Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 20 Απριλίου 2021 21:24 Champions League: Η UEFA ανακοίνωσε τις αλλαγές στη διοργάνωση – Τέλος οι οκτώ όμιλοι

Λίγες ώρες αφού έσκασε στα «χέρια» της η «βόμβα» του European Super League, η UEFA ανακοίνωσε αλλαγές στο Champions League από τη σεζόν 2024-2025.

Η UEFA γνωστοποίησε το νέο format του Champions League, με τον πρόεδρο, Αλεξάντερ Τσέφεριν να αναφέρει πως γίνονται, με γνώμονα να «… επιτρέψει μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα, ευημερία και ανάπτυξη για όλους στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, όχι μόνο ένα μικρό, συγκεκριμένο καρτέλ».

Περισσότερες ομάδες – Τέλος η φάση των ομίλων

Το πρώτο που αλλάζει είναι ο αριθμός των ομάδων που θα συμμετέχουν, αφού θα υπάρξει αύξηση (από 32 σε 36) από τη σεζόν 2024-2025. Καταργείται η φάση των ομίλων και στη θέση της μπαίνει ένας… κεντρικός

Το νέο σύστημα δίνει σε κάθε ομάδα 10 αγώνες στη συγκεκριμένη φάση εναντίον 10 διαφορετικών αντιπάλων (πέντε εντός έδρας, πέντε εκτός έδρας) αντί των έξι αγώνων εναντίον τριών ομάδων (εντός και εκτός έδρας), που δίνει κάθε σύλλογος στη φάση των ομίλων.

Στη συνέχεια και αφού ολοκληρωθούν οι 10 αγώνες, οι 8 πρώτες ομάδες της βαθμολογίας, θα παίρνουν απευθείας την πρόκριση στα νοκ άουτ. Οι επόμενες 16 ομάδες, δηλαδή αυτές που θα τερματίσουν στις θέσεις 9-24, θα παίζουν αγώνες πλέι άουτ, από όπου θα προκύπτουν άλλες 8 ομάδες, για τη φάση των «16», με τη διοργάνωση να συνεχίζει με τη μορφή που γνωρίζουμε έως τώρα (οι ομάδες από 9η έως 16η θέση θα έχουν την ρεβάνς στην έδρα τους).

Η προκριματική φάση αναμένεται να μείνει ως έχει, με τις ομάδες που θα συμμετέχουν σε αυτή να εξακολουθούν να εξασφαλίζουν τη συμμετοχή τους μέσω της θέσης που θα κατακτούν στα εγχώρια πρωταθλήματά τους.

Όσον αφορά τις επιπλέον θέσεις η UEFA αποφάσισε να δώσει μία επιπλέον θέση στην χώρα που βρίσκεται στην 5η θέση του ranking της, εν προκειμένω στη Γαλλία, μία στον εγχώριο πρωταθλητή του πρωταθλήματος με τον υψηλότερο συντελεστή στο ranking συλλόγων μεταξύ όλων των άλλων εγχώριων πρωταθλητών που δεν έχουν προκριθεί αυτόματα στην τελική φάση του Champions League και τέλος δύο εισιτήρια στους δύο συλλόγους με την υψηλότερη βαθμολογία από εκείνους που δεν έχουν προκριθεί αυτόματα στη φάση στους ομίλους της διοργάνωσης

πηγή: newsit.gr