Αύριο το κρίσιμο δημοψήφισμα στα Σκόπια

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 29 Σεπτεμβρίου 2018 12:14 Αύριο το κρίσιμο δημοψήφισμα στα Σκόπια

«Κλειδί» η προσέλευση των ψηφοφόρων -Υπερ του «ναι» το αλβανικό κόμμα

Τα βλέμματα όλων στρέφονται αύριο Κυριακή στα Σκόπια, καθώς αναμένεται να διεξαχθεί το κρίσιμο δημοψήφισμα. Η απόφαση στο δημοψήφισμα στα Σκόπια επικυρώνει ή ακυρώνει την Συμφωνία των Πρεσπών μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων.

Η απόφαση του πρωθυπουργού της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ ήταν να διατυπώσει με διαφορετικό τρόπο το ερώτημα του δημοψηφίσματος.

Αντί να καλεί τους πολίτες να εκφράσουν τη συμφωνία ή την διαφωνία τους με τη συμφωνία των Πρεσπών και στο όνομα «Βόρεια Μακεδονία» το ερώτημα είναι το εξής: «Είστε υπέρ της εισόδου στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ με την αποδοχή της συμφωνίας ανάμεσα στην Δημοκρατίας της "Μακεδονίας" και την Δημοκρατία της Ελλάδας;»

Για να είναι επιτυχές το δημοψήφισμα θα πρέπει να προσέλθει στις κάλπες ποσοστό μεγαλύτερο του 50% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους και η πλειοψηφία από αυτούς να ψηφίσει «υπέρ». Αν η συμμετοχή είναι μικρότερη, σημαίνει ότι η Συμφωνία «δεν πέρασε» και το δημοψήφισμα πρέπει να ακυρωθεί.

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ κάλεσε τους πολίτες της χώρας να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες, ενώ ο Πρόεδρος Γκιόργκι Ιβάνοφ απηύθυνε κάλεσμα αποχής.

Στην τελευταία του συνέντευξη στην εφημερίδα «Nezavisen Vesnik», ο Ζόραν Ζάεφ τόνισε τόνισε ότι η επιτυχία του δημοψηφίσματος «θα είναι ένα ισχυρό και καθαρό σήμα» προς όλους τους πολιτικούς παράγοντες της χώρας.

Υπέρ του «ΝΑΙ» το αλβανικό κόμμα

«Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι επωφελής μόνο για τις δυο χώρες μας αλλά και για ολόκληρη την περιοχή, για τα Δυτικά Βαλκάνια και την Ευρώπη», τονίζει ο πρόεδρος του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος της ΠΓΔΜ DUI, Αλί Αχμέτι, μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ενόψει του αυριανού δημοψηφίσματος στη γειτονική χώρα.

Από τα κεντρικά γραφεία του DUI στο Τέτοβο, ο Αλί Αχμέτι χαρακτηρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών ιστορική, σημειώνει πως δεν υπάρχουν ηττημένοι σ΄ αυτή τη διαδικασία και υπογραμμίζει πως με την εφαρμογή της τα πάντα στις διμερείς σχέσεις «θα είναι πολύ βελτιωμένα».

«Ούτε καν θεωρητικά δεν πιστεύω ότι οι πολίτες που θα προσέλθουν για να ψηφίσουν (στο δημοψήφισμα) θα ψηφίσουν κατά της συμφωνίας», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του DUI και προσθέτει: «το δίλημμα προς το παρόν είναι εάν θα πετύχουμε το απαραίτητο όριο του 51% αλλά δεν υπάρχει κανένα δίλημμα ως προς το τι θα ψηφίσουν οι πολίτες».

«Την Κυριακή δεν ψηφίζουμε απλώς για τη συμφωνία […] Την Κυριακή ψηφίζουμε για τις ευρωπαϊκές αξίες, για το εάν θα είμαστε μια χώρα που θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ ή όχι», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Αλί Αχμέτι, ενώ σε ό,τι αφορά τις διαδηλώσεις κατά της συμφωνίας εκατέρωθεν των συνόρων, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως δεν ανησυχεί καθώς, όπως τονίζει, είναι δικαίωμα των πολιτών να εκφράζουν την άποψή τους. Θεωρεί δε ότι η δυσαρέσκεια και στις δύο πλευρές προέρχεται από την αντιπολίτευση, αλλά υπογραμμίζει πως μετά την επικύρωση και εφαρμογή της συμφωνίας όλοι είναι υποχρεωμένοι να τη σεβαστούν.

πηγή: newsbeast.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση