε πλήρεις. Όμως όταν δεν το καταφέρνουμε, επειδή υπάρχουν τραυματισμοί όπως είπαμε κι επειδή υπάρχουν προβλήματα κατά τη διάρκεια της χρονιάς θέλουμε να βασιζόμαστε σε όλη την ομάδα, όλοι οι παίκτες να είναι εκεί, έτοιμοι για να μπορέσουν ν’ ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις. Ο Μασούρας είναι ένας παίκτης ο οποίος είναι πολύ νέος αλλά πάντα δείχνει σημάδια βελτίωσης, πάντα δείχνει σημάδια προόδου. Είναι ένα παιδί το οποίο – πραγματικά – χαιρόμαστε που βρίσκεται αυτήν τη στιγμή στην κατάσταση που είναι γιατί βοηθάει πάρα πολύ την ομάδα, τακτικά συνεχώς βελτιώνεται, συνεχώς ωριμάζει κι εξελίσσεται. Αυτήν την εβδομάδα παρακολουθούμε βίντεο όσον αφορά τη βελτίωση της τακτικής μας κι είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που μπορούμε κι έχουμε αυτήν τη δυνατότητα να παρακολουθούμε την πρόοδο που γίνεται από πολλούς ποδοσφαιριστές σ’ ότι αφορά την τακτική. Και είμαστε πολύ χαρούμενοι που έχουμε έναν ποδοσφαιριστή που όλα τα σημάδια δείχνουν ότι έχει πολύ μέλλον μπροστά του».

– Το σχόλιό σας για την κλήρωση του Champions League;

«Δεν υπάρχουν εύκολα παιχνίδια, ειδικά σ’ αυτό το επίπεδο που έχουμε φτάσει και σ’ αυτήν τη φάση που έχουμε φτάσει, όλα τα παιχνίδια είναι δύσκολα. Έχουμε πολύ πρόσφατο στη μνήμη μας το παιχνίδι της Ρεάλ Μαδρίτης με τον Άγιαξ, όπου κανείς ίσως δεν πίστευε πως ο Άγιαξ θα είναι καν υποψήφιος για να μπει σ’ αυτήν την κλήρωση, όμως απέδειξε πως – τελικά – είχε δυνάμεις κι αυτήν τη στιγμή όλος ο κόσμος ασχολείται με το τί θα κάνει ο Άγιαξ. Είναι μια ομάδα που αποτελείται από πολύ μικρούς ποδοσφαιριστές, νέους παίκτες και τελικά δείχνουν πως μπορούν να κάνουν πολύ μεγάλα πράγματα. Η Λίβερπουλ είναι η φιναλίστ της περασμένης χρονιάς, πολλά μπορούμε να περιμένουμε από εκείνη. Η Μάντσεστερ Σίτι είναι μια πάρα πολύ δυνατή ομάδα.

Γνωρίζουμε όλοι πως έχει πάρα πολλές δυνάμεις, έχουμε από την άλλη πλευρά τη Γιουβέντους του Κριστιάνο Ρονάλντο, όλα μπορούμε να τα περιμένουμε από εκεί. Δεν μπορούμε να πούμε – λοιπόν – πως υπάρχουν εύκολα παιχνίδια ή ότι μπορούμε να προβλέψουμε το οτιδήποτε. Η Πόρτο είναι μια ομάδα που διαθέτει πάρα πολύ μεγάλη εμπειρία σ’ ότι αφορά τις μεγάλες διοργανώσεις. Όλοι γνωρίζουμε ότι είναι μια τεράστια δύναμη όσο αφορά την εμπειρία της στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις .Δεν υπάρχει κανένας αντίπαλος ο οποίος να είναι αδύναμος, δεν υπάρχει αντίπαλος που να είναι φαβορί με την έννοια του να είναι σίγουρος ότι μπορεί να τα καταφέρει αλλά από όλους περιμένουμε πολύ μεγάλα πράγματα».

– Αν μπορούσατε να διαλέξετε το ζευγάρι του τελικού θα θέλατε κάτι με άρωμα Πορτογαλίας, Γουβέντους λόγω Ρονάλντο, Πόρτο;

«(Γέλια) Τον Ολυμπιακό θα ήθελα να βρίσκεται εκεί. Αυτήν τη στιγμή είναι τόσες πολλές οι καλές ομάδες. Το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι το Champions League είναι να προσφέρει ωραία παιχνίδια και μεγάλα θεάματα στους φιλάθλους. Αυτό είναι σίγουρο λοιπόν, πως μ’ αυτές τις μεγάλες ομάδες θα δούμε πολύ ωραία παιχνίδια. Αν θέλετε να σχολιάσω κάτι αυτό είναι η απόδοση του Άγιαξ, η οποία είναι μια ομάδα που εξελίσσεται πάρα πολύ. Μια ομάδα που έχει ξεπεράσει πάρα πολλά προβλήματα. Έχουμε δει κι άλλες ομάδες οι οποίες ξεκίνησαν πάρα πολύ αδύναμα και στη συνέχεια έκαναν σημαντικά πράγματα. Κάθε χρονιά υπάρχει μια ομάδα που δείχνει πως έχει κάποιο χάρισμα κι αυτήν τη στιγμή νομίζω πως ο Άγιαξ είναι αυτήν η ομάδα».

newsit.gr