Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παναθηναϊκός: Ψηφίζεται και δημοπρατείται το καλοκαίρι ο Βοτανικός

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 14 Μαΐου 2021 13:19 Παναθηναϊκός: Ψηφίζεται και δημοπρατείται το καλοκαίρι ο Βοτανικός (φωτο intime)

Δημοπράτηση του έργου στο Βοτανικό προβλέπεται μέσα στο καλοκαίρι, εφόσον υπερψηφιστεί το σχέδιο από τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό, καθώς οι προετοιμασίες προχωρούν γρήγορα.

Σε τελική φάση έχουν περάσει οι διεργασίες για τις συμφωνίες που θα καθορίσουν τους όρους κατασκευής και λειτουργίας όλων των νέων αθλητικών εγκαταστάσεων στο Βοτανικό, αλλά και το τι θα γίνει με τις εγκαταστάσεις της Λεωφόρου. Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον Δήμο Αθηναίων, τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό, την ΠΑΕ και τις τράπεζες έχουν ουσιαστικά ολοκληρωθεί όπως αναφέρει η «Καθημερινή» και πλέον απομένουν οι λεπτομέρειες για την επικύρωση της συμφωνίας μέσω των αντίστοιχων νομικών κειμένων. Ο στόχος άλλωστε που έχει τεθεί από τον Δήμο Αθηναίων, είναι η δημοπράτηση της κατασκευής να γίνει μέσα στο καλοκαίρι.

Μιλώντας στην «Καθημερινή» ο γενικός γραμματέας του Δήμου Αθηναίων, Αλέξανδρος Τσιατσιάμης, ανέφερε πως: «Στόχος του δήμου είναι να διασφαλίσει το δημόσιο συμφέρον και να αποδώσει το γήπεδο και τις δημόσιες υποδομές το συντομότερο δυνατόν. Ο δήμος έχει θέσει ένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα με σκοπό να δημοπρατήσει την κατασκευή του γηπέδου μέσα στο καλοκαίρι». Επιπλέον σημειώνει πως τα υπόλοιπα αναγκαία έργα στην περιοχή θα δημοπρατηθούν από το υπουργείο Υποδομών και τον δήμο μόλις ολοκληρωθούν οι απαραίτητες μελέτες και καταλήγει λέγοντας ότι: «Το 95% της προετοιμασίας έχει ολοκληρωθεί»

Από εκεί και πέρα επισημαίνεται ότι υπάρχει πλέον συμφωνία ανάμεσα στον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό και την ΑΕΠ Ελαιώνα (η εταιρεία ειδικού σκοπού που έχουν ιδρύσει οι τράπεζες Alpha και Πειραιώς) για τα κτήρια που θα κατασκευάσει η δεύτερη στον Βοτανικό για τον πρώτο. Όπως είναι γνωστό βάσει του προεδρικού διατάγματος για τη Διπλή Ανάπλαση, οι εγκαταστάσεις θα έχουν έκταση 7.500 τ.μ., με την ΑΕΠ Ελαιώνα να διαθέτει μέχρι 13,2 εκατ. ευρώ και αν χρειαστούν περισσότερα θα καλύψει τη διαφορά ο Δήμος Αθηναίων.

Παράλληλα ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός ζήτησε από την ΑΕΠ Ελαιώνα το κλειστό γήπεδο να περιγραφεί στη συμφωνία ως γήπεδο 2.000-3.000 θέσεων (το προεδρικό διάταγμα αναφέρει 2.000 θέσεις), κάτι που εκείνη δέχτηκε υπό τον όρο όμως να μη μεταβληθούν τα προβλεπόμενα από το προεδρικό διάταγμα για το κόστος που έχει συμφωνηθεί. Η συμφωνία πλέον βρίσκεται στα χέρια του Δήμου για κάποιες μικροβελτιώσεις κι ακολούθως θα τεθεί στην κρίση της ΓΣ του Ερασιτέχνη.

Η ΑΕΠ Ελαιώνα έχει ήδη αναθέσει σε μελετητικό γραφείο την εκπόνηση προμελέτης για τις εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη, με προθεσμία ως τις αρχές Ιουνίου, ώστε να παρουσιαστεί και αυτή στη ΓΣ του Ερασιτέχνη. Το πιθανότερο είναι με την ίδια συμφωνία να καθοριστεί και το πλαίσιο υποχρεώσεων για την κατεδάφιση της Λεωφόρου και την ανέγερση υπόγειου πάρκινγκ 700 θέσεων, αθλητικού μουσείου του Παναθηναϊκού και τη δημιουργία χώρων πρασίνου.

Σε ό,τι αφορά τώρα τη δεύτερη συμφωνία, ανάμεσα σε Δήμο Αθηναίων και την ΠΑΕ Παναθηναϊκός, θα περιγράφει επακριβώς τις οικονομικές και άλλες υποχρεώσεις των δύο πλευρών, με το πιο σημαντικό μέρος να αφορά το σταθερό μίσθωμα που θα καταβάλλει η ομάδα στον δήμο από τις εμπορικές λειτουργίες και δραστηριότητες του γηπέδου ποδοσφαίρου. 

Πηγή: newsit.gr