Τέλος στο θρίλερ με την εξαφάνιση της Πενγκ Σουάι; Τα βίντεο που προκαλούν ερωτήματα για την τύχη της Κινέζας τενίστριας

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 21 Νοεμβρίου 2021 14:01 Τέλος στο θρίλερ με την εξαφάνιση της Πενγκ Σουάι; Τα βίντεο που προκαλούν ερωτήματα για την τύχη της Κινέζας τενίστριας

Αρχισυντάκτης της κινεζικής κρατικής εφημερίδας Global Times, πόσταρε δύο βίντεο της αθλήτριας, όπου στο ένα φαίνεται να δειπνεί σε εστιατόριο, ενώ στο άλλο να υπογράφει μπάλες τένις σε ένα τουρνουά νέων

Σχεδόν τρεις εβδομάδες μετά την εξαφάνιση της Κινέζας τενίστριας Πενγκ Σουάι, δύο μη επιβεβαιωμένα βίντεο κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δείχνουν ότι η Κινέζα πρωταθλήτρια όχι μόνο δεν είναι άφαντη, αλλά αντιθέτως περνά και καλά.

Συγκεκριμένα, αρχισυντάκτης της κρατικής εφημερίδας Global Times της Κίνας, πόσταρε δύο βίντεο της αθλήτριας, όπου στο ένα φαίνεται να δειπνεί σε εστιατόριο, ενώ στο άλλο να υπογράφει μπάλες τένις σε ένα τουρνουά νέων στο Πεκίνο.

Ο δημοσιογράφος έγραψε στο Twitter - μια πλατφόρμα που είναι επίσημα απαγορευμένη στην Κίνα -ότι το βίντεο τραβήχτηκε την Κυριακή, αλλά αυτός ο ισχυρισμός δεν μπορούσε να επαληθευτεί.

Μέχρι στιγμής πάντως, ουδείς έχει καταφέρει να συνομιλήσει με την 35χρονη Κινέζα, ούτε έχει εμφανιστεί βίντεο με την ίδια να δηλώνει ότι είναι καλά και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Ο Στιβ Σάιμον, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της WTA (Ένωση Αντισφαίρισης Γυναικών), είπε: «Αν και είναι θετικό να τη βλέπουμε, παραμένει ασαφές εάν είναι ελεύθερη και σε θέση να λαμβάνει αποφάσεις και να πράττει μόνη της, χωρίς εξαναγκασμό ή εξωτερικό παρέμβαση. Αυτό το βίντεο από μόνο του είναι ανεπαρκές. Όπως έχω δηλώσει από την αρχή, εξακολουθώ να ανησυχώ για την υγεία και την ασφάλεια της Πενγκ Σουάι και ότι ο ισχυρισμός για σεξουαλική επίθεση λογοκρίνεται και θάβεται κάτω από το χαλί. Ήμουν ξεκάθαρος για το τι πρέπει να συμβεί και η σχέση μας με την Κίνα βρίσκεται σε δύσκολο σταυροδρόμι».

Όλα ξεκίνησαν, όταν η 35χρονη Πενγκ Σουάι κατηγόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ζανγκ Γκαολί, έναν από τους επτά ισχυρότερους πολιτικούς της Κίνας από το 2013 έως το 2018, ότι την εξανάγκασε σε σεξουαλική σχέση πριν από τρία χρόνια, προτού την κάνει ερωμένη του. Αυτή η κατηγορία αναρτήθηκε για λίγη ώρα στις 2 Νοεμβρίου στον επίσημο λογαριασμό της Πενγκ στο Weibo, το κινεζικό αντίστοιχο του Twitter, αλλά η Κίνα μπλόκαρε γρήγορα κάθε αναφορά σε αυτό το μήνυμα.

Ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που αποκαλύφθηκε το βράδυ της περασμένης Τετάρτης στο Twitter από το κινεζικό κρατικό κανάλι CGTN, δημιούργησε νέες αμφιβολίες. Ήταν απόσπασμα ενός email που αποδίδεται στην Πενγκ Σουάι, με παραλήπτη τη διοίκηση της WTA. Σε αυτό, εμφανίζεται να... ομολογεί ότι οι κατηγορίες της «είναι ψευδείς» και ότι ξεκουράζεται στο σπίτι της. «Όλα είναι καλά. Ευχαριστώ και πάλι για το ενδιαφέρον» καταλήγει το email, αλλά το περιεχόμενο του μηνύματος δημιούργησε αμφιβολίες ως προς την αυθεντικότητά του.

Στο μεταξύ, ολοένα και μεγαλύτερη δυναμική αποκτά το κίνημα #WhereIsPengShuai.

Aξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που το κίνημα #MeToo της Κίνας άγγιξε τα υψηλότερα κλιμάκια του Κομμουνιστικού Κόμματος της χώρας.

Την Παρασκευή, ο ΟΗΕ πήρε θέση για το ζήτημα, αξιώνοντας αποδείξεις ότι η Κινέζα πρωταθλήτρια είναι καλά. «Θα ήταν σημαντικό να έχουμε αποδείξεις για το πού βρίσκεται κι αν είναι καλά. Και προτρέπουμε να διεξαχθεί μια διαφανής έρευνα για τους ισχυρισμούς της για σεξουαλική επίθεση» είπε η Λιζ Θρόσελ, υπεύθυνη Μέσων και Επικοινωνίας στο Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

«Ζητούμε μια διαφανή έρευνα. Αυτό θα πρέπει να ισχύει για όλες τις καταγγελίες για σεξουαλική επίθεση. Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πού βρίσκεται και σε ποια κατάσταση είναι» επέμεινε, τονίζοντας ότι «η σεξουαλική επίθεση υπάρχει σε όλες τις κοινωνίες».

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι δήλωσε την Παρασκευή ότι η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν απαιτεί από την Κίνα «να παράσχει ανεξάρτητες, επαληθεύσιμες αποδείξεις» για το πού βρίσκεται η τενίστρια και εξέφρασε «βαθιά ανησυχία».

«Εξαιρετικά ανήσυχο» δήλωσε και το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας καλώντας την Κίνα να παράσχει «επαληθεύσιμα στοιχεία για την ασφάλειά της και το πού βρίσκεται».

πηγή: protothema.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση