Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Euro 2020: Άρνηση της UEFA για φωτισμό της «Αλιάνζ Αρίνα» στα χρώματα του ουράνιου τόξου - Ντόμινο διεθνών αντιδράσεων

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 22 Ιουνίου 2021 21:03 Euro 2020: Άρνηση της UEFA για φωτισμό της «Αλιάνζ Αρίνα» στα χρώματα του ουράνιου τόξου - Ντόμινο διεθνών αντιδράσεων

Μεγάλες αντιδράσεις έφερε η άρνηση της UEFA στη στο γερμανικό αίτημα να φωτιστεί με τα χρώματα ουράνιου τόξου (χαρακτηριστικό σύμβολο της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας παγκοσμίως) στο ματς της Γερμανίας με την Ουγγαρία για το Euro 2020, με πολλές ομάδες, αθλητές και πολιτικούς φορείς από την Γερμανία, την Ισπανία και την Γαλλία να εκφράζουν ανοιχτά τη δυσαρέσκειά τους και να προγραμματίζουν συμβολική διαμαρτυρία.

Γερμανία και Γαλλία πέρασαν στην επίθεση απέναντι στην UEFA, μετά την άρνηση της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας στο αίτημα του δημάρχου του Μονάχου να φωτίσει το Allianz Arena με τα χρώματα του ουράνιου τόξου της κοινότητας των ΛΟΑΤΚΙ την Τετάρτη, για το αυριανό παιχνίδι Euro 2020 εναντίον της Ουγγαρίας (22:00), ως διαμαρτυρία ενάντια σε νόμο που θεωρείται πως δημιουργεί διακρίσεις και ψηφίστηκε αυτήν την εβδομάδα από την πλειοψηφία του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν.

«Αγαπητή UEFA, είσαι χειρότερη από ό,τι νόμιζα. Ντροπή σου!» έγραψε ο γενικός γραμματέας του συγκυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD), Λαρς Κλίνγκμπεϊλ. Η υποψήφια των Πρασίνων για την Καγκελαρία, Αναλένα Μπέρμπορκ, κάλεσε τους φιλάθλους να κρατήσουν σημαίες με τα χρώματα του ουράνιου τόξου. Ο Δήμος του Μονάχου αποφάσισε επίσης ότι θα φωτίσει πολλά κτίρια με ουράνιο τόξο στην πόλη, μετά την «επαίσχυντη» απόφαση της UEFA, όπως την χαρακτήρισε ο Σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος του Μονάχου, Ντίτερ Ράιτερ.

«Στο Μόναχο με κανέναν τρόπο δεν θα επιτρέψουμε στον εαυτό μας να εμποδιστεί να στείλει ένα σαφές μήνυμα στην Ουγγαρία και τον κόσμο σχετικά με τις διακρίσεις κατά των ομοφυλοφίλων», είπε στους δημοσιογράφους.

Στη Γαλλία, ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Κλεμέν Μπον, δήλωσε στο AFP ότι «λυπάται» μετά την απόφαση της UEFA: «Λυπάμαι γι΄ αυτήν την απόφαση, νομίζω ότι θα ήταν ένα πολύ ισχυρό σύμβολο, είμαστε πέρα από ένα πολιτικό μήνυμα, είναι ένα μήνυμα βαθιών αξιών».

Ο Μπον, μιλώντας κατά την άφιξή του σε συνάντηση με τους Ευρωπαίους ομολόγους του στο Λουξεμβούργο, εξέφρασε την «πολύ έντονη γαλλική ανησυχία» για τον νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα στην Ουγγαρία. Ο νέος νόμος που ψηφίστηκε την περασμένη Τρίτη στην Ουγγαρία, θα οδηγήσει, σύμφωνα με ΜΚΟ, στην απαγόρευση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, διαφημίσεων, βιβλίων ή σειρών στις οποίες αναφέρεται η ομοφυλοφιλία.

Η UEFA, εξηγώντας την άρνησή της στο σχετικό αίτημα, εξήγησε ότι το EURO «είναι μια πολιτικά και θρησκευτικά ουδέτερη οργάνωση. Δεδομένου του πολιτικού πλαισίου αυτού του συγκεκριμένου αιτήματος, αφού πρόκειται για ένα μήνυμα που στοχεύει σε μια απόφαση που έλαβε το εθνικό ουγγρικό κοινοβούλιο, η UEFA πρέπει να απορρίψει αυτό το αίτημα».

Διεθνείς αντιδράσεις και διαμαρτυρία – Ανακουφισμένοι δηλώνουν οι Ούγγροι

Πάντως αντιδράσεις υπήρξαν και από παίκτες και ομάδες. Είναι χαρακτηριστικό, ανάμεσα σε άλλα, ότι η Βόλφσμπουργκ φώτισε με τα χρώματα του ουράνιου τόξου το δικό της γήπεδο, ενώ ο Αντουάν Γκριεζμάν «ανέβασε» στα social media την Allianz Arena με αυτό τον φωτισμό.

 

 

Το αυριανό παιχνίδι Euro 2020 εναντίον της Ουγγαρίας (22:00), ως «άρμα» σε μία διαμαρτυρία ενάντια σε νόμο που θεωρείται πως δημιουργεί διακρίσεις και ψηφίστηκε αυτήν την εβδομάδα από την πλειοψηφία του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν.

Η γερμανική οργάνωση Christopher Steet Days και η Διεθνής Αμνηστία σκοπεύουν να διανείμουν 11.000 σημαίες με τα χρώματα του ουράνιου τόξου στους θεατές του αγώνα αύριο, έτσι ώστε ακόμη και αν το γήπεδο δεν φωτίζεται, η διαμαρτυρία να εξακολουθεί να είναι ευρέως ορατή

Και εάν η Allianz Arena στο Μόναχο θα διατηρήσει τα χρώματά της, η διαμαρτυρία θα συνεχιστεί σε άλλες πόλεις: Ο εκπρόσωπος της Αιντραχτ Φρανκφούρτης, Αλεξ Χέλμαν, έγραψε στο Twitter: ««Εάν δεν επιτρέπεται το Μόναχο, τότε άλλα γήπεδα της χώρας πρέπει να δείξουν τα χρώματα αυτά. Το γήπεδό μας θα φωτιστεί με τα χρώματα του ουράνιου τόξου για το παιχνίδι με την Ουγγαρία».

Από την πλευρά του, ο Γερμανός διεθνής μέσος, Λεόν Γκορέτσκα, δίνοντας τον παλμό ολόκληρης της ομάδας, εκφράστηκε υπέρ της επιλογής φωτισμού του σταδίου, ενώ ο αρχηγός Μανουέλ Νόιερ φορούσε ήδη ένα περιβραχιόνιο με τα χρώματα του ουράνιου τόξου, στους δύο πρώτους ευρωπαϊκούς αγώνες του και θα το κάνει ξανά αύριο.

Ο Τόμας Χιτσλσπέργκερ, πρώην Γερμανός διεθνής, που έχει ανακοινώσει ότι ομοφυλόφιλος μετά την αποχώρησή του το 2013, δήλωσε στο Twitter ότι η UEFA δεν πρέπει να «προσβάλλεται» από τη σημαία του ουράνιου τόξου. «Σκεφτείτε αυτούς που εξακολουθούν να αισθάνονται διακρίσεις. Χρειάζονται υποστήριξη.»

Στην Ουγγαρία πάντως, η αντίδραση ήταν πολύ διαφορετική: «Δόξα τω Θεώ, στους κύκλους της ευρωπαϊκής ηγεσίας ποδοσφαίρου επικρατεί ακόμη η κοινή λογική και δεν παρασύρθηκαν από την πολιτική πρόκληση», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πέτερ Σιτζάρτο, σύμφωνα με το Reuters. «Η UEFA πήρε τη σωστή απόφαση.»

πηγή: newsit.gr