Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η πρώιμη εκδοχή του ποδοσφαίρου που απαγορεύτηκε στο μεσαίωνα

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 27 Νοεμβρίου 2021 12:59 Η πρώιμη εκδοχή του ποδοσφαίρου που απαγορεύτηκε στο μεσαίωνα
Το παιχνίδι «Μπάλα» που απαγόρευσαν λόγω βιαιότητας κατά την διάρκεια του Μεσαίωνα.

Στο πέρασμα των αιώνων υπήρξαν αθλήματα που αποδείχθηκαν αρκετά σκληρά για να συνεχίσουν να υφίστανται. Οι Μάγια είχαν μια παραλλαγή του μπάσκετ στην οποία, κατά καιρούς οι ηττημένοι θυσιάζονταν, όπως αναφέρει το National Geographic.

Βάρβαρες ήταν και μάχες των μονομάχων στην Αρχαία Ρώμη. Στην σημερινή εποχή υπάρχουν η πυγμαχία, η πάλη και οι μικτές πολεμικές τέχνες, οι οποίες σε αρκετές περιπτώσεις ικανοποιούν την αιμοδιψή φύση των ανθρώπων. Οι συμμετέχοντες συχνά προσπαθούν να προκαλέσουν όσο το δυνατόν περισσότερο πόνο στους αντιπάλους τους και οι τραυματισμοί μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνοι.

Κολοσαίο

Πηγαίνοντας πιο πίσω στη μεσαιωνική εποχή, η άρχουσα τάξη έπαιζε ένα παιχνίδι που θα μπορούσε να είναι μια πολύ πρώιμη εκδοχή του ποδοσφαίρου. Δεν κράτησε όμως για πολύ, αφού απαγορεύτηκε, καθώς ήταν βάναυσο για όλους τους εμπλεκόμενους και είχε προκαλέσει σοβαρούς τραυματισμούς. Το παιχνίδι αυτό ονομαζόταν απλά... «μπάλα» και καταγράφηκε για πρώτη φορά στην Βρετανία το 1170.

Σύμφωνα με το Bleacher Report αυτό το παιχνίδι παιζόταν συχνά ανάμεσα σε μασαιωνικά χωριά προκειμένου να λύνονται οι μεταξύ τους διαφορές ή αποτελούσε μέρος μια παγανιστικής τελετουργίας. Κατά την διάρκεια όμως των αγώνων υπήρχαν πολλοί και σοβαροί τραυματισμοί. Δεν θεωρούταν ένα ευγενικό άθλημα για τους Βρετανούς αριστοκράτες. Οι συμμετέχοντες μάλιστα, έφερναν μαζί τους όπλα και δεν έλειπαν τα επεισόδια που μερικές φορές ήταν θανατηφόρα.

King Edward

Οι αποστάσεις έκαναν ένα σημερινό γήπεδο ποδοσφαίρου να φαίνεται μικρό, ενώ στους κανονισμούς επιτρέπονταν οι μπουνιές και οι κλωτσιές σε αντιπάλους. Ο Βασιλιάς Εδουάρδος Β΄ το απαγόρευσε το 1314. Η δικαιολογία ήταν ότι αποσπούσε την προσοχή των στρατιωτών του και ο ίδιος προτιμούσε να δίνουν βάρος σε αθλήματα όπως η τοξοβολία που εξυπηρετούσε και στην προάσπιση των εθνικών συμφερόντων. Ο γιός του, ο Εδουάρδος Γ΄ λίγα χρόνια αργότερα, το 1331 επικύρωσε την απαγόρευση για τους ίδιους λόγους, κάτι που συνέβη και από τον Εδουάρδο Δ΄ το 1477.

Οι άνθρωποι τότε επαναστάτησαν απέναντι στις απαγορεύσεις, ισχυριζόμενοι ότι το παιχνίδι τους βοηθούσε να διατηρούνται υγιείς. Το παιχνίδι γινόταν όλο και πιο δημοφιλές. Έτσι λίγα χρόνια αργότερα εξελίχθηκε στην σημερινή έκδοση του ποδοσφαίρου, με τις γροθιές και τα όπλα να ανήκουν στο μακρινό παρελθόν...

Πηγή: gazzetta.gr