Κάιλ Κόρβερ: Μανιφέστο κατά του ρατσισμού από έναν "προνομιούχο"

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 09 Απριλίου 2019 19:56 Κάιλ Κόρβερ: Μανιφέστο κατά του ρατσισμού από έναν "προνομιούχο"

Ο Κάιλ Κόρβερ αναρωτιέται: Πως εγώ ένας λευκός - που είμαι μέρος του προβλήματος- να γίνω μέρος της λύσης στην δουλειά μου; στην κοινότητα; στην χώρα;

Έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τους ανθρώπους που βρίσκονται στο επίκεντρο της δημοσιότητας, να 'διαφημίζουν" την καλή τους πλευρά και τη φιλανθρωπική και κοινωνική τους δράση. 

Ο παίκτης του NBA Κάιλ Κόρβερ, ακολούθησε την αντίστροφη διαδρομή. Έγραψε ένα μανιφέστο για τον ρατσισμό, κατηγορώντας πρώτα απ' όλα τον εαυτό του. Επ αφορμής μεγάλων γεγονότων, ανέλυσε τις δικές του "μικρές" συμπεριφορές απέναντι σε φίλους του και συμπαίκτες του χαρακτηρίζοντας τον εαυτό του ως έναν "προνομιούχο".

Η ιστορία του ξεκινά με την σύλληψη ενός συμπαίκτη του:

“Όταν τον συνέλαβαν στους δρόμους της Νέας Υόρκης, τον πέταξαν στη φυλακή για ένα βράδυ και τον άφησαν με έναν τραυματισμό που του στοίχισε τη σεζόν. Το πρωί όταν έμαθα ότι ο Τάμπο συνελήφθη, θέλετε να ξέρετε ποια ήταν η πρώτη μου σκέψη; Για τον φίλο μου και συμπαίκτη μου; Η πρώτη μου σκέψη ήταν... τι δουλειά είχε στο κλάμπ; Πριν καν μάθω όλη την ιστορία, σχεδόν τον κατηγόρησα.

Σκέφτηκα: “ αν εγώ ήμουν στη θέση του, έξω αργά το βράδυ σε ένα κλαμπ, η αστυνομία θα με είχε συλλάβει μόνο στην περίπτωση που θα είχα κάνει κάποιο λάθος”.

Ήταν το πρώτο που μου πέρασε από το μυαλό παρά το γεγονός ότι ανησυχούσα γι’ αυτό".

Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε σε ρατσιστικές επιθέσεις οπαδών κατά των συμπαικτών του.

"Μετά από αρκετό καιρό, σε έναν αγώνα, υπήρξε ένας διαπληκτισμός μεταξύ ενός συμπαίκτη μας και ενός οπαδού. Όταν με ρώτησε ένας ρεπόρτερ, και χωρίς να ξέρω όλη την ιστορία της διαμάχης, σχολίασα ότι ο συμπαίκτης μου τα παίρνει πολύ σοβαρά.

Λίγο αργότερα έμαθα ότι ο οπαδός προχώρησε σε ρατσιστικά σχόλια εναντίον του συμπαίκτη μου.

Την επόμενη μέρα, σε ένα μίτινγκ οι συμπαίκτες μου μοιράστηκαν παρόμοιες εμπειρίες, κατά τις οποίες αισθάνθηκαν να τους μειώνουν, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις οι γονείς τους ένιωσαν ότι κινδυνεύει η ζωή τους.

Ένας συμπαίκτης μας είπε ότι το βράδυ ένιωθε λες και βρισκόταν σε ένα ζωολογικό κήπο. Στον χώρο ήταν και ο Τάμπο και θυμήθηκα εκείνο το βράδυ.

Σε όλους το συναίσθημα που κυριαρχούσε ήταν η απέχθεια για όλο αυτό που ζούσαν.

Αν και είχαν προηγηθεί κι άλλες παρόμοιες συζητήσεις, όμως εκείνη την ημέρα ήταν έντονο το γεγονός ότι καταλάβαινες τι σημαίνει ρατσισμός στην Αμερική".

Αυτό που καταλαβαίνω είναι όσο και να δεσμευτώ και όση υποστήριξη και να δώσω... είμαι ακόμα σε προνομιούχο θέση. Είμαι εξαιτίας του χρώματος του δέρματος μου. Σε άλλα λόγια, μπορώ να πω όλα τα σωστά πράγματα στον κόσμο. Μπορώ να υψώσω ανάστημα σε ότι έγινε στην Γιούτα και τον Ρας και μπορώ να καταδικάσω όλους τους ρατσιστές που έχω γνωρίσει ποτέ. Αλλά μπορώ και να χαθώ μέσα στο πλήθος και το πρόσωπο μου να μπλεχτεί με εκείνα των υπολοίπων, όποια στιγμή θέλω.

Προσπαθώ να ρωτάω τον εαυτό μου τι θα πρέπει να κάνω. Πως εγώ ένας λευκός - που είμαι μέρος του προβλήματος- να γίνω μέρος της λύσης στην δουλειά μου;στην κοινότητα;στην χώρα;

Αυτά σκέφτομαι τελευταία και δεν έχω ακόμα τις απαντήσεις"

thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση