Οι συντάξεις, οι γκρίζες ζώνες & η ακτινογραφία των 2 σεναρίων

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 02 Οκτωβρίου 2018 09:10 Οι συντάξεις, οι γκρίζες ζώνες & η ακτινογραφία των 2 σεναρίων

Τα καλά νέα για την κυβέρνηση ήρθαν από το Λουξεμβούργο. Ο επικεφαλής του Eurogroup τοποθέτησε για πρώτη φορά το θέμα των συντάξεων επί… δημοσιονομικής βάσης.

Ο επικεφαλής του Eurogroup τοποθέτησε για πρώτη φορά το θέμα των συντάξεων επί… δημοσιονομικής και όχι επί μεταρρυθμιστικής βάσεως κάτι που σημαίνει ότι η… μπάλα περνάει σιγά-σιγά στο τερέν της ελληνικής πλευράς. Αν αυτή η δήλωση Σεντένο απηχεί τις απόψεις του συνόλου των υπουργών στο Eurogroup πλέον, το μόνο εμπόδιο που απομένει είναι να συμφωνηθούν οι δημοσιονομικές προβλέψεις για το 2019. Και αυτό βέβαια δεν θα είναι εύκολο καθώς η ελληνική πλευρά θέλει να βάλει τον πήχη του πρωτογενούς πλεονάσματος οριακά πάνω από τον στόχο του 3,5%.

Με βάση το σενάριο που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση, ο προϋπολογισμός του 2019 μπορεί να κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα 3,56% του ΑΕΠ –δηλαδή 122 εκατ. ευρώ πάνω από τον επίσημο στόχο της επόμενης χρονιάς- χωρίς να μειωθούν οι συντάξεις. Το αποτέλεσμα αυτό προκύπτει ακόμη και αν ενεργοποιηθούν από το επόμενο έτος οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκη. Υπάρχει βέβαια και το βασικό σενάριο με πρωτογενές πλεόνασμα 4,14% το οποίο περιλαμβάνει την περικοπή των συντάξεων.

Αναλυτικά, τα δύο σενάρια έχουν ως εξής:

1. Με βάση το βασικό σενάριο, το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2018 διαμορφώνεται στο 3,8% ή στα 7,043 δις. ευρώ. Η πρόβλεψη που είχε γίνει με το μεσοπρόθεσμο ήταν για πρωτογενές πλεόνασμα 6,881 δις. ευρώ που αντιστοιχούσε και πάλι στο 3,8% του ΑΕΠ (σ.σ η διαφορά οφείλεται στο ότι διορθώθηκε προς τα πάνω η πρόβλεψη της ανάπτυξης από το 2% στο 2,1%). Σε μνημονιακούς όρους (σ.σ αυτοί χρησιμοποιούνται για να φανεί αν πληρούνται οι συμφωνηθέντες στόχοι ή όχι).

Το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 διαμορφώνεται στο 3,74% του ΑΕΠ ή στα 6,853 δις. ευρώ αντί για 3,56% που είχε προβλεφθεί με το μεσοπρόθεσμο. Έτσι, απομένει και υπερπλεόνασμα της τάξεως του 0,24% ή 445 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι στις δαπάνες του φετινού προϋπολογισμού έχουν ενσωματωθεί προβλέψεις για διάθεση ποσού της τάξεως των 800 εκατ. ευρώ (σε καθαρή βάση) για την εκτέλεση των δικαστικών αποφάσεων που αφορούν στην καταβολή αναδρομικών αποδοχών.

Για το 2019, το πρωτογενές αποτέλεσμα σε μνημονιακούς όρους προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 4,14% του ΑΕΠ ή στα 7,876 δις. ευρώ. Η αντίστοιχη πρόβλεψη που είχε γίνει με το μεσοπρόθεσμο ήταν για πρωτογενές πλεόνασμα 3,96% ή 7,517 δις. ευρώ. Το βασικό σενάριο, περιλαμβάνει την περικοπή των συντάξεων και την ενεργοποίηση των αντίμετρων. Γι αυτό και προβλέπεται θετικό ισοζύγιο των Οργανικών Κοινωνικής Ασφάλισης κατά 4,109 δις. ευρώ έναντι πρόβλεψης του μεσοπρόθεσμου για θετικό ισοζύγιο 3,815 δις. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το θετικό ισοζύγιο των ΟΚΑ για το 2018 εκτιμάται στα 1,833 δις. ευρώ οπότε αυτή η διαφορά των δύο δις. ευρώ οφείλεται αποκλειστικά στην πρόβλεψη για την περικοπή των συντάξεων. Φυσικά, το βασικό σενάριο προβλέπει και την ενεργοποίηση των αντίμετρων.

2. Το εναλλακτικό σενάριο, λαμβάνει ως βάση το βασικό αλλά προβλέπει και τις ακόλουθα μέτρα:

· Την κατάργηση της περικοπής των συντάξεων μέτρο που επιφέρει δημοσιονομικό κόστος 2,065 δις. ευρώ.

· Την κατάργηση των αντίμετρων (πλην αυτού που αφορά στα οικογενειακά επιδόματα) κάτι που σημαίνει εξοικονόμηση 1,73 δις. ευρώ για τον προϋπολογισμό.

· Τη μείωση του ΕΝΦΙΑ με κόστος 263 εκατ. ευρώ

· Τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των αυτοαπασχολουμένων κατά 229 εκατ. ευρώ

· Την επιδότηση ενοικίου με 150 εκατ. ευρώ

· Την διάθεση 103 εκατ. ευρώ για την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των νέων εργαζόμενων και

· Την διάθεση 22 εκατ. ευρώ για τις 3500 προσλήψεις στην ειδική αγωγή.

Η μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 29% στο 28% θα αφορά στα κέρδη του 2019 άρα θα έχει κόστος στον προϋπολογισμό του 2020 ενώ στα μέτρα προστέθηκε και η μείωση του συντελεστή στα διανεμόμενα κέρδη από το 15% που είναι σήμερα, στο 10%.

Αν συνυπολογιστούν αυτά τα μέτρα, το πρωτογενές αποτέλεσμα για το 2019 διαμορφώνεται σε πλεόνασμα 3,56% ή 6,775 δις. ευρώ δηλαδή 122 εκατ. ευρώ πάνω από τον επίσημο στόχο του 3,5%. Ουσιαστικά, το οικονομικό επιτελείο, με το εναλλακτικό σενάριο «θυσιάζει» υπερπλεόνασμα 1,1 δις. ευρώ (είναι η διαφορά από το 4,14% στο 3,56%) για να μην κόψει τις συντάξεις και για να ενεργοποιήσει τα μέτρα που προαναφέρθηκαν. 

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση