Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Euro 2020, Φάση των 16, Αγγλία-Γερμανία: 2-0: Έσπασε την κατάρα και βλέπει τελικό - Δείτε τα γκολ

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 29 Ιουνίου 2021 21:47 Euro 2020, Φάση των 16, Αγγλία-Γερμανία: 2-0: Έσπασε την κατάρα και βλέπει τελικό - Δείτε τα γκολ
Η Αγγλία από τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου το μακρινό 1966 δεν είχε κερδίσει ποτέ ξανά τη Γερμανία σε νοκ άουτ αγώνα, αλλά το έκανε σήμερα και προκρίθηκε στην προημιτελική φάση του Euro 2020 - Στο 75' ο Στέρλινγκ και στο 86' ο Κέιν τα δύο γκολ της ιστορικής νίκης

Στο ίδιο γήπεδο που την είχε κερδίσει για τελευταία φορά σε νοκ άουτ αγώνα (κοτζάμ τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου) για τελευταία φορά, η Αγγλία ξόρκισε τον εφιάλτη των Γερμανών τους οποίους νίκησε με 2-0 και πλέον βλέπει ξεκάθαρα τον τελικό του Euro 2020, καθώς έφυγε το πιο μεγάλο εμπόδιο που είχε μπροστά της μέχρι και το ματς της 11ης Ιουλίου που θα διεαξχθεί επίσης στο Γουέμπλεϊ.

Κι αυτή τη φορά το «It's coming home» που τραγουδούν οι Άγγλοι οπαδοί σε κάθε τουρνουά μοιάζει πιο πιθανό από ποτέ να υλοποιηθεί με την ομάδα του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ να συμπληρώνει τέταρτο σερί ματς στη διοργάνωση χωρίς να έχει δεχθεί γκολ...

Κι αν οι Στέρλινγκ (τρίτο γκολ σε τέσσερα ματς), Κέιν (έσπασε τη γκίνια και σκόραρε για πρώτη φορά) παίρνουν τα εύσημα για τα δύο γκολ που διαμόρφωσαν το αποτέλεσμα, η αλήθεια είναι ότι η Αγγλία βρίσκεται στους 8 κυρίως χάρις στον Πίκφορντ καθώς ο τερματοφύλακας της Έβερτον την κράτησε όρθια στο 0-0 κάνοντας δύο σπουδαίες επεμβάσεις στις μεγάλες φάσεις των Γερμανών με Βέρνερ και Χάβερτς...

Α, και στον Τόμας Μίλερ ο οποίος λίγο μετά το 1-0 βρέθηκε σε ανεπανάληπτο τετ α τετ αλλά πλάσαρε εντελώς άστοχα για να ακολουθήσει σχεδόν αμέσως το δεύτερο γκολ των Άγγλων...

Ο αγώνας
Σ' αυτά τα 50 χρόνια από τον τελικό του 1966 οι Άγγλοι είχαν βιώσει πολλές πίκρες από τους Γερμανούς που τους κέρδιζαν με κάθε τρόπο. Στους ημιτελικούς του Euro 1972 με νίκη εκτός και ισοπαλία εντός, στον ημιτελικό του Μουντιάλ 1990 στα πέναλτι, όπως και στο Euro 1996 (πάλι στον ημιτελικό του Γουέμπλεϊ».

«Το ποδόσσφαιρο είναι ένα άθλημα που παίζουν 11 εναντίον 11 και στο τέλος κερδίζουν οι Γερμανοί...», είχε πει μετά από μια ακόμη ήττα ο Γκάρι Λίνεκερ, αλλά να που ήρθε η ώρα να καταρριφθεί αυτό το... αξίωμα.

Κι αυτός που επίσης ξόρκισε τους προσωπικούς του δαίμονες ήταν ο Ομοσπονδιακός τεχνικός των Άγγλων, Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ, ο οποίος το 1996 είχε χάσει το καθοριστικό πέναλτι για να επικρατήσουν οι Γερμανοί με 6-5...

Φουλ της τακτικής και του πάθους
Συγκριτικά με την πανδαισία ποδοσφαίρου που είδαμε στους χθεσινούς αγώνες (Κροατία-Ισπανία, Γαλλία-Ελβετία) το θέαμα δεν ήταν το ίδιο, αλλά σ' ένα τόσο κομβικό παιχνίδι ήταν το αναμενόμενο.

Πολύ τακτική, δυνατές μονομαχίες και λίγες φάσεις όπου οι τερματοφύλακες έδειξαν την κλάση τους. Αρχικά ο Νόιερ που νίκησε στο 16' τον Στέρλινγκ και κατόπιν ο Πίκφορντ που αρνήθηκε το γκολ στο πλασέ του Βέρνερ από πλάγια θέση.

Η μεγάλη φάση πάντως ήρθε στο 45' από... σπόντα καθώς μετά την κούρσα του Στέρλινγκ από την κόντρα η μπάλα στρώθηκε στον Κέιν. Ο καλός Κέιν θα είχε πλασάρει εύκολα, αλλά ο αγχωμένος από την αρχή του τουρνουά άνοικε το κοντρόλ κι ο Χούμελς του πήρε τη μπουκιά από το στόμα.

Ίδια εικόνα, αλλά με γκολ
Στο δεύτερο ημίχρονο ο Πίκφορντ χρειάστηκε νωρίς να δείξει τα αντανακλαστικά του καθώς στο 48' η βολίδα του Χάβερτς τον ανάγκασε να απογειωθεί και να διώξει σε κόρνερ.

Αυτό έδωσε την εντύπωση ότι το δεύτερο ημίχρονο θα έχει περισσότερο χρώμα, όμως μέχρι το 75' κυριάρχησαν και πάλι οι δυνατές μονομαχίες.

Σε εκείνο το λεπτό όμως οι Άγγλοι κυκλοφόρησαν με υπομονή και σωστό τρόπο τη μπάλα, ο Λουκ Σο βρήκε το χώρο και το χρόνο να κάνει τη σέντρα πάρε-βάλε κι ο Ραχίμ Στέρλινγκ από κοντά νίκησε τον Νόιερ βάζοντας φωτιά στο Γουέμπλεϊ.

Οι Άγγλοι πάντως αφού γλίτωσαν το σοκ στο 77' όταν από τη σέντρα παραχώρησαν φάουλ αλλά ο Μίλερ αστόχησε, κόντεψαν να πάθουν συγκοπή στο 81' όταν ο ίδιος παίκτης έφυγε σχεδόν από τη σέντρα μόνος του (!!!) όμως φτάνοντας απέναντι από τον Πίκφορντ πλάσαρε άστοχα.

Κι αφού δεν έγινε το 1-1, ήρθε λίγο αργότερα το λάθος στη μεσαία γραμμή και με όλους τους Γερμανούς προωθημένους ο Γκρίλις σέρβιρε έτοιμο γκολ στον Κέιν για το 2-0 στο 86'.

«They are going home» (οι Γερμανοί) και όλοι στις κερκίδες (από τον πρίγκηπα Ουίλιαμ και τον Έντ Σίραν μέχρι τον τελευταίο οπαδό) τραγουδούσαν δικαιολογημένα «It's coming home».

Αγγλία (Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ): Πίκφορντ, Μαγκουάιρ, Στόουνς, Γουόκερ, Τρίπιερ, Σο, Φίλιπς, Ράις (88' Χέντερσον), Σάκα (68' Γκρίλις), Στέρλινγκ, Κέιν

Γερμανία (Γιόακιμ Λεβ): Νόιερ, Χούμελς, Ρούντιγκερ, Γκίντερ (87' Τσαν), Κρόος, Γκορέτσκα, Κίμιχ, Γκόσενς (88' Σανέ), Μίλερ (90'+2' Μουσιάλα), Χάβερτς, Βέρνερ (69' Γκνάμπρι)
 

πηγή: protothema.gr