Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γιουβέντους: Η UEFA την απειλεί άμεσα με ευρωπαϊκό αποκλεισμό αν δεν αποσυρθεί από τη Super League

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 26 Μαΐου 2023 15:31 Γιουβέντους: Η UEFA την απειλεί άμεσα με ευρωπαϊκό αποκλεισμό αν δεν αποσυρθεί από τη Super League

Δεν έχουν τελειωμό οι μπελάδες για την «βέκια σινιόρα».

Οι μπελάδες της Γιουβέντους τη φετινή σεζόν συνεχίζονται κι αυτή τη φορά αφορούν τη συμμετοχή της στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της επόμενης περιόδου.

Η νέα αφαίρεση βαθμών (-10) που αποφάσισε το δευτεροβάθμιο δικαστικό όργανο στην Ιταλία για το σκάνδαλο Plusvalenza βρίσκει τους Μπιανκονέρι στην έβδομη θέση της Serie A, η οποία οδηγεί στο Conference League. Το Champions League το προλαβαίνει μόνο με θαύμα (στο -5 από την τετράδα δύο αγωνιστικές πριν το τέλος), ενώ ο ορατός στόχος είναι το Europa League μέσω της 5ης ή 6ης θέσης. Όπου κι αν καταλήξει, όμως, η Γηραιά Κυρία δεν ξέρει ακόμα αν θα παίξει στην Ευρώπη τη νέα χρονιά, καθώς όπως αναφέρει η «Gazzetta Dello Sport» η UEFA την απειλεί άμεσα με αποβολή από τα ευρωπαϊκά κύπελλα για τουλάχιστον μία σεζόν.

Συγκεκριμένα, το ιταλικό δημοσίευμα αναφέρει ότι ο Αλεξάντερ Τσέφεριν πιέζει ουσιαστικά τους Μπιανκονέρι ώστε να αποσυρθούν εντελώς από το project της Super League, του οποίου εξακολουθούν να είναι μέλη μαζί με Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα. Και σε αντάλλαγμα να διαπραγματευτούν την ποινή του κλαμπ σε ενδεχόμενη ενοχή για οικονομικές παρατυπίες στους «ευρωπαϊκούς» της λογαριασμούς.

Η UEFA διεξάγει τη δική της έρευνα με ανεξάρτητη επιτροπή για την υπόθεση Plusvalenza, εξετάζοντας όχι τόσο τις κατηγορίες που βαραίνουν τη Γιoυβέντους εντός Ιταλίας, αλλά το αν οι υπερκοστολογήσεις στις μεταγραφές παικτών και οι αλλοιώσεις στις περικοπές μισθών που εντοπίστηκαν είχαν αντίκτυπο στο Financial Fair Play.

Όλα αυτά διότι τον περασμένο Σεπτέμβριο η Γιουβέντους ήρθε σε συμβιβασμό με την UEFA για αποζημίωση ύψους 3,5 εκατομμυρίων ευρώ (η αρχική εκτίμηση προέβλεπε 19 εκατ. ευρώ) κι αν αποδειχθεί ότι οι οικονομικές «μανούβρες» που επιχείρησε η διοίκηση των Μπιανκονέρι επηρέασαν το εν λόγω ποσό τότε είναι πολύ πιθανό η διοργανώτρια αρχή να επιβάλει τιμωρία αποκλεισμού από τα ευρωπαϊκά κύπελλα για μία ή περισσότερες σεζόν.

Το πόρισμα της έρευνας αναμένεται πιθανότατα και εντός Ιουνίου, με τη «Gazzetta Dello Sport» να αναφέρει ότι η UEFA είναι έκπληκτη με τη στάση της Γιουβέντους, η οποία παρά την αποχώρηση του Αντρέα Ανιέλι εξακολουθεί να μη θίγει οποιαδήποτε κουβέντα περί αποχώρησης από τη Super League κι ως εκ τούτου δυσχεραίνει τη θέση της σε περίπτωση που αποδειχθεί ένοχη για τις οικονομικές παρατυπίες.

Η UEFA άλλωστε έχει μετατρέψει σε «όπλο» τα οικονομικά σκάνδαλα που βαραίνουν τόσο τη Γιουβέντους όσο και την Μπαρτσελόνα για να ξεμπερδέψει με τον κίνδυνο της Super League, την ώρα που εκκρεμεί η τελική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στη δικαστική διαμάχη των δύο πλευρών. Αν και το αρχικό πόρισμα του γενικού εισαγγελέα τάχθηκε υπέρ της UEFA και απορρίπτει τη σύσταση ανεξάρτητων διοργανώσεων.

Η διαφορά των Μπλαουγκράνα είναι ότι ο Τζουάν Λαπόρτα έκανε ήδη μια απόπειρα να γεφυρώσει τις σχέσεις του κλαμπ με την UEFA και να διαχειριστεί διπλωματικά το ζήτημα, επισκεπτόμενος αυτοπροσώπως τον Τσέφεριν στην πατρίδα του τη Σλοβενία.

Πηγή: Gazzetta.gr