Ολυμπιακός κατά ΚΕΔ και… VAR! Τι αναφέρει η επιστολή της “ερυθρόλευκης” ΠΑΕ

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 07 Οκτωβρίου 2020 09:59 Ολυμπιακός κατά ΚΕΔ και… VAR! Τι αναφέρει η επιστολή της “ερυθρόλευκης” ΠΑΕ

Στον Ολυμπιακό συνεχίζουν να είναι έξαλλοι με τις αποφάσεις των διαιτητών στο παιχνίδι με τον ΠΑΣ Γιάννινα κι η “ερυθρόλευκη” ΠΑΕ έστειλε επιστολή στην ΕΠΟ, με την οποία και εκφράζει τη διαμαρτυρία της για τη χρήση του VAR.

Η ΠΑΕ Ολυμπιακός κατηγορεί την ΕΠΟ και την ΚΕΔ, ότι προσπαθούν να δημιουργήσουν λανθασμένες εντυπώσεις, ενώ κάνουν λόγο για αλλοίωση αποτελέσματος και δόλιες πράξεις.

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός

«Προς αποκατάσταση της αλήθειας σε σχέση με τα όσα πρωτοφανή έλαβαν χώρα κατά τη διεξαγωγή του αγώνα μεταξύ της ομάδας μας και της ΠΑΕ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ την περασμένη Κυριακή, 04.10.2020 και ειδικά ως προς το γκολ της ομάδας που παρανόμως ακυρώθηκε και έτσι ευθέως αλλοιώθηκε το αποτέλεσμα του εν λόγω αγώνα, στερώντας 2 βαθμούς από την ομάδα μας, σας καθιστούμε αποκλειστικά υπεύθυνους για όσα κατωτέρω αναλυτικά περιγράφουμε.

Συγκεκριμένα, επιχειρείτε να δημιουργηθεί η αίσθηση στον φίλαθλο κόσμο ότι η offside line (γραμμή του οφσάιντ) είναι δήθεν κάποιο προηγμένο σύστημα αυτόματης υπόδειξης των παικτών που βρίσκονται σε θέση offside, αποκρύπτοντας δολίως ότι όλα τα ανωτέρω δεν είναι τίποτα άλλο από αποφάσεις και ενέργειες των διαιτητών του VAR (VAR, AVAR). Ειδικότερα, είναι 4 τα σημεία που οι εν λόγω διαιτητές VAR ευθέως παρεμβαίνουν και δύνανται ανενόχλητοι να αλλοιώσουν – δολίως όπως εν προκειμένω – την αξιολόγηση μίας φάσης ως offside ή όχι.

Το πρώτο αφορά το ποια και πόσα πλάνα θα δοθούν από χειριστές του VAR στους διαιτητές VAR της αναμέτρησης για να αποφασίσουν επί της αμφισβητούμενης φάσης, το οποίο είναι αρμοδιότητα της Εταιρείας που υποστηρίζει τεχνικά το σύστημα VAR.

Το δεύτερο αφορά το ποιο συγκεκριμένο πλάνο (από όλα τα τυχόν διαθέσιμα) θα αποφασίσει ο διαιτητής VAR να χρησιμοποιήσει για την αξιολόγηση της φάσης, το οποίο είναι και το μόνο ακολούθως που θα κυκλοφορήσει είτε προς τον διαιτητή, είτε προς την ΚΕΔ, είτε δημοσίως προς υποστήριξη της απόφασης αυτής.

Το τρίτο αφορά – ειδικά στην περίπτωση του offside, καθώς ο διαιτητής VAR αποφασίζει ποιο είναι το χρονικό σημείο που έγινε η επαφή του ποδοσφαιριστή που κάνει τη μεταβίβαση με την μπάλα, και κατά το οποίο ο επιτιθέμενος πρέπει να είναι εκτεθειμένος σύμφωνα με τον κανονισμό, ώστε να υπάρχει offside. Όπως είναι ευχερώς αντιληπτό ακόμα και κλάσματα δευτερολέπτου στο συγκεκριμένο σημείο ή ένα frame εικόνας αλλάζουν δραματικά την αξιολόγηση και την τελική κρίση. Η απόφαση αυτή και η επιλογή του χρονικού σημείου που θα κριθεί τυχόν offside γίνεται χειροκίνητα από τους διαιτητές του VAR και όχι αυτοματοποιημένα και είναι αποκλειστικά απόφαση των διαιτητών του VAR καθώς εναπόκειται πλήρως στην κρίση και τις προθέσεις των διαιτητών VAR, οι οποίες αν είναι δόλιες – όπως στην περίπτωσή μας – μπορούν ευθέως να αλλοιώσουν το αποτέλεσμα.

Και τέλος, το τέταρτο αφορά ακριβώς το πώς επιλέγεται το σημείο του τελευταίου αμυντικού αλλά και το σημείο του επιθετικού για να χαραχθεί («μαρκαριστεί») η γραμμή οφσάιντ. Όλα αυτά τα σημεία επιλέγονται χειροκίνητα και αποκλειστικά με απόφαση των διαιτητών VAR. Άρα τυχόν δόλια – όπως εν προκειμένω – ή ηθελημένη επιλογή διαφορετικών ή ανόμοιων (χέρι με μπράτσο!!) σημείων από τους διαιτητές VAR του αγώνα αλλοιώνει την χάραξη της γραμμής και έτσι την τελική αξιολόγηση της.

Συνεπώς, ειδικά στο θέμα του offside η τελική απόφαση προκύπτει ευχερώς ότι είναι ευθέως αποτέλεσμα όλων των ανωτέρω επιλογών και αποφάσεων των διαιτητών VAR. Έτσι όχι μόνο μπορεί να είναι εσφαλμένη αναλόγως των επιλογών που θα κάνουν οι διαιτητές του VAR, αλλά μπορεί ακόμα και εσκεμμένα να προκληθεί μια εσφαλμένη απόφαση ή ακόμα και να επιλεγούν οι «κατάλληλες» εικόνες ώστε εκ των υστέρων μια εσφαλμένη απόφαση να εμφανιστεί ως ορθή.

Το παράδειγμα για το δήθεν offside γκολ της ομάδας μας στον αγώνα με τον ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ είναι το πλέον χαρακτηριστικό. Το οποίο μάλιστα δολίως κάλυψε ο κ. Κλάτενμπεργκ στις δημόσιες τηλεκριτικές του (!!!) και για το οποίο φυσικά ακόμη και σήμερα η ΚΕΔ δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα τις συνομιλίες μεταξύ διαιτητών γηπέδου και διαιτητών VAR ούτε και την εικόνα του VAR Room ώστε με διαφάνεια (την οποία συνεχώς επικαλείται ο κ. Κλάτενμπεργκ) να μάθει ο φίλαθλος κόσμος τι ειπώθηκε και έγινε κατά το κρίσιμο χρονικό σημείο. Όπως δολίως κάλυψε την εσκεμμένη απόφαση του διαιτητή να μην καταλογίσει πέναλτι υπέρ του Σεμέδο, ενώ από τη σωστή – πίσω – λήψη φαίνεται καθαρά η παράβαση. Όπως δολίως συγκάλυψε κατά παράβαση των κανονισμών τις εσκεμμένες αποφάσεις του διαιτητή της αναμέτρησης Παναιτωλικός – ΑΕΚ για μη καταλογισμό πέναλτι και για καθυστερημένη επανείσοδο ποδοσφαιριστή στο γήπεδο.

Είναι σαφές ότι για ακόμη μία φορά γίνεται προσπάθεια να ζημιωθεί δολίως η ομάδα μας από τον χειρισμό του VAR και να αλλοιωθεί εναντίον μας το αποτέλεσμα.

Ενώ προκύπτει ξεκάθαρα από την ανάλυση με όλα τα διαθέσιμα τεχνικά εργαλεία της επίμαχης φάσης του δήθεν offside, ότι αντικανονικά και παράνομα ακυρώθηκε το γκολ της ομάδας μας.

Περαιτέρω, με τις ως άνω δόλιες ενέργειες τόσο της ΚΕΔ όσο και των διαιτητών του γηπέδου και του VAR, ως αναλύθηκε παραπάνω, προκαλείται ευθέως ζημία για την εταιρεία μας, την οποία θα αναφέρουμε ενώπιον των αρμοδίων ποινικών και αστικών δικαστηρίων.

Τέλος, επιφυλασσόμενοι να ασκήσουμε κάθε νόμιμο δικαίωμά μας για την προστασία της ομάδας μας από τις ως άνω δόλιες ενέργειες που την ζημιώνουν ευθέως, σας καλούμε για ακόμη μία φορά να δώσετε στη δημοσιότητα το σύνολο των συνομιλιών των διαιτητών του αγώνα με τους διαιτητές VAR καθώς και την εικόνα από το VAR Room κατά τον ίδιο κρίσιμο χρόνο.

Με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματός μας».​

πηγή: newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση