«Διαβολοβδομάδα» με πληρωμή φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 24 Σεπτεμβρίου 2018 14:06 «Διαβολοβδομάδα» με πληρωμή φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ

Την ίδια ημέρα θα εκπνεύσει η προθεσμία και για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων.

Οι φορολογικές ελαφρύνσεις που ακούστηκαν και από τα δύο μεγάλα κόμματα στη Θεσσαλονίκη, μπορούν να περιμένουν. Από σήμερα, ξεκινάει η «διαβολο-εβδομάδα» για περίπου έξι εκατομμύρια φορολογούμενους οι οποίοι για πρώτη φορά φέτος καλούνται να έρθουν αντιμέτωποι και με τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων αλλά και με τον ΕΝΦΙΑ για τον οποίο λήγει η προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης.

Ο Σεπτέμβριος είναι ο πρώτος μήνας της φετινής χρονιάς κατά τον οποίο θα συμπέσουν χρονικά η υποχρέωση πληρωμής της 1ης δόσης του ΕΝΦΙΑ αλλά και της 2ης δόσης του φόρου εισοδήματος ενώ την ίδια ημέρα θα εκπνεύσει η προθεσμία και για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων. Χωρίς λοιπόν να συμπεριληφθούν οι τρέχουσες υποχρεώσεις του μήνα (ΦΠΑ, ασφαλιστικές εισφορές, φόροι κατανάλωσης κλπ) θα πρέπει να εισπραχθούν:

1. Ένα δις. ευρώ από τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων

2. 600 εκατ. ευρώ από την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ και

3. Τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ από τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων.

Τα στοιχεία για τις εισπράξεις του Σεπτεμβρίου θα είναι διαθέσιμα περίπου στις 10 Οκτωβρίου. Οι θεσμοί είναι πλέον δεδομένο ότι θα περιμένουν και αυτά τα δεδομένα πριν ολοκληρώσουν την έκθεσή τους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Όσο για την ελληνική κυβέρνηση είναι πλέον σχεδόν βέβαιο ότι θα στείλει στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2019 (σ.σ η προθεσμία εκπνέει την 1η Οκτωβρίου) ενσωματώνοντας και την πρόβλεψη για την περικοπή των συντάξεων.

Όσον αφορά στην ημερομηνία λήψης οριστικών αποφάσεων, είναι πλέον ανοικτό το ενδεχόμενο αυτές να ληφθούν την τελευταία στιγμή (σ.σ ακόμη και στο Eurogroup του Δεκεμβρίου) δηλαδή λίγα μόλις 24ωρα πριν από την ψήφιση του προϋπολογισμού στη Βουλή αλλά και λίγα 24ωρα πριν εκδοθούν τα ειδοποιητήρια για τις συντάξεις του μηνός Ιανουαρίου.

Τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο 8μηνο έχουν δημιουργήσει αρκετές… απορίες στους δανειστές και αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις σχετικά με το ύψος του φετινού πρωτογενούς πλεονάσματος. Στο 8μηνο, από τα προκαταρκτικά στοιχεία που δόθηκαν την περασμένη εβδομάδα στη δημοσιότητα προκύπτει ότι:

1. Έχουν συγκρατηθεί και πάλι οι επιστροφές φόρου προκειμένου να τονωθεί το υπερπλεόνασμα μέσω των εσόδων. Στο 8μηνο, οι επιστροφές ήταν κατά 402 εκατ. ευρώ λιγότερες σε σχέση με τον στόχο.

2. Οι δαπάνες εμφανίζονται συγκρατημένες σχεδόν αποκλειστικά λόγω του παγώματος του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων κατά 923 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο που είχε τεθεί για την περίοδο.

Επειδή, αυτές οι πρακτικές έχουν… κοντά ποδάρια και επηρεάζουν άλλα οικονομικά μεγέθη (όπως τη ρευστότητα της οικονομίας και τελικά την ανάπτυξη) οι δανειστές περιμένουν σαφείς ενδείξεις σχετικά με το κατά πόσο είναι δυνατό να αποδώσουν οι εξαιρετικά φιλόδοξοι εισπρακτικοί στόχοι των τελευταίων μηνών του χρόνου.

Στο διάστημα Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου, τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού θα πρέπει να φτάσουν στα 19 δις. ευρώ κάτι που σημαίνει ότι αντιστοιχούν περισσότερα από 4,7 δις. ευρώ ανά μήνα. Όσον αφορά στον Σεπτέμβριο, δεν θα είναι ο μοναδικός δύσκολος μήνας. Διπλές υποχρεώσεις έχει και ο Νοέμβριος (ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος) όπως επίσης και ο Δεκέμβριος (ΕΝΦΙΑ και τέλη κυκλοφορίας). 

Πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση