Ποδόσφαιρο: Κατακραυγή από κυβερνήσεις και φιλάθλους για το "πραξικόπημα των 12" - Αποφασίζει αποκλεισμούς η UEFA

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 20 Απριλίου 2021 09:29 Ποδόσφαιρο: Κατακραυγή από κυβερνήσεις και φιλάθλους για το "πραξικόπημα των 12" - Αποφασίζει αποκλεισμούς η UEFA

Πώς τα χρέη 5,7 δισ. των 12 ομάδων οδήγησαν στο σχίσμα της European Super League - Τιμωρεί τις Ρεάλ, Σίτι και Τσέλσι η UEFA, που αποφασίζει τον άμεσο αποκλεισμό τους από τα ημιτελικά.

Περίπου 750 εκατομμύρια απώλειες μόνο το 2019-20 (φέτος θα είναι ακόμη μεγαλύτερες) και 5,7 δισεκατομμύρια καθαρό χρέος. Αλλά και δισεκατομμύρια φίλαθλοι σε όλο στον κόσμο.

Σε αυτούς τους αριθμούς πρέπει να εντοπιστεί, σύμφωνα με την ιταλική αθλητική εφημερίδα "Gazzetta dello Sport", το δημιούργημα της European Super League τη συγκεκριμένη στιγμή.

H ισπανική "As" αποκαλύπτει ότι για... ξεκίνημα, οι 12 ιδρυτικοί σύλλογοι της ευρωπαϊκής Super League, καθώς και οι άλλοι τρεις που πρόκειται να ενταχθούν στο έργο, με την ίδια "ιδιότητα", θα μοιραστούν 3,5 δισ. ευρώ. Χρήματα με τα οποία θα γίνει μια προσπάθεια να ελαχιστοποιηθεί ο αντίκτυπος που έχει προκληθεί από την πανδημία του κορονοϊού, στην οικονομία των συλλόγων, σε μια προσπάθεια να ελαχιστοποιηθεί η κρίση και να αποκατασταθούν οι παράμετροι στις οποίες το ποδόσφαιρο κινήθηκε μέχρι τον Μάρτιο του 2020.

Η "JP Morgan", όπως είναι ήδη γνωστό, είναι η οικονομική οντότητα που βρίσκεται πίσω από το έργο της Super League.

Επισημαίνεται ότι ο νικητής της Super League θα μπορούσε να κερδίσει ποσό κοντά στα 400 εκατομμύρια ευρώ, περισσότερα δηλαδή από τις τριπλάσιες αποδοχές του νικητή του Champions League αυτή τη σεζόν (120 εκατ. ευρώ). Η Μπαρτσελόνα, η ομάδα που εισέπραξε τα περισσότερα από όλες τις ομάδες το 2019, κέρδισε συνολικά 117 εκατομμύρια.

Τα τελευταία τρία χρόνια, η κατανομή των 1,950 δισ. ευρώ είχε ως εξής: 488 εκατομμύρια, 25%, διατίθενται στα αρχικά μπόνους και 585 εκατομμύρια για αποτελέσματα. Το ίδιο για πληρωμές 30%, αντιστοιχιστεί στα μπόνους βάση του συντελεστή της απόδοσης τα τελευταία 10 χρόνια. Τα υπόλοιπα χρήματα, 292 εκατομμύρια, 15%, βάση μεταβλητών ποσών.

Η Super League δεν έχει ανακοινώσει ακόμα τη μοιρασιά, αλλά το ποσό σχεδόν τριπλασιάζεται εν συγκρίσει με αυτό που "βάζει" σήμερα το Champions League "στο τραπέζι".

Πώς όμως μπορεί να είναι δυνατή αυτή η αύξηση; Όπως επιβεβαιώνεται από τη Super League, θα διαχειρίζονται άμεσα τα εμπορικά και οπτικοακουστικά δικαιώματα, ενώ επιπλέον γίνεται λόγος για δημιουργία ταμείου αλληλεγγύης 10 δισ. ευρώ, αντί των 4,1 δισ. ευρώ που διέθεσε η UEFA το 2020 και διανέμεται μέσω των Ομοσπονδιών.

Αντίποινα από την UEFA - Σκέφτεται την αποβολή των Ρεάλ, Σίτι, Τσέλσι

Στα άκρα είναι έτοιμη να τραβήξει η UEFA την κόντρα με τους 12 της European Super League, οι οποίοι ανακοίνωσαν χθες την "αποστασία" τους και το σχέδιό τους για κλειστή λίγκα.

Όπως αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο τον Δανό Γιέσπερ Μόλερ, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της UEFA, η διοργανώτρια αρχή του Champions League πρόκειται να αποφασίσει την αποβολή των Ρεάλ Μαδρίτης, Τσέλσι και Μάντσεστερ Σίτι από τη συνέχεια της διοργάνωσης.

Πρόσθεσε ακόμη ότι αναμένει να παρθεί η απόφαση στην επόμενη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της UEFA, που είναι προγραμματισμένη να διεξαχθεί την ερχόμενη Παρασκευή (23/04).

Με δεδομένο ότι πρόκειται για τις τρεις από τις τέσσερις ομάδες των ημιτελικών, η μοναδική ομάδα που απομένει είναι η Παρί Σεν Ζερμέν, η οποία προς το παρόν λέει "όχι" στην κλειστή λίγκα.

Προφανώς, αν υλοποιηθεί αυτό το σενάριο, κάτι αντίστοιχο θα γίνει και με το Europa League, όπου συμμετέχει ακόμη η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αλλά και η Άρσεναλ.

Η UEFA μετέθεσε τη γενική της συνέλευση αναφορικά με τις διοργανώτριες πόλεις του Euro που βρίσκονται στον αέρα (Δουβλίνο, Μπιλμπάο, Μόναχο) για την Παρασκευή, οπότε δεν αποκλείεται να γίνουν και ανακοινώσεις.

Στηρίζουν την UEFA οι κυβερνήσεις

Η Μεγάλη Βρετανία θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να εμποδίσει τη δημιουργία της ESL, η οποία προτάθηκε από 12 ευρωπαϊκούς ποδοσφαιρικούς συλλόγους, συμπεριλαμβανομένων έξι από την Αγγλία, σύμφωνα με σημερινή (19/04) δήλωση του υπουργού αθλητισμού Όλιβερ Ντόουντεν, προσθέτοντας ότι οι ενέργειες θα είναι άμεσες, ακόμη και σε περίπτωση που δεν θα το κάνουν οι ποδοσφαιρικές αρχές.

Ο κυβερνητικός παράγοντας τόνισε ότι είχε επαφές με εκπροσώπους της Premier League, της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της χώρας (FA), αλλά και με τον πρόεδρο της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, στους οποίους εξέφρασε την απόλυτη υποστήριξη της κυβέρνησης στην προσπάθεια να "μπλοκάρει" την πρόταση αυτή.

"Χωρίς αμφιβολία, αν δεν μπορούν να ενεργήσουν (οι ποδοσφαιρικές αρχές), θα το κάνουμε εμείς. Θα βάλουμε τα πάντα στο τραπέζι για να αποτρέψουμε αυτό να συμβεί" δήλωσε στο κοινοβούλιο ο Ντόουντεν και πρόσθεσε:

"Εξετάζουμε κάθε επιλογή από τις κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις για το δίκαιο του ανταγωνισμού και τους μηχανισμούς που επιτρέπουν το ποδόσφαιρο να πραγματοποιηθεί. Με απλά λόγια, θα επανεξετάσουμε ό,τι μπορεί να κάνει η κυβέρνηση για να υποστηρίξει αυτούς τους συλλόγους να παίξουν... Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να προστατεύσουμε το εθνικό μας ποδόσφαιρο".

Ο Πρίγκιπας Ουίλιαμ, πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Αγγλίας, άσκησε κριτική τη Δευτέρα (19/04) κατά της προσπάθεια των 12 ομάδων, λέγοντας χαρακτηριστικά πως "συμμερίζεται τις ανησυχίες των φιλάθλων σχετικά με τη συγκεκριμένα ιδέα".

"Τώρα, περισσότερο από ποτέ, πρέπει να προστατεύσουμε ολόκληρη την ποδοσφαιρική κοινότητα, από το ανώτατο επίπεδο προς το λαϊκό, και τις αξίες του ανταγωνισμού και της δικαιοσύνης στον πυρήνα της" έγραψε στο Twitter ο Βρετανός πρίγκιπας, εγγονός της Βασίλισσας Ελισάβετ.

"Συμμερίζομαι τις ανησυχίες των οπαδών σχετικά με την πρόταση για τη δημιουργία της ESL και τη ζημιά που κινδυνεύει να προκαλέσει στο άθλημα που τόσο αγαπάμε" προσθέτει στο τιτίβισμά του, το οποίο φέρει την υπογραφή με το γράμμα "W", που σημαίνει ότι προέρχεται απευθείας από τον πρίγκιπα.

Και η ισπανική κυβέρνηση τάχθηκε κατά του σχηματισμού της European Super League από 12 κλαμπ, συμπεριλαμβανομένων των Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα και Ατλέτικο, με τον υπουργό αθλητισμού της χώρας να τονίζει ότι "τυχόν αλλαγές σε ποδοσφαιρικούς οργανισμούς μπορούν να γίνουν μόνο κατόπιν συμφωνίας".

Ακόμα και ο Mάριο Ντράγκι λέει "όχι" στην νέα European Super League: "Ας υπερασπιστούμε την αξιοκρατία και ας προστατεύσουμε τα πρωταθλήματα", είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

"Η κυβέρνηση παρακολουθεί με προσοχή τη συζήτηση σχετικά με το σχέδιο δημιουργίας μίας Ευρωπαϊκής Super League και υποστηρίζει σθεναρά τις θέσεις των ιταλικών και ευρωπαϊκών ποδοσφαιρικών αρχών για τη διατήρηση των εθνικών διοργανώσεων, των αξιών και της κοινωνικής λειτουργίας του αθλητισμού.

Αντιδράσεις κορυφαίων παικτών για την ESL

Ένας αριθμός κορυφαίων παικτών από όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων και δύο που αγωνίζονται σε ομάδες των "12" που θα συμμετέχουν στην European Super League, ο Μπρούνο Φερνάντες και ο Ζοάο Κανσέλο, άσκησαν κριτική για τα νέα δεδομένα που διαγράφονται στον ευρωπαϊκό χάρτη του ποδοσφαίρου.

Οι δύο Πορτογάλοι, μαζί με τον μέσο της Παρί Σεν Ζερμέν, Άντερ Ερέρα και άλλους παίκτες, συμπεριλαμβανομένων των Μεσούτ Οζίλ, Ντέγιαν Λόβρεν και της Άντα Χέγκερμπεργκ επανέλαβαν την αντίθεσή τους.

Οι δύο παίκτες πρόσθεσαν ένα ποστάρισμα του συμπατριώτη τους επιθετικού της Γουλβς, Ντάνιελ Ποντένσε, ο οποίος επέκρινε την ιδέα, στο λογαριασμό του στο Instagram. Ο Φερνάντες πρόσθεσε το σχόλιο "τα όνειρα δεν μπορούν να αγοραστούν" που συνοδευόταν με χειροκροτήματα και "emoji" καρδιάς, ενώ ο Κανσέλο "συνόδευσε" την ανάρτηση με ένα "emoji" χειροκροτήματος.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση