Φραγμένοι χείμαρροι και κακός συντονισμός έφεραν την καταστροφή στη Μαγιόρκα

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου 2018 14:17 Φραγμένοι χείμαρροι και κακός συντονισμός έφεραν την καταστροφή στη Μαγιόρκα

Σύμφωνα με τους ειδικούς αλλά και με την εφημερίδα El Pais, οι κύριες αιτίες της καταστροφής στη Μαγιόρκα είναι μεν η εδαφική κατανομή του νησιού, αλλά και ο ανθρώπινος παράγοντας.

Φραγμένοι χείμαρροι που υπερχείλισαν, κακή οργάνωση και συντονισμός των ομάδων διάσωσης, έλλειψη μέσων και προσωπικού από την πυροσβεστική, σταθμευμένα αμάξια στους χειμάρρους και σπίτια χτισμένα στην κοίτη του ποταμού.

Ακόμη ο κακός συντονισμός μεταξύ των σωμάτων διάσωσης που δρουν στην περιοχή αλλά και η έλλειψη προσωπικού και μέσων από την πυροσβεστική ήταν μερικές από τις αιτίες που συνέβαλλαν στην ανείπωτη τραγωδία.

Η ιδιόμορφη μορφολογία του νησιού

Οι ειδικοί αλλά και η εφημερίδα El Pais, αναλύοντας τα αίτια της τραγωδίας στη Μαγιόρκα αναφέρθηκαν αρχικά στη μορφολογία τους εδάφους. Τα βουνά του νησιού με τις απότομες πλαγιές που περιβάλλουν την περιοχή που πλήγηκε, δημιούργησαν ένα είδος “ράμπας”, από την οποία ανέβηκε ο υγρός αέρας που ισχυροποίησε την ήδη δυνατή καταιγίδα, η οποία είχε σχηματιστεί στην κορυφή τους. Ακόμη η χαράδρα που διασχίζει την πόλη συγκέντρωσε προς την ίδια κατεύθυνση τα νερά που έπνιξαν τις κατοικημένες περιοχές.

photo EPA
Η κακή διόδευση του χειμάρρου Σες Πλάνες επιτάχυνε τη ροή των υδάτων.

Ένα πλαίσιο από σκυρόδεμα το οποίο έχει κατασκευαστεί στα τέλη της δεκαετίας του ’80, ήταν το μοναδικό μέσο που εξασφαλίζει την διόδευση του χειμάρρου και όπως είναι φυσικό δεν άντεξε. «Το σκυρόδεμα προσφέρει μικρότερη αντίσταση στο νερό από το φυσικό έδαφος, και επιταχύνθηκε η υπερχείλιση του χειμάρρου, ο οποίος μετέφερε πολύ λάσπη και κορμούς δέντρων», τονίζει ο Θέλσο Γκαρθία, καθηγητής Φυσικής Γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο των Βαλεαρίδων Νήσων. Ο ίδιος θεωρεί το πλαίσιο από σκυρόδεμα ήταν «ανεπαρκές» για να ανακουφίσει την πίεση από το νερό.

photo EPA
Σταθμευμένα αυτοκίνητα που τα παρέσυρε ο χείμαρρος

Πολλά αυτοκίνητα ήταν κακώς παρκαρισμένα τα οποία παρασύρθηκαν από την πλημμύρα και χάθηκαν κάτω από τα αφηνιασμένα νερά του χειμάρρου. Για τον Γκαρθία, θα ήταν απαραίτητο να απαγορευτεί η στάθμευση σε περιοχές της Μαγιόρκα που βρίσκονται κοντά σε χείμαρρους, όταν υπάρχει προειδοποίηση για καταιγίδες. Το δε γεγονός ότι η περιοχή όπου βρίσκεται το Σαντ Λιορένς έχει χαρακτηριστεί ως «υψηλού κινδύνου», αυξάνει την πιθανότητα να υπάρχει κίνδυνος να πλημμυρίσει τουλάχιστον μία φορά κάθε 100 χρόνια.

photo EPA
Κατοικίες χτισμένες στην κοίτη του ποταμού

Πολλά κτίσματα που ανεγέρθηκαν δίπλα στην κοίτη του ποταμού με αποτέλεσμα να φράξουν τα ρέματα και τα φυσικά κανάλια διόδου των νερών. Μάλιστα εκεί που συγκλίνουν και θα έπρεπε να εκτονώνονται ήταν χτισμένη μια εκκλησία. Τα περισσότερα σπίτια ήταν παλιά με ένα ή δυο ορόφους.

photo EPA
Η κακή καιρική πρόβλεψη

Για τον φυσικό και μετεωρολόγο Ντανιέλ Σάντος , η πρόβλεψη ενός φαινομένου αυτού του μεγέθους είναι «εξαιρετικά δύσκολη». Όπως τονίζει «η ακολουθία της καταιγίδας βρισκόταν υπό επιτήρηση από την Μετεωρολογική Υπηρεσία, αλλά υπάρχουν καταστάσεις που είναι τοπικές και πολύ συγκεκριμένες. Οι ισχυρές καταιγίδες είναι ένα φαινόμενο που αναπτύσσεται επί ώρες, ενώ απαιτούν μία πολύ βραχυπρόθεσμη πρόβλεψη, όσο και εάν μπορούν να χρησιμοποιηθούν μοντέλα πρόβλεψης». Η Μετεωρολογική Υπηρεσία ( Aemet ) είχε εκδώσει προειδοποίηση για έντονα φαινόμενα σε αρκετές περιοχές, όχι μόνο για τις Βαλεαρίδες Νήσους, αλλά σε καμία από αυτές δεν προκλήθηκαν τόσο έντονες βροχοπτώσεις όπως αυτές στην ανατολική Μαγιόρκα.

photo EPA
Έλλειψη προσωπικού και συντονισμού

Η τοπική κυβέρνηση (Consell de Mallorca) διαθέτει διάφορους πυροσβεστικούς σταθμούς, που έχουν επιμερισθεί σε όλο το νησί της Μαγιόρκα . Από εκείνους που βρίσκονται πλησιέστερα στον Σαντ Λιορένς, ελάχιστοι κατάφεραν να δραστηριοποιηθούν άμεσα. Έφτασαν τρεις πυροσβέστες, που ειδοποιήθηκαν μέσω του αριθμού έκτακτης ανάγκης 112 περίπου στις έξι και μισή το απόγευμα και κατόρθωσαν να φθάσουν περίπου μία ώρα αργότερα. Όσο περνούσε η νύκτα, οι πυροσβεστικές δυνάμεις πύκνωσαν και όπως τονίζει ο συνδικαλιστικός εκπρόσωπος των πυροσβεστών στις Βαλεαρίδες Νήσους Πέρε Ρουλιάν ήταν «υπερβολικές» και «έλειπε συντονισμός».

Ζημιές στις ήδη κακές υποδομές

Οι αποκλεισμένοι από τις πλημμύρες δρόμοι, κατέστησαν δύσκολη τη μετακίνηση των ομάδων έκτακτης ανάγκης που είχαν παγιδευθεί μέστα στα νερά . Μια γέφυρα στην Αρτά καταστράφηκε, ενώ από την καταιγίδα κόπηκαν επίσης κάποιες τηλεφωνικές γραμμές.

Έλλειψη μέσων στην πυροσβεστική

Στην περιοχή της Μαγιόρκα που πλήγηκε από τις πλημμύρες δεν υπήρχαν πυροσβεστικά οχήματα με τετρακίνηση , που επιτρέπει στους πυροσβέστες να έχουν πρόσβαση ακόμη και σε δύσβατα εδάφη. μιας βαριάς αγροτικής αντλίας (BRP), ενός οχήματος με τετρακίνηση που επιτρέπει στους πράκτορες να έχουν πρόσβαση σε περιοχές με δύσκολη πρόσβαση, ή ακόμα και πλημμυρισμένες. Το Consell διαθέτει τέτοια οχήματα στον στόλο του, κανένα όμως από αυτά δεν υπήρχε κοντά στο Σαν Λιορένς.

photo EPA

Όπως καταγγέλλουν πυροσβέστες συνδικαλιστές, μολονότι υπάρχει ένα τέτοιο όχημα στην Πάλμα ντε Μαγιόρκα, οι αρχές ζήτησαν ενισχύσεις σε υπηρεσίες εκτός της νήσου, παρά να κινητοποιήσει δυνάμεις επί αυτής, γεγονός που αποδεικνύει «σύγχυση και μη ορθή κατανόηση της κατάστασης». «Πολλά στελέχη μας προσφέρθηκαν να δουλέψουν εθελοντικά στη διάρκεια της ημέρας, χωρίς να τους έχει καν ζητηθεί να κινητοποιηθούν», τονίζει ο ίδιος εκπρόσωπος. Ο ίδιος προσθέτει πως κινητοποιήθηκαν μόνον οι δυνάμεις στην πρωτεύουσα, οι οποίες επέστρεψαν στη βάση τους μόλις τις πρωινές ώρες.

Πηγή: El Pais/ ΑΠΕ-ΜΠΕ, newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση