Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μουντιάλ 2022: Πειστική πρόκριση Πορτογαλίας -Κέρδισε 2-0 την Ουρουγουάη

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2022 23:31 Μουντιάλ 2022: Πειστική πρόκριση Πορτογαλίας -Κέρδισε 2-0 την Ουρουγουάη

Η Πορτογαλία έγινε η τρίτη ομάδα που εξασφάλισε την πρόκρισή της στους «16» του Μουντιάλ 2022, μετά τη νίκη της με 2-0 επί της Ουρουγουάης.

Με δύο τέρματα του Μπρούνο Φερνάντες (54' και 90+3' με πέναλτι), οι Ίβηρες έφτασαν στο ζητούμενο και εξασφάλισαν ήδη από τη 2η αγωνιστική των ομίλων την πρόκρισή τους στα νοκ άουτ του Μουντιάλ στο Κατάρ. Παράλληλα, πήραν και «εκδίκηση» από την αντίπαλό τους για την ήττα που είχαν γνωρίσει πριν από 4 χρόνια στη Ρωσία, όταν οι Ουρουγουανοί είχαν επικρατήσει με 2-1 και προκρίθηκαν στα προημιτελικά.

Έτσι, οι Πορτογάλοι ακολούθησαν τη Γαλλία και τη Βραζιλία, που έχουν ήδη εξασφαλίσει θέση στους «16». Μάλιστα, έκαναν για τρίτη φορά στην ιστορία τους το 2x2 στη φάση των ομίλων, όπως το 1966 και το 2002, όταν έφτασαν μέχρι τα ημιτελικά.

Στον αντίποδα, η «σελέστε» θα πρέπει να περιμένει και το τελευταίο ματς με την Γκάνα, για να μάθει εάν θα συνεχίσει στη διοργάνωση ή εάν θα πάρει πρόωρα το αεροπλάνο της επιστροφής.

Μουντιάλ 2022: Ο Ντιόγκο Κόστα κράτησε «όρθιους» τους Πορτογάλους πριν τα γκολ του Φερνάντες

Κακό από πλευράς ποιότητας ήταν το πρώτο ημίχρονο, με την Πορτογαλία να έχει την κατοχή της μπάλας, αλλά να μην είναι καθόλου απειλητική προς την εστία του Ροσέτ. Η Ουρουγουάη στο διάστημα αυτό έδειξε μεγαλύτερη διάθεση για να επιτεθεί και μπορεί να περίμενε τους Ίβηρες στο μισό του γηπέδου, αλλά ήταν πιο επικίνδυνη στο transition.

Αν μια ομάδα θα μπορούσε να είχε μπει με προβάδισμα στα αποδυτήρια, θα έπρεπε να ήταν αυτή του Ντιέγκο Αλόνσο. Γενικά το ματς στο πρώτο μέρος ήταν αρκετά κλειστό, με τους παίκτες και των δύο ομάδων να μη ρισκάρουν και να δίνουν περισσότερη βαρύτητα στην άμυνα. Η μοναδική «καθαρή» ευκαιρία για γκολ που καταγράφηκε, ήταν για λογαριασμό των Νοτιοαμερικάνων. Στο 32' ο Μπεντανκούρ πήρε τη μπάλα πίσω από τη μεσαία γραμμή, πέρασε όποιον βρήκε μπροστά του, αλλά νικήθηκε στο τετ-α-τετ από τον Ντιόγκο Κόστα.

Ο άσος της Τότεναμ ήταν πρωταγωνιστής και στη δεύτερη καλή στιγμή των Ουρουγουανών στο πρώτο μέρος, όταν βρέθηκε στην περιοχή από γύριγμα του Νούνιες στο 36', αλλά το τελείωμά του δεν ήταν καλό και η μπάλα -αφού βρήκε και σε συμπαίκτη του- έφυγε άουτ.

Πέρασαν 52 λεπτά στο παιχνίδι για να απειλήσει η Πορτογαλία την εστία του Ροσέτ, με τον Ζοάο Φέλιξ να μπαίνει στην περιοχή, αλλά να μην δείχνει… ομαδικό πνεύμα. Αντί να γυρίσει στον αμαρκάριστο Μπερνάρντο Σίλβα, προτίμησε να τελειώσει μόνος του την φάση και να αστοχήσει.

Στο 54', όμως, η Πορτογαλία πήρε το προβάδισμα. Ο… μίστερ-ασίστ της ομάδας, Μπρούνο Φερνάντες, έβγαλε τη σέντρα, ο Ρονάλντο έβαλε το κεφάλι του στην πορεία της μπάλας, η οποία κατέληξε στα δίχτυα για το 1-0. Το γκολ χρεώθηκε στον μέσο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και όχι στον μέχρι πρόσφατα επιθετικό της, καθώς κρίθηκε ότι δεν υπήρξε επαφή του «CR7».

Μην έχοντας άλλες επιλογές, η Ουρουγουάη τα έπαιξε όλα για όλα στη συνέχεια και πίεσε πολύ για την ισοφάριση. Στάθηκε άτυχη, όμως, καθώς στο 75ο λεπτό το βολέ του νεοσειλθόντα Γκόμες τράνταξε το αριστερό δοκάρι του Κόστα, ενώ στο δίλεπτο 77'-78' έχασε άλλες δύο μεγάλες ευκαιρίες για το 1-1, αρχικά με τον Σουάρες να αστοχεί από πολύ κοντά και στη συνέχεια με τον Αρασκαέτα να βγαίνει μόνος του απέναντι στον Κόστα και να μην τελειώνει την φάση (απέκρουσε σωτήρια ο Πορτογάλος κίπερ).

Και αφού δεν σκόραραν οι Λατινοαμερικάνοι στο διάστημα που πίεσαν, ήρθε στο 90' το χέρι του Χιμένες στην περιοχή από προσπάθεια του Φερνάντες, με τον διαιτητή να βλέπει την φάση στο VAR και να δείχνει το πέναλτι, το οποίο μετέτρεψε σε γκολ ο Φερνάντες στο 3ο λεπτό των καθυστερήσεων, για να διαμορφώσει το τελικό αποτέλεσμα (2-0).

Πορτογαλία - Ουρουγουάη 2-0

Πορτογαλία (Φερνάντο Σάντος): Ντιόγκο Κόστα, Κανσέλο, Πέπε, Ρούμπεν Ντίας, Μέντες (42' Γκερέιρο), Νέβες (69' Λεάο), Μπερνάρντο Σίλβα, Φερνάντες, Φέλιξ (82' Βιτίνια), Ρονάλντο (82' Ράμος), Γουίλιαμ Καρβάλιο (82' Παλίνια)

Ουρουγουάη (Ντιέγκο Αλόνσο): Ροτσέτ, Χιμένες, Γκοντίν (62' Πελίστρι), Κοάτες, Βαρέλα, Ολιβέρα (86' Βίνα), Μπεντανκούρ, Βαλβέρδε, Βεσίνο (62' Αρασκαέτα), Νούνιες (72' Γκόμες), Καβάνι (73' Σουάρες)