Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Εμφύλιος» στο τένις για τα εμβόλια: Σάκκαρη, Ναδάλ και Φέντερερ απέναντι στους Τζόκοβιτς, Τιμ και Ζβέρεφ

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2021 19:35 «Εμφύλιος» στο τένις για τα εμβόλια: Σάκκαρη, Ναδάλ και Φέντερερ απέναντι στους Τζόκοβιτς, Τιμ και Ζβέρεφ

Τρεις μήνες πριν την έναρξη του πρώτου τουρνουά Grand Slam της νέας χρονιάς, κορυφαίοι τενίστες όπως οι Τζόκοβιτς, Μεντβέντεφ, Ζβέρεφ και Τιμ, ενδέχεται να απουσιάσουν από τη διοργάνωση εξαιτίας της άρνησής τους να εμβολιαστούν - Ποιοι τάσσονται υπέρ και ποιοι κατά του εμβολίου της Covid-19

Διαστάσεις «εμφυλίου» στο τένις παίρνει η απόφαση των Αρχών της Αυστραλίας για υποχρεωτικό εμβολιασμό όλων των αθλητών που θα λάβουν μέρος στο Grand Slam που θα φιλοξενηθεί στη χώρα 17-30 Ιανουαρίου.

Μάλιστα, υπολογίζεται πως πάνω από το 60% των τενιστών είναι εμβολιασμένοι, ωστόσο υπάρχουν ονόματα κορυφαίων αθλητών, των οποίων η συμμετοχή τους θεωρείται αμφίβολη εξαιτίας της άρνησης της τους να εμβολιαστούν κατά της covid-19. Μεταξύ αυτών, οι Νόβακ Τζόκοβιτς, Ντανίλ Μεντβέντεφ, Αλεξάντερ Ζβέρεφ και Ντόμινικ Τιμ.

Ο Σέρβος Νο1 τενίστας στον κόσμο μάλιστα δήλωσε ενόψει του τουρνουά πως παραμένει αναποφάσιστος για το αν θα εμβολιαστεί.

«Αν έχω καταλάβει σωστά, η αυστραλιανή κυβέρνηση και η Tennis Australia θα πάρουν την τελική απόφαση σε δυο εβδομάδες. Όπως και αυτή τη χρονιά, θα υπάρξουν αρκετοί περιορισμοί. Απ' αυτά που έχω ακούσει από τον ατζέντη μου, που είναι σε επαφή με την Tennis Australia, προσπαθούν να βελτιώσουν τις συνθήκες για όλους τους παίκτες, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. Δεδομένων όλων αυτών, ακόμα δε γνωρίζω αν θα παίξω στη Μελβούρνη. Γίνονται επίσης και πολλές εικασίες από τα media, κάτι που με ενοχλεί πολύ.

Δεν έχω μιλήσει πολύ για τον εμβολιασμό και όλοι έχουν βγάλει συμπεράσματα για μένα, για κάτι που είπα πριν από ένα χρόνο. Είμαι απογοητευμένος με τον διχασμό που έχει δημιουργηθεί μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων. Είναι φρικτό να κάνουμε διακρίσεις επειδή ένα άτομο θέλει να πάρει μια απόφαση για τον εαυτό του, είτε αυτή η απόφαση είναι να εμβολιαστεί, είτε να μην εμβολιαστεί. Τα media ασκούν πίεση σε πολλούς ανθρώπους.

Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν πολλά πράγματα που δεν έχουν ξεκαθαριστεί, κυκλοφορούν πολλές πληροφορίες που δεν είναι έγκυρες, μετά αποδεικνύονται έγκυρες και πιο μετά πάλι είναι αμφίβολες. Τα πάντα αλλάζουν. Έχω τη δική μου στάση. Δεν θα αποκαλύψω αν είμαι εμβολιασμένος ή όχι. Είναι προσωπικό ζήτημα και θεωρώ πως δεν είναι πρέπον να το ρωτάς σε κάποιον. Ό,τι και αν πω, χωρίς να γνωρίζουν πως το σκέφτομαι, θα το χρησιμοποιήσουν εναντίον μου».

Επιπλέον και η παρουσία του Στέφανου Τσιτσιπά στη διοργάνωση δεν θεωρείται δεδομένη, καθώς ο Έλληνας τενίστας είχε δηλώσει αρχικά πως δεν έχει εμβολιαστεί εκφράζοντας αντιρρήσεις, ωστόσο λίγες μέρες μετά ανέφερε πως θα εμβολιαστεί εντός του 2021, προκειμένου να μη στερηθεί κάποιες δραστηριότητες που απαγορεύονται για μη εμβολιασμένους.

Ειδικότερα, σε συνέντευξή του στον στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, τόνισε ότι ποτέ δεν προώθησε τον εμβολιασμό, αλλά δεν μάχεται και κατά του εμβολιασμού. Σημείωσε επίσης, ότι υποστηρίζει όποιον θέλει να εμβολιαστεί.

«Δεν είμαι γιατρός, είμαι αθλητής του τένις, άρα η άποψή μου μπορεί να μην είναι και η καλύτερη σε ό,τι αφορά την ιατρική» διευκρίνισε και πρόσθεσε ότι είναι καλύτερος στις ερωτήσεις που έχουν να κάνουν με το άθλημά του.

Ο Νο1 τενίστας στον κόσμο «μάχεται κατά της υποχρεωτικότητας»

Ο 34χρονος Σέρβος τενίστας, Νόβακ Τζόκοβιτς από τον περασμένο Απρίλιο είχε εκφράσει την αντίθεσή του με τις σκέψεις περί υποχρεωτικού εμβολιασμού των αθλητών του τένις, τονίζοντας: «Δεν νομίζω ότι θα φτάσουμε σε σημείο να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των αθλητών. Ελπίζω να μην γίνει ποτέ αυτό, γιατί πάντα πίστευα και συνεχίζω να πιστεύω, στο δικαίωμα της επιλογής.

Αν εμβολιαστώ, θα το κρατήσω για τον εαυτό μου. Είναι προσωπική επιλογή και δεν θέλω να μπω στο παιχνίδι με αυτούς που είναι υπέρ ή με αυτούς που είναι κατά των εμβολίων για τον COVID-19. Δυστυχώς, τα media δημιουργούν αυτό το παιχνίδι τις τελευταίες μέρες. Δεν θέλω να μπω σε καμία από τις δυο ομάδες. Δεν είμαι ούτε υπέρ, ούτε κατά και δεν πρόκειται να απαντήσω αν εμβολιάστηκα ή αν θα εμβολιαστώ. Θέλω να το σεβαστούν όλοι αυτό».

Να σημειωθεί πως, δύο μήνες αργότερα, ο Τζόκοβιτς βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό, γεγονός που προκάλεσε και έντονη κριτική σε βάρος του, για την παρουσία του σε πάρτι στο Βελιγράδι, στο οποίο δεν τηρήθηκαν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Ράφα Ναδάλ: «Πρέπει να δεχτούμε το εμβόλιο»
Θέση υπέρ του εμβολίου κατά του κορωνοϊού πήρε και ο Ράφα Ναδάλ. Ο θρυλικός Ισπανός τενίστας με τους 20 Grand Slam τίτλους σημείωσε:

«Όλοι θέλουμε να προχωρήσουμε και το λογικό είναι να εμβολιαστείς. Είναι ο μοναδικός τρόπος να βγούμε από αυτόν τον εφιάλτη του τελευταίου χρόνου και με τόσες χαμένες ζωές η υπευθυνότητα ως άνθρωποι μας λέει ότι πρέπει να δεχτούμε το εμβόλιο. Υπάρχει ένας μικρός αριθμός ανθρώπων που έχουν αντιμετωπίσει παρενέργειες, όμως οι επιπλοκές από τον ιό είναι μεγαλύτερες. Εγώ θα εμβολιαστώ, όταν θα έχω τη δυνατότητα να το κάνω».

Ρότζερ Φέντερερ: «Είμαι εμβολιασμένος - Πάνω από όλα, το έκανα για τους άλλους»

Τον περασμένο Μάιο, ο Ρότζερ Φέντερερ ετοιμαζόταν για το τουρνουά της Γενεύης, αποκαλύπτοντας κατά τη διάρκειά της συνέντευξής του ενόψει του πρώτου του αγώνα, ότι εμβολιάστηκε με το εμβόλιο της Pfizer.

«Ναι είμαι εμβολιασμένος. Έκανα το Pfizer. Είμαι χαρούμενος που το έκανα γιατί ταξιδεύω πάρα πολύ. Ακόμη κι αν μένω στην Ελβετία όμως, θεωρώ ότι υπάρχουν πλεονεκτήματα. Πάνω από όλα, το έκανα για τους άλλους, γιατί δεν θέλω να το μεταδώσω σε κανέναν. Κι ας είμαι πολύ προσεκτικός. Είμαστε όλοι προσεκτικοί με τους φίλους μας και τις οικογένειές μας».

Υπέρ του εμβολίου τάχθηκε και η κορυφαία Ελληνίδα τενίστρια Μαρία Σάκκαρη, η οποία ήδη μετά τη νίκη της επί της Σινιάκοβα στον δεύτερο γύρο του US Open, είχε δηλώσει:

«Είμαι υπέρ του εμβολιασμού. Εγώ έχω εμβολιαστεί, η οικογένειά μου, η ομάδα μου, όλοι οι φίλοι μου. Δεν έχω κάποιον γύρω μου που να μην είναι εμβολιασμένος. Αν κάποιος έχει έναν καλό λόγο για να μην θέλει να εμβολιαστεί, είτε είναι θέμα υγείας, είτε είναι κοπέλα και θέλει να μείνει έγκυος, και όχι γιατί θέλουν να μας βάλουν τσιπάκι, τότε θα το καταλάβω. Αλλά πιστεύω πως είναι ο μοναδικός τρόπος, εκτός αν βγει κάποιο φάρμακο, για να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Έτσι δεν θα φοράμε μάσκες στο tour, δεν θα έχουμε όλους αυτούς τους περιορισμούς, θα αρχίσει να γίνεται το τένις όπως ήταν, επομένως θα έρθουν και περισσότερα λεφτά πάλι. Νομίζω πως ο κόσμος δεν έχει καταλάβει τι καλά μπορεί να φέρει το να ξαναμπούμε σε μια κανονικότητα. Και μένα μου φαίνεται περίεργο που ένα μεγάλο ποσοστό των παικτών δεν έχει εμβολιαστεί, αλλά από την άλλη δεν μπορώ να καθίσω να ασχοληθώ με τον καθένα και το τι έχει στο μυαλό του. Θα έχουν τους λόγους τους φαντάζομαι».

Μάλιστα, η 25χρονη πρωταθλήτρια που λόγω των πολλαπλών αγωνιστικών της υποχρεώσεων το πρόγραμμα της περιλαμβάνει αρκετά ταξίδια, υπογράμμισε πως θα λάβει κανονικά μέρος στις αρχές του 2022 στη Μελβούρνη για το Australian Open, καθώς μέχρι τότε θα έχει κάνει και την τρίτη δόση του εμβολίου.

«Πιστεύω ότι δεν θα είναι όπως το φετινό Australian Open, αυτό ελπίζω δηλαδή!Ακούμε ότι θα είναι διαφορετικά τα πράγματα για όποιον είναι εμβολιασμένος, εγώ είμαι πλήρως εμβολιασμένη από τον Μάρτιο. Θα έχω κάνει και τρίτο μέχρι τότε! Τα πράγματα θα είναι πιο εύκολα για εμάς. Πιστεύω ότι η Tennis Australia θα κάνει το καλύτερο που μπορεί και δεν θα μας έχουν σε καραντίνα για δύο εβδομάδες! Δεν ξέρουμε ακόμα τους κανονισμούς, αλλά δεν πιστεύω ότι δεν θα είναι το ίδιο με φέτος».

πηγή: protothema.gr