Μουντιάλ 2022: Πενήντα νεκροί και 500 τραυματίες στο Κατάρ μέσα σε ένα χρόνο

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 19 Νοεμβρίου 2021 15:47 Μουντιάλ 2022: Πενήντα νεκροί και 500 τραυματίες στο Κατάρ μέσα σε ένα χρόνο

Τα στοιχεία για τα εργατικά ατυχήματα στο Κατάρ, στο πλαίσιο των προετοιμασιών για το Μουντιάλ του 2022, συνεχίζουν να προκαλούν την κοινή γνώμη, αφού μόνο το 2020, πενήντα άνθρωποι φέρονται να έχασαν τη ζωή τους.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ), πενήντα αλλοδαποί εργάτες σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 500 τραυματίστηκαν σοβαρά σε ένα χρόνο, κατά τη διάρκεια εργασιών στα εργοτάξια για το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Το Κατάρ έχει κατηγορηθεί πάρα πολλές φορές για τον τρόπο που μεταχειρίζεται τους χιλιάδες αλλοδαπούς εργάτες στη χώρα, οι οποίοι κατάγονται κυρίως από την Ασία. Σύμφωνα με την έκθεση της υπηρεσίας του ΟΗΕ δε, οι περισσότεροι μετανάστες εργάτες που σκοτώθηκαν το 2020 έχασαν τη ζωή τους σε πτώσεις ή αυτοκινητιστικά δυστυχήματα, κυρίως στον χώρο εργασίας τους.

Η ΔΟΕ επεσήμανε μάλιστα, ότι αντιμετώπισε προβλήματα στα στοιχεία που συγκέντρωσε και ότι αναγκάστηκε να βασιστεί σε θεσμούς που δεν κατηγοριοποιούν πάντα με τον ίδιο τρόπο τους θανάτους και τους τραυματισμούς εν ώρα εργασίας. Τα στοιχεία “δεν συγκεντρώθηκαν συστηματικά”, ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του ο Μαξ Τουνιόν, επικεφαλής της ΔΟΕ στο Κατάρ, και η έκθεση ζητεί να δημιουργηθεί μια “εθνική πλατφόρμα” στην οποία θα συγκεντρώνονται όλα τα στοιχεία.

“Πρέπει να ενεργήσουμε άμεσα διότι πίσω από κάθε αριθμό υπάρχει ένας εργάτης και η οικογένειά του. Άλλη μια βασική σύσταση που έγινε είναι να ερευνώνται καλύτερα τα αίτια θανάτου που έχουν κατηγοριοποιηθεί ως μη σχετιζόμενα με την εργασία, αλλά τα οποία ενδέχεται να σχετίζονται”, σημείωσε ο Τουνιόν. Μεταξύ αυτών είναι ανεξήγητοι θάνατοι υγιών εργατών ή θάνατοι που φέρονται να οφείλονται στη ζέστη.

Το εμιράτο του Κόλπου έχει ανακοινώσει πολλές μεταρρυθμίσεις από το 2010 όταν κέρδισε τη διοργάνωση του Μουντιάλ, μεταξύ των οποίων η υιοθέτηση κατώτατου μισθού και η δυνατότητα των εργατών να αλλάζουν πιο εύκολα εργοδότη. Ωστόσο δεν έχουν εφαρμοστεί ακόμη, όπως καταγγέλλουν οι επικριτές της Ντόχας.

Τον Φεβρουάριο πάντως, το Κατάρ είχε διαψεύσει κατηγορηματικά τις πληροφορίες της βρετανικής εφημερίδας The Guardian ότι περισσότεροι από 6.500 αλλοδαποί εργάτες από χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας έχουν χάσει τη ζωή τους στη χώρα από το 2010, όμως αρνείται και να δημοσιεύσει τον ακριβή αριθμό των νεκρών.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσαρμοσμένη αναζήτηση