Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αγέλες από ελεύθερα κατσίκια καταστρέφουν το Καστελόριζο -Σε απόγνωση οι κάτοικοι

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 03 Οκτωβρίου 2018 16:34 Αγέλες από ελεύθερα κατσίκια καταστρέφουν το Καστελόριζο -Σε απόγνωση οι κάτοικοι

Σε μείζον εξελίσσεται το πρόβλημα με τα ανεπιτήρητα κατσίκια στο Καστελόριζο, με τους επιχειρηματίες και τους κατοίκους του νησιού να είναι σε απόγνωση και να απευθύνονται πλέον στην Εισαγγελία.

Όπως αναφέρουν τα  ανεπιτήρητα κατσίκια τείνουν να ξεπεράσουν σε πληθυσμό τους μόνιμους κατοίκους, ενώ τελευταία έχουν παρατηρηθεί και αγελάδες να κάνουν βόλτες στη Μεγίστη. 
Σύμφωνα με τη dimokratiki.gr οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι αγέλες κατσικιών, να εισέρχονται σε κήπους, και να κατατρώνε λουλούδια, δενδρύλλια και ό,τι άλλο βρίσκουν μπροστά τους, να καταστρέφουν περιφράξεις

Ο κ. Στράτος Αμύγδαλος, επιχειρηματίας του νησιού, ετοίμασε αναφορά προς την Εισαγγελία για το συγκεκριμένο πρόβλημα που έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, την οποία κοινοποιεί σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Την αναφορά υπογράφουν 70 μόνιμοι κάτοικοι του νησιού. 

«Αξιότιμε κύριε Εισαγγελέα,
Είμαι κάτοικος Μεγίστης και δραστηριοποιούμαι στο νησί ως ξενοδόχος.
Εδώ και αρκετά χρόνια, παρατηρείται το φαινόμενο να κυκλοφορούν ελεύθερα μέσα στον οικισμό Μεγίστης ερίφια, τα οποία οι ιδιοκτήτες τους έχουν αφήσει ανεπιτήρητα. Αυτό το καλοκαίρι ο αριθμός των ανεπιτήρητων εριφίων που κυκλοφορούν ελεύθερα στον οικισμό έχει αυξηθεί σημαντικά, με αποτέλεσμα αγέλες κατσικιών, να εισέρχονται σε κήπους, και να κατατρώνε λουλούδια, δενδρύλλια και ό,τι άλλο βρίσκουν μπροστά τους, να καταστρέφουν περιφράξεις και περιουσίες εν γένει. Τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορούν και αγελάδες εντός του οικισμού!
Τούτο έχει ως αποτέλεσμα, την πρόκληση τεράστιας ζημιάς στους ιδιοκτήτες οικιών στο Καστελόριζο, ημεδαπών, Ευρωπαίων αλλά και Αυστραλών, κυρίως όμως την πρόκληση σοβαρότατου πλήγματος στον τουρισμό του νησιού που αποτελεί την μόνη πηγή εσόδων για εμάς.
Περιττό να αναφέρουμε ότι στην Μεγίστη, δεν έχει χορηγηθεί καμία άδεια κατασκευής σταβλικών εγκαταστάσεων, σε κτηνοτρόφους και ότι σύμφωνα με το άρθρο 17 παρ. 2 του Ν. 4056/2012 ο Δήμος μας υποχρεούται να μεριμνά για την περισυλλογή, μεταφορά, φύλαξη, διατροφή και διατήρηση των ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων μέχρι την εκποίηση ή σφαγή τους κατά τον νόμο.
Με την παρούσα αναφορά ζητούμε την επέμβασή σας, προκειμένου να κινητοποιηθούν όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες, έτσι ώστε να επιλυθεί άμεσα το ζήτημα, αλλά και να αποδοθούν οι δέουσες ευθύνες στους ιδιοκτήτες των εριφίων και αγελάδων που αφήνουν τα ζώα τους να κυκλοφορούν ανεπιτήρητα και να καταστρέφουν περιουσίες».

Να σημειωθεί ότι η αναφορά επρόκειτο να υποβληθεί στην εισαγγελία της Ρόδου την περασμένη Δευτέρα, ωστόσο λόγω του απαγορευτικού δεν έχει φτάσει ακόμα στον προορισμό της.

Πηγή: iefimerida.gr