Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έγραψαν ιστορία οι Bucks: Στον αέρα το ΝΒΑ - Εξέγερση των παικτών κατά της αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 27 Αυγούστου 2020 09:36 Έγραψαν ιστορία οι Bucks: Στον αέρα το ΝΒΑ - Εξέγερση των παικτών κατά της αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας

Η ομάδα του Μιλγουόκι προχώρησε σε αυτή την δίχως προηγούμενο κίνηση - Το χρονικό και οι δηλώσεις των μεγάλων παικτών του ΝΒΑ.

"Σεβασμός στους Μπακς". Με αυτή τη δήλωση που την ενστερνίστηκαν δεκάδες κορυφαίοι παίκτες του ΝΒΑ, ο σκόρερ των Σαν Αντόνιο Σπερς, ΝτεΜάρ ΝτεΡόζαν, χαιρετίζει την ιστορική απόφαση των Μπακς του Γιάννη και του Θανάση Αντετοκούνμπο, να μην κατέβουν στο παρκέ διαμαρτυρόμενοι για την ένταση της αστυνομικής βίας μετά τον βαρύ τραυματισμό ενός ακόμα αφροαμερικανού στο Ουισκόνσιν.

Η τοποθέτηση των Μπακς προκάλεσε ακαριαία ντόμινο εξελίξεων με τους κορυφαίους παίκτες να στέκουν στο πλευρό τους και μαζί με αυτούς, τα μέλη της Αμερικανικής ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, τη διοίκηση των Μπακς και τους προπονητές τους.

Το χρονικό μιας ιστορικής απόφασης

Οι παίκτες των Μπακς, τρεισήμισι ώρες μετά το προγραμματισμένο τζάμπολ, βγήκαν όλοι μαζί έξω από τα αποδυτήρια διαβάζοντας μια κοινή δήλωση με την οποία εξήγησαν γιατί πήραν την απόφαση να μην αγωνιστούν, ενώ έστειλαν και ένα ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα -κατά της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ- ενόψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, καλώντας τους πολίτες να ψηφίσουν στις 3 Νοεμβρίου.

"Μπράβο στους Μπακς", "Απαιτούμε δικαιοσύνη", έγραψαν οι κορυφαίοι παίκτες του ΝΒΑ δίνοντας τον τόνο μια πρωτοφανούς κίνησης που πιστεύεται ότι θα έχει σοβαρές κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις στη χώρα. Εξαιτίας της απόφασης των Μπακς το ΝΒΑ υποχρεώθηκε να αναβάλει οριστικά και τα τρία παιχνίδια που ήταν προγραμματισμένα για σήμερα Πέμπτη. Το παράδειγμα των Μπακς ακολούθησαν και οι Ρόκετς, Θάντερ, Λέικερς και Μπλέιζερς.

Μια κίνηση που δείχνει ότι ο αθλητισμός είναι κοντά στην κοινωνία

Πολλοί παίκτες υπογραμμίζουν σε δηλώσεις τους ότι το μπάσκετ δε μπορεί να είναι μακριά από τις κοινωνικές αναταραχές και το μπάσκετ δεν είναι η προτεραιότητά τους την ώρα που υπάρχουν καθημερινά περιστατικά αστυνομικής βίας στη χώρα τους.

"Τις τελευταίες ημέρες είδαμε το τραγικό video με το περιστατικό στο Ουισκόνσιν με τον Τζέικομπ Μπλέικ να δέχεται πισώπλατα επτά σφαίρες από έναν αστυνομικό. Δεν μπορούμε να είμαστε συγκεντρωμένοι στο μπάσκετ" είπε ο Μπράουν των Μπάκς κα πρόσθεσε: "Οταν μπαίνουμε στο παρκέ, εκπροσωπούμε το Μιλγουόκι και πρέπει να παίζουμε σε υψηλό επίπεδο, να προσπαθούμε στον υπερθετικό βαθμό. Το κάναμε και τώρα ζητάμε το ίδιο και από τους νομοθέτες. Ζητάμε δικαιοσύνη για τον Τζέικομπ Μπλέικ, ζητάμε ανάληψη ευθυνών. Ζητάμε από τον κόσμο να ψηφίσει στις 3 Νοεμβρίου".

Οι Μπακς κατάφεραν να στρέψουν στην Αμερική το βλέμμα του κόσμου

Τα παιχνίδια θα προγραμματιστούν εκ νέου, ωστόσο το μέλλον των playoffs είναι για την ώρα στον αέρα. Όμως οι Μπακς με αυτή την ιστορική απόφαση που πήραν κατάφεραν να στρέψουν τα βλέμματα του κόσμου στην Αμερική και σε αυτό που συμβαίνει σε μια χώρα που εντείνεται διαρκώς η βία.

Οι παίκτες που βρίσκονται στη "φούσκα" του Ορλάντο συγκάλεσαν ανοιχτή σύσκεψη είναι σε εξέλιξη για να αποφασίσουν αν και πώς θα συνεχίσουν τις δυναμικές αντιδράσεις τους. Σε αυτή τη σύσκεψη έχουν κληθεί να είναι όλοι παρόντες για να ακουστούν όλες οι απόψεις και να ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις για τη συνέχιση του πρωταθλήματος. Οι ιδιοκτήτες των ομάδων του ΝΒΑ δεν περίμεναν τέτοιο κύμα αντιδράσεων, αλλά ασφαλώς και αναμένουν τη στάση των παικτών.

Η γενναία απόφαση των Μπακς

Μπορεί η ομάδα του Γιάννη να είναι από τα φαβορί για να κατακτήσει φέτος τον τίτλο, αλλά αυτό δεν την απέτρεψε από το να προβεί σε μια γενναία ενέργεια. Οι παίκτες του Μιλγουόκι, μάλιστα, πήραν την απόφαση όντας ενωμένοι και αποφασισμένοι, σαν μία γροθιά όπως αναφέρουν ΜΜΕ από τις ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται πως λίγες μέρες πριν, ο παίκτης των Μπακς, Τζορτζ Χιλ, είχε εκφράσει τον εκνευρισμό του για το νέο κρούσμα αστυνομικής βίας σε Αφροαμερικανό, σχολιάζοντας τα εξής: "Δεν έπρεπε να έχουμε έρθει σε αυτό εδώ το αναθεματισμένο μέρος, για να είμαι ειλικρινής. Είμαστε όμως εδώ, αυτή είναι η πραγματικότητα, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι από εδώ. Όταν όμως όλα τελειώσουν, κάποια πράγματα πρέπει να προχωρήσουν.

Αυτός ο κόσμος πρέπει να αλλάξει. Η Αστυνομία πρέπει να αλλάξει. Εμείς ως κοινωνία πρέπει να αλλάξουμε. Αυτή τη στιγμή δεν συμβαίνει τίποτα απ' όλα αυτά. Ζωές χάνονται καθημερινά. Δεν υπάρχουν συνέπειες κι αυτό πρέπει να αλλάξει. Με ρωτάτε πότε θα παίξουμε στο επίπεδο που παίζαμε πριν από τη διακοπή. Μέχρι να ισορροπήσει ο κόσμος, νομίζω ότι δεν θα βρούμε τους εαυτούς μας. Είδα τι έγινε στο Ουισκόνσιν και μου ράγισε την καρδιά. Είμαστε εδώ για να στείλουμε τα μηνύματά μας για ισότητα και για όλα αυτά και τελικά βλέπουμε όσα συμβαίνουν την ώρα που εμείς παίζουμε μπάσκετ σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι πολύ μπερδεμένη".

Η έκρηξη του ΛεΜπρόν Τζέιμς

Η αντίδραση του ΛεΜπρόν Τζέιμς ήταν εκρηκτική. Ο 35χρονος σταρ των Λέικερς δημοσίευσε ανάρτηση στο Twitter.

"Fuck this, απαιτούμε αλλαγή" έγραψε ο ΛεΜπρόν Τζέιμς στους λογαριασμούς του οπότε είναι εύκολο να καταλάβει κανείς τι θα ακολουθήσει τις επόμενες ώρες και μέρες στο ΝΒA.

Πηγή: thetoc.gr