Απαλλαγή Ολυμπιακού και Ατρομήτου από την Επιτροπή Δεοντολογίας

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2020 15:18 Απαλλαγή Ολυμπιακού και Ατρομήτου από την Επιτροπή Δεοντολογίας

Τέλος στην υπόθεση χειραγώγησης αγώνων και αλλοίωσης αποτελέσματος που αφορούσε Ολυμπιακό, Ατρόμητο, Μαρινάκη και Σπανό για αλλοίωση αποτελέσματος αγώνων.

Οι εμπλεκόμενοι των δύο πλευρών ενημερώθηκαν από την Επιτροπή Δεοντολογίας της ΕΠΟ πως απαλλάσσονται από τις κατηγορίες, μετά την ακροαματική διαδικασία που είχε ξεκινήσει την 1η Ιουλίου στο Εφετείο Αθηνών!

Επίσης, αθώοι κρίθηκαν ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΠΟ, Αριστείδης Σταθόπουλος, ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΠΟ, Γιάννης Παπακωνσταντίνου, ο πρώην σύμβουλος της ΕΠΟ, Νίκος Προύντζος, ο προπονητής Σα Πίντο, ο πρώην διοικητικός παράγοντας του Ατρομήτου, Γιάννης Αγγελόπουλος, οι πρώην διαιτητές Ηλίας Σπάθας, Αλέξανδρος Δημητρόπουλος, Κώστας Ιωαννίδης και Απόστολος Αμπάρκιολης και τα πρώην μέλη της ΚΕΔ, Γιώργος Δούρος και Θανάσης Μπριάκος. Όσο για τον πρώην πρόεδρο της ΕΠΟ, Γιώργο Σαρρή και τον πρώην νομικό της σύμβουλο, Θόδωρο Κουρίδη, κρίθηκε απαράδεκτη η δίωξη.

Θυμίζουμε ότι όλοι οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες, ενώ η ερευνήτρια της Επιτροπής, Παναγιώτα Σπανού, είχε κρίνει ότι υπάρχουν ενδείξεις αλλοίωσης αποτελεσμάτων και εισηγούνταν τον υποβιβασμό Ολυμπιακού-Ατρομήτου, αλλά και τον διά βίου αποκλεισμό των μεγαλομετόχων των δύο ομάδων. Πλέον, υπάρχει δικαίωμα έφεσης από τον ποδοσφαιρικό εισαγγελέα εντός πέντε ημερών.

Η υπόθεση, πάντως, παραμένει ανοιχτή σε ποινικό επίπεδο τόσο για 28 πρόσωπα που κατηγορούνται για αλλοίωση αποτελεσμάτων και σύσταση συμμορίας. Η δίκη αυτή συνεχίζεται κανονικά στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Το σκεπτικό της απόφασης

Στο σκεπτικό των 30 σελίδων της απόφασης της απαλλαγής του Ολυμπιακού και του Ατρομήτου, η Επιτροπή Δεοντολογίας της ΕΠΟ κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις καταθέσεις του Τάκη Φύσσα για τον αγώνα των Πειραιωτών με τους Περιστεριώτες, τις οποίες χαρακτηρίζει «μη πειστικές» και εξηγεί το γιατί, όπως μπορείτε να δείτε παρακάτω.

Οι καταθέσεις Φύσσα, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο σκεπτικό, ενέχουν αντιφάσεις: «Ειδικότερα οι ως άνω καταθέσεις του μάρτυρα Παναγιώτη Φύσσα, ενέχουν αντιφάσεις, μεταξύ τους, με χαρακτηριστικότερη το γεγονός ότι ο εν λόγω μάρτυρας εξεταζόμενος στο πλαίσιο της ποινικής προδικασίας το 2015 ανέφερε ότι ο Κυριάκος Κιβρακίδης δεν έπαιξε καθόλου στον αγώνα, εν συνεχεία αναίρεσε το γεγονός αυτό, δεχόμενος ότι ο εν λόγω παίκτης χρησιμοποιήθηκε ως αλλαγή και έπαιξε στον αγώνα, όπως και πράγματι συνέβη στο 42ο λεπτό».

Για τη μη χρησιμοποίηση των τεσσάρων ποδοσφαιριστών, Πίτου Γκαρσία, Κατσουράνη, Ναπολεόνι, Κυβρακίδη, στο σκεπτικό σημειώνονται τα εξής: «Βάσει των ανωτέρων σαφώς προκύπτει ότι η χρησιμοποίηση ή μη των ως άνω ποδοσφαιριστών, καθώς και το χρονικό σημείο που επιλέχθηκε να χρησιμοποιηθούν αυτοί στον επίδικο αγώνα, εντάσσεται στο πλαίσιο σχεδιασμού και διαμόρφωσης της αγωνιστικής διάταξης και στρατηγικής της ομάδας του Ατρομήτου και της κατάρτισης των αγωνιστικών της πλάνων και δη στην προσπάθεια της ομάδας να αξιοποιήσει στο μέγιστο βαθμό και με τον καλύτερο τρόπο, κατά την κρίση του λειτουργικά αρμόδιου τεχνικού επιτελείου της (προπονητών και βοηθών), το δυναμικό της με στόχο την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος ενώ από κανένα στοιχείο δεν προέκυψε, με τον βαθμό απόδειξης που απαιτείται στην παρούσα διαδικασία, ήτοι αυτόν της ικανού βαθμού πιθανολόγησης, ότι η εν λόγω απόφαση για την κατά τα ανωτέρω χρησιμοποίηση και μη χρησιμοποίηση των ανωτέρω τεσσάρων παικτών της στον αγώνα με τον Ολυμπιακό, υπήρξε αποτέλεσμα σκόπιμης συμφωνίας μεταξύ των παραγόντων των δύο ομάδων στο πλαίσιο της συμμετοχής τους σε πράξεις χειραγώγησης αποτελέσματος αγώνα αλλά και προκαθορισμού αποτελέσματος αγώνα και διοργάνωσης για στοιχηματικούς λόγους».

Ολυμπιακός: «Κατέρρευσε η σκευωρία»

Παρά την επιβαρυντική εισήγηση του ερευνητικού τμήματος της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΕΠΟ, το δικαστικό τμήμα της ίδιας Επιτροπής αποφάσισε εν τέλει να απαλλάξει τόσο τις ΠΑΕ Ολυμπιακός και Ατρόμητος που απειλούνταν με υποβιβασμό, όσο και τα 15 πρόσωπα που κατηγορούνταν για αλλοίωση αποτελεσμάτων και κινδύνευαν με ισόβια ή πολυετή απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο.

Οι ερυθρόλευκοι σχολιάζοντας την απόφαση έλεγαν τα εξής: «Η Επιτροπή μπήκε στην ουσία της υπόθεσης και αυτό είναι το σημαντικό. Δεν πάρθηκε μια απόφαση χωρίς λεπτομερή εξέταση των στοιχείων. Κατέρρευσε δικαστικά μια σκευωρία που στήθηκε για να πληγεί η ΠΑΕ Ολυμπιακός και ο Βαγγέλης Μαρινάκης. Ωστόσο, στα δικαστήρια αποδείχθηκε πως όλα ήταν μια σκευωρία».

Πηγή: Filathlos.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση