Σάλος με τη φανέλα της εθνικής Βόρειας Μακεδονίας - Λείπει το πρώτο συνθετικό του ονόματος

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 11 Ιουνίου 2021 22:46 Σάλος με τη φανέλα της εθνικής Βόρειας Μακεδονίας - Λείπει το πρώτο συνθετικό του ονόματος

Η αντίδραση από τον Λευτέρη Αυγενάκη και τον Θοδωρή Ζαγοράκη - Ζητήθηκε η παρέμβαση της UEFA

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι γείτονες προκαλούν. Άλλη μια ευκαιρία για να κάνουν κάτι τέτοιο έδωσε η συμμετοχή τους στην τελική φάση του Euro, για πρώτη φορά στην ιστορία τους. Ο λόγος για τη Βόρεια Μακεδονία, που στην εμφάνιση της εθνικής ομάδας κάτι… παρέλειψε.

Έτσι, το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της γειτονικής χώρας θα παρουσιαστεί στα γήπεδα της μεγάλης γιορτής του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου ως «Μακεδονία» σκέτο. Στην εμφάνιση είναι χαραγμένα τα τρία αρχικά της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (FFM – Football Federation of Macedonia και όχι Football Federation of North Macedonia).

Έξαλλος ο Ζαγοράκης – Ηχηρή απάντηση Αυγενάκη

Με δήλωσή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Metropolis 95,5 ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Θοδωρής Ζαγοράκης, αναφέρθηκε στο ζήτημα προέκυψε, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πηγαίνω αμέσως στην UEFA. Πρόκειται για αδιανόητη πρόκληση. Η ΕΠΟ θα παρέμβει δυναμικά».

Ανακοίνωση εξέδωσε και η ΕΠΟ, η οποία αναφέρει:

«Σας ενημερώνουμε ότι με αφορμή ανάρτηση του προέδρου της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Βόρειας Μακεδονίας Μουάμεντ Σεϊντίνι σε προσωπικό του λογαριασμό στα social media, η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία επισημαίνει τα εξής:

Είναι από λυπηρό έως εξοργιστικό να ανακύπτουν εκ του μη όντος ζητήματα που έχουν διευθετηθεί από διεθνείς συμβάσεις, με ευκαιρία την έναρξη του EURO 2020 και τη συμμετοχή της Βόρειας Μακεδονίας στη διοργάνωση.

Η ΔΟΕ και όλες οι διεθνείς αθλητικές συνομοσπονδίες, μηδέ των ποδοσφαιρικών εξαιρουμένων, έχουν αναγνωρίσει ως μέλος τους την Βόρεια Μακεδονία και οποιοσδήποτε άλλος αυθαίρετος αυτοπροσδιορισμός της είναι εκτός των παγκοσμίως ισχυόντων κανονιστικών πλαισίων και κατ’ επέκταση εκτός πραγματικότητα».

Επίσης, επείγουσα επιστολή προς τον πρόεδρο της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, η οποία κοινοποιήθηκε στον γενικό γραμματέα της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας, Θόδωρο Θεοδωρίδη, απέστειλε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης.

Ζητά να γίνει χρήση της ορθής εθνικής συντομογραφίας/ακρωνυμίου «NM» ή «RNM» της Βόρειας Μακεδονίας κατά τη διάρκεια του Euro και να μην χρησιμοποιηθεί ο κωδικός χωρών του Διεθνή Οργανισμού Τυποποίησης (ISO).

Ο υφυπουργός Αθλητισμού υπογραμμίζει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν καθορίζει συντομεύσεις/ακρωνύμια για τη χώρα της Βόρειας Μακεδονίας, ωστόσο η διεθνώς παγιωμένη πρακτική επιβάλλει να αντανακλάται το ακριβές όνομα κάθε χώρας στις συντομεύσεις/ακρωνύμια.

Επιπλέον, ο κ. Αυγενάκης, επισημαίνει ότι δεν έχει ακόμα τροποποιηθεί η ονομασία της ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Βόρειας Μακεδονίας, σύμφωνα με τη Συμφωνία των Πρεσπών και ζητά την παρέμβαση της UEFA.

Τέλος, ο υφυπουργός Αθλητισμού ενημερώνει την UEFA ότι αντίστοιχη επιστολή απέστειλε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας στον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας, Μπουχάρ Οσμάνι.

Newsbeast

Προσαρμοσμένη αναζήτηση